Evropa

Zgarišta na ulicama Francuske: Jutro bacilo novo svetlo na razmere protesta zbog ubistva tinejdžera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

13:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Polomljeni izlozi, opljačkane prodavnice, zapaljeni automobili i oštećene zgrade, slika su Pariza nakon treće noći nasilnih protesta koji su izbili zbog policijskog ubistva tinejdžera alžirskog porekla u predgrađu ovog grada.

Međutim, kako javlja reporterka Euronjuza iz Pariza Anelis Boržes, pljačke koje su se sinoć dogodile izdvajaju ove proteste od prethodnih.

Profimedia

 

Vlasti su jako zabrinute zbog celokupne situacije. Premijerka Elizabet Born i francuski predsednik Emanuel Makron stigli su na hitan sastanak, javlja BBC, na kojem je saopšteno da je tokom sinoćnih nereda oštećeno 429 zgrada, da je izgorelo 2.000 vozila i da je ukupno bilo 3.880 požara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je tokom protekle noći uhapšeno 875 ljudi. 

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

Nemiri su se pored Parzia proširili i na ostale gradove. Na komemorativni marš juče je pozvala i majka ubijenog mladića. On je počeo nešto posle 14 sati, a dva sata nakon toga došlo je do esklacije.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Vanredno u više gradova širom Francuske

Koliko je situacija eskalirala svedoči činjenica da su pojedini gradovi sinoć preduzeli preventivne mere da bi izbegli nove incidente, javila je televizija BFM.  Policijski čas je uveden u Klamaru, Medonu i Kompjenju od 21 ili 22 sata uveče do 6.00 sati ujutru, u pojedinim slučajevima do sledećeg ponedeljka.

Tramvaji i autobusi u Il de Fransu prestali su da saobraćaju u sredu u 21 sat.  U Nanteru je organizovan marš belaca zbog ubistva sedamnaestogodišnjeg  tinejdžera, a u povorci je bilo više od 6.000 ljudi. Dogodilo se nekoliko podmetnutih požara, kao i drugih incidenata.

Na protestu u Marselju na policajce je otvorena minobacačka vatra prilikom koje je jedan policajac povređen i prebačen u bolnicu. Izlozi prodavnica su takođe demolirani tokom nemira, a objekti su opljačkani. Vlasti Marseja su stoga donele odluku da zabrane današnje demonstracije, dodajući da će čitav javni prevoz stati od 19 časova.

Elitna jedinica Nacionalne policije mobilisana je u Lionu, Rubeu i Bordou. U Grenoblu je na autobuse otvorena minobacačka vatra, a agenti javnog prevoza su tada iskoristili svoje pravo na povlačenje iz saobraćaja.

U nekim gradovima gađane su vladine zgrade. U Remsu je napadnuta i opljačkana policijska stanica. U Avinjonu su demonstranti pokušali da zapale stanicu opštinske policije, a Molotovljev koktel bačen je na policijsku kancelariju u Pou.

Šta kažu protestanti, a šta nadležni?

Mišljenja u vezi sa protestima i događajem koji ih je izazvao su podeljena. Boržes u javljanju za Euronews Srbija kaže da u Parizu postoji osećaj opravdane borbe i da je ubistvo mladića zapravo podgrejalo stare probleme koji se tiču rasne diskrminacije, vere ili socijalnog statusa. 

Mnogi Francuzi kažu da je vlada prosto "gluva za njihove zahteve i potrebe", kao i da je policija previše brutalna. S druge strane, deo građana navodi da ovakav vid nasilja i haosa na ulicama ipak nije opravdan jer to neće vratiti ubijenog dečaka, niti će dovesti do rešavanja problema. 

Pitanje od "milion dolara" jeste kako da se ovaj gnev pretoči u konkretnu promenu?

Neke organizacije i nevladin sektor smatraju da ova kriza pruža priliku da se nešto promeni i da je to trenutak kada vlasti obraćaju pažnju na ono što ljudi govore. 

Jedna od žena koja je izašla na pariske ulice, rekla je za Euronews da je njihov cilj da se ovakvi incidenti ne ponove.

"Nahel je bio prijatelj mog sina. Bio je pun poštovanja i fin dečak. Boli nas, stvarno smo povređeni. Danas se to desilo Nahelu, ali sutra bi moglo da se desi i drugima", rekla je ona.

Euronews

Njen sugrađanin je objasnio da ubijeni tinejdžar zapravo prestavlja simbol problema sa kojima se pojedini Francuzi godinama unazad suočavaju.

"Nahel predstavlja Nanter i ono što se često dešava u predgrađima. Mnogo je slučajeva nasilja o kojima niko ne govori. Nismo jednaki. Ovaj slučaj je dospeo na naslovne strane, ali ima toliko onih koji su 'anonimno' otišli od nas. Ali činjenica da su danas svi ovde, govori nešto - da nam je dosta", rekao je.

I treći Parižanin koji je govorio za Euronews smatra da u Francuskoj oduvek postoji rasna diskriminacija.

"Problem je što se to dešava samo nama - Arapima i crncima. Žalosno je reći, ali to je istina. Da je za volanom bio sin Erika Zemura, bivšeg predsedničkog kandidata, niko ga ne bi upucao. Zato smo ovde da protestujemo. Zato što želimo iste zakone i ista prava za sve", rekao je.

I pored toga što oni koji su izašli na ulice tvrde da je ubistvo Nahela M. zapravo otvorilo "stare rane" po pitanju rasne diskriminacije, francuski policajac Abdulaj Kante za Euronews odbacuje optužbe za institucionalni rasizam.

"Očigledno, ukoliko policajac prekrši etički kodeks, biće kažnjen. Niko ne može da pravda neoprostivo. Šta god da se desi, moramo razumeti da se nijedan policajac ne probudi ujutru i kaže da će danas nekoga ubiti... to je valjda jasno", rekao je Kante.

Sofija Oturabi iz organizacije SOS rasizam kaže da veruje da je omladina ta koja zapravo mora da promeni sve ono što im ne odogovara u društvu.

"Plašimo se da se naviknemo na ovo, jer to je priča koja se vraća svake godine. A ko će bolje od omladine to zaustaviti", kaže ona.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Ovim povodom se danas oglasila i kancelarija UN koja je u svom saopštenju navela da je zabrinuta zbog ubistva tinejdžera u Francuskoj i svega što se nakon toga dogodilo.

"Ovo je trenutak da se zemlja ozbiljno pozabavi pitanjem rasizma i rasne diskriminacije u policiji", rekla je portparolka Ravina Šamdasani, prenosi Rojters. Ona je naglasila značaj "mirnog okupljanja" i pozvala vlasti da prilikom upotrebe sile za suzbijanje nasilnih elemenata na demonstracijama, poštuju "principe zakonitosti, neophodnosti, proporcionalnosti, nediskriminacije, predostrožnosti i odgovornosti".

Šta je prethodilo nemirima?

U zapadnom delu Pariza, Nanteru došlo je do ubistva sedamnaestogodišnjaka kada je policajac, prilikom provere, pucao u Naela M. koji se se nalazio u automobilu.

Mladić je preminuo od prostrelnih rana u grudima uprkos naporima lekara da ga spasu.

Na video snimcima televizije BFMTV, objavljenim na društvenim mrežama, koji je verifikovao Rojters, vide se dva policajca pored automobila, kao i trenutak kada jedan od njih otvara vatru na vozilo koje se udaljava. Policajci su naveli da su pucali misleći da će ih automobil pregaziti.

Kako se navodi, nastradali tinejdžer je odranije bio poznat francuskoj policiji, zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Zbog ubistva tinejdžera, oglasile su se i poznate ličnosti koje su izrazile bes zbog čitavog događaja, među kojima su Kilijan Mbape, kapiten francuske muške fudbalske reprezentacije i zvezda kluba Pari Sen Žermen, kao i glumac Omar Si, poznat po ulozi u filmu "Nedodirljivi".

BBC navodi da je Nael M. druga osoba koju su od početka godine u Francuskoj ubili policajci tokom saobraćajne kontrole. Prošle godine je na taj način živote izgubilo 13 ljudi.

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa