Evropa

Neredi i sukobi u predgrađu Pariza zbog policijskog ubistva tinejdžera

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

09:18

Neredi i sukobi u predgrađu Pariza zbog policijskog ubistva tinejdžera
Neredi i sukobi u predgrađu Pariza zbog policijskog ubistva tinejdžera - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U pariskom predgrađu Nanter sinoć su se dogodili neredi i sporadični sukobi između protestanata i policije, kao izraz rastućeg nezadovoljstva među građanima u lokalnoj zajednici zbog ubistva tinejdžera tokom policijske intervencije.

Jedan policajac je u utorak pucao na tinejdžera (17), koji je kasnije preminuo od zadobijenih rana, saopštilo je tužilaštvo u Nanteru, prenosi portal Frans 24.

Na video snimcima televizije BFMTV, objavljenim na društvenim mrežama, koji je verifikovao Rojters, vide se dva policajca pored automobila Mercedes AMG, dok jedan od njih puca prema vozilu koje se udaljava.

Francusko tužilaštvo je saopštilo u utorak da je pokrenuta istraga protiv policajca koji je u utorak ujutru u predgrađu Pariza ubio tinejdžera, nakon što je mladić odbio da zaustavi svoj auto.

U saopštenju se navodi da je policajac pucao u pravcu automobila i pogodio vozača tinejdžera, koji je preminuo od zadobijenih rana. Dodaje se da je jedan od putnika u tom vozilu priveden i ubrzo pušten, ali da policija nije uspela da locira drugog putnika, prenosi Rojters.

Kako se navodi, vozač je odranije bio poznat francuskoj policiji, zbog toga što je odbijao da se povinuje saobraćajnim propisima i zaustavi se na zahtev policije.

Nakon rekordnih 13 smrtnih slučajeva u policijskim pucnjavama u Francuskoj tokom prošle godine, ovo je druga pucnjava sa smrtnim ishodom u ovoj godini.

Tri osobe su ubijene u policijskim pucnjavama 2021. godine, jer su odbile da se pridržavaju saobraćajnih ograničenja, a dve tokom 2020. godine. Prema Rojtersovoj evidenciji o smrtonosnim pucnjavama u toku 2021. i 2022. godine, većina žrtava su bili crne puti ili arapskog porekla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa