Evropa

Nasilni protesti u više delova Pariza zbog ubistva tinejdžera: Viralni snimak bacio sumnju na policiju

Komentari

Autor: France 24, BBC, Tanjug

28/06/2023

-

12:59

Nasilni protesti u više delova Pariza zbog ubistva tinejdžera: Viralni snimak bacio sumnju na policiju
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon ubistva tinejdžera tokom policijske intervencije početkom nedelje u nekoliko predgrađa Pariza došlo je do nasilnih protesta, a francuske vlasti pozvale su na mir i najavile pojačano prisustvo policije u Parizu i drugim velikim gradovima. Pod sumnjom da je izvršio ubistvo, jedan policajac je uhapšen.

Smrt sedamnaestogodišnjeg mladića izazvala je momentalne proteste u Nanteru, zapadnom predgrađu Pariza. Zapaljene su kante, a izbio je požar i u muzičkoj školi, dok je policija pokušala da rastera demonstrante suzavcem.

Protesti su potom izbili u nekim susednim predgrađima, a ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao je u sredu da je 31 osoba uhapšena tokom noći, 24 policajca lakše povređena i da je oko 40 automobila zapaljeno, prenosi Frans 24.

Zbog ubistva tinejdžera, oglasile su se i poznate ličnosti koje su izrazile ogorčenje zbog ovog događaja, među kojima su Kilijan Mbape, kapiten francuske muške fudbalske reprezentacije i zvezda kluba Pari Sen Žermen, kao i glumac Omar Si, poznat po ulozi u filmu "Nedodirljivi".

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je jučerašnje ubistvo tinejdžera "neoprostivo".

"Imamo jednog adolescenta koji je ubijen. To je neobjašnjivo i neoprostivo", rekao je Makron novinarima u Marseju, prenosi Rojters. Dodao je da ništa ne opravdava smrt mladog čoveka, pozvavši pravosudne organe da urade svoj posao.

Kako prenosi Frans 24, čini se da je policija lagala o okolnostima ubistva. Policija je prvobitno izvestila da je jedan policajac pucao na tinejdžera, koji je indentifikovan kao Nael M, jer je vozio automobil na njega.

Šef pariske policije Loran Nunjez rekao u intervjuu za CNN BFMTV da je policajac pucao kada je tinejdžer odbio da prati uputstva policije.

"Ovo vozilo je prvo odbilo da postupi po naredbi, a zatim je blokirano u saobraćaju gde je došlo do novog pokušaja kontrole od strane dvojice policajaca", rekao je on. "U tom trenutku vozač, koji je prvo ugasio motor, ponovo je upalio vozilo, a zatim otišao. U tom kontekstu je policajac upotrebio svoje vatreno oružje", piše BBC.

Francusko tužilaštvo je saopštilo i da je vozač odranije bio poznat francuskoj policiji, zbog toga što je odbijao da se povinuje saobraćajnim propisima i zaustavi na zahtev policije.

Profimedia

 

Međutim kako piše Frans 24, ovoj verziji događaja u suprotnosti je video snimak koji je kružio društvenim mrežama i koji je potvrdio AFP.

Na snimku se vidi kako dvojica policajaca stoje pored automobila, a jedan je uperio oružje u vozača. Čuje se glas koji govori "Dobićeš metak u glavu“.

Čini se da policajac puca u otvor dok se automobil naglo kreće. Auto se pomerio nekoliko desetina metara pre nego što se slupao, a vozač je ubrzo preminuo. Smrt 17-godišnjaka je proglašena u 9.15 po lokalnom vremenu uprkos intervenciji hitne pomoći.

Darmanin je u parlamentu video snimak nazvao "ekstremno šokantnim" i najavio da će službenik biti suspendovan "ako optužnice protiv njega ostanu i dalje".

Ministar je najavio i da će kasnije danas biti raspoređeno 2.000 policajaca koji će se baviti eventualnim daljim nasiljem. 

"Vlada Francuske će danas popodne održati bezbednosni sastanak na kojem će se razgovarati o narednim koracima", rekao je ministar Darmanin.

Priveden policajac zbog optužbe za ubistvo

Policajac koji za kog se sumnja da je ispalio smrtonosni hitac je priveden i pod istragom je zbog ubistva.

Advokat Naela M, Jasin Buzru, rekao je da će podneti tužbu protiv policajca za ubistvo iz nehata i protiv njegovog kolege zbog saučesništva u pucnjavi.

Advokat je takođe rekao da će podneti još jednu prijavu zbog lažnog svedočenja protiv policajaca koji su tvrdili da je Nael M. pokušao da ih pregazi.

U automobilu su bila još dva putnika. Jedan od njih je priveden i kasnije pušten, dok se još jedan putnik, za kojeg se veruje da je pobegao sa lica mesta, vodi kao nestao, prenosi BBC. Tužilaštvo je naložilo obdukciju i dodatna ispitivanja, uključujući i toksikološki nalaz.

 

Ovo je druga pucnjava sa smrtnim ishodom u ovoj godini, nakon rekordnih 13 smrtnih slučajeva u policijskim pucnjavama u Francuskoj tokom prošle godine.

Tri osobe su ubijene u policijskim pucnjavama 2021. godine jer su odbile da se pridržavaju saobraćajnih ograničenja, a dve tokom 2020. godine. Prema Rojtersovoj evidenciji o smrtonosnim pucnjavama, u toku 2021. i 2022. godine, većina žrtava su bile crne puti ili arapskog porekla.

Komentari (0)

Evropa