Evropa

Oružje koje je zabranjeno u 120 zemalja: Šta su kasetne bombe i kako će uticati na ukrajinsku kontraofanzivu

Komentari

Autor: CNN, Guardian, SkyNews/T.T.

07/07/2023

-

23:10

Oružje koje je zabranjeno u 120 zemalja: Šta su kasetne bombe i kako će uticati na ukrajinsku kontraofanzivu
Oružje koje je zabranjeno u 120 zemalja: Šta su kasetne bombe i kako će uticati na ukrajinsku kontraofanzivu - Copyright Tanjug/AP/Roman Chop, Alexei Alexandrov, Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je danas slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost, saopštio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven. Kasetna municija naći će se u novom paketu vojne pomoći SAD, vrednom 800 miliona dolara.

Kasetno oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi, tzv. bombeta i poznato je po neselektivnom "biranju" žrtvi. Značajan deo bombeta ne eksplodira pri udaru, već se to desi kada padnu na mokro ili meko tlo. Takođe, one "bombete" koje ne eksplodiraju, mogu ostati godinama neaktivne dok ih neko ne pokupi ili ne zgazi.

Iz vojne perspektive smatraju se jako efikasnim kada se koriste protiv kopnenih trupa u rovovima i utvrđenim položajima, a velika područja čine previše opasnima za kretanje dok se prvo pažljivo ne očiste.

Premda je ovakvo oružje zabranjeno Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju je potpisalo 120 zemalja, Bajden je u intervjuu za CNN, koji će biti emitovan u nedelju, rekao da je odluka bila "teška", ali da je ono potrebno u kontraofanzivi protiv Rusije.

"Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Uzgred, razgovarao sam o tome sa našim saveznicima i našim prijateljima iz Kapitola. Ukrajincima ponestaje municije", rekao je on.

Bajden je takođe istakao da se kasetna municija šalje samo "u prelaznom periodu" dok SAD ne budu u stanju da proizvedu više artiljerije kalibra 155mm.

"Ovo je rat koji ima veze sa municijom. I ponestaje im te municije, a i mi je imamo malo. Ono što sam na kraju uradio jeste da sam prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da - ne trajno, dozvolim u ovom prelaznom periodu, dok ne dobijemo više municije od 155mm, ove granate za Ukrajince"

Municija će biti kompatibilna sa haubicama kalibra 155mm koje su obezbedile SAD.

"Kontraofanziva ide sporije od očekivanog"

U međuvremenu, podsekretar Pentagona Kolin Kal rekao je da SAD šalju kasetnu municiju Kijevu jer "ukrajinska kontraofanziva ide sporije od očekivanog".

Kako prenosi Gardijan, on je istakao da postoje dva osnovna razloga zbog kojih je odlučeno da se kasetna municija uključi u najnoviji paket pomoći u vidu oružja Ukrajini, i da je jedan razlog taj što je Ukrajina u jeku kontraofanzive, koja je teška jer su Rusi imali šest meseci da ukopaju odbrambene pojaseve na istoku i jugu Ukrajine.

''Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održi u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali. Prerano je suditi kako ide ukrajinska kontraofanziva jer smo na početku sredine'', rekao je Kal i dodao da većina ukrajinske borbene moći ''nije dovedena u funkciju''.

''Pravi test će biti kada ukrajinske snage identifikuju slabe tačke ili stvore slabe tačke i naprave proboj, koliko brzo će to moći da iskoriste uz borbenu moć koju imaju u rezervi i koliko brzo će Rusi moći da odgovore'', dodao je Kal.

Profimedia

 

On je takođe rekao da je Ukrajina dala "pismene garancije" da neće koristiti kasetnu municiju u urbanim područjima koja su naseljena civilima i da će biti oprezna pri njegovom korišćenju.

Čak 120 zemalja su potpisale konvenciju kojom se kasetna municija zabranjuje, a među njima nisu ni Rusija, ni SAD, ni Ukrajina.

"Pokušavaju da prođu kroz te rovove i zaustave tenkove. Ali, to nije bila laka odluka. Premda nismo potpisnici te konvencije, trebalo mi je neko vreme da se ubedim da to i uradim. Glavna stvar je da oni ili imaju oružje da zaustave Ruse sada ili nemaju. I mislim da im je bila potrebna", rekao je Bajden, između ostalog, u svom intervjuu za CNN.

"Ukrajina mora da bude svesna rizika koji nosi kasetna municija"

Vojni analitičar Šon Bel rekao je da Ukrajina mora biti svesna rizika korišćenja kasetne municije na sopstvenoj teritoriji.

"Ove bombe bi mogle da budu veoma efikasne u pogađanju položaja ruskih rovova i potencijalno za čišćenje nekih minskih polja koja se tamo nalaze“, rekao je Bel, prenosi SkyNews.

Međutim, dodao je, postoji verovatnoća da bi, ako se upotrebe, teritorija Ukrajine mogla biti zatrpana neeksplodiranom municijom u godinama koje dolaze.

"Predsednik Volodimir Zelenski i Ukrajina moraju da donesu sud o prednostima ovog oružja, koje bi moglo da obezbedi odlučujuću prednost u ovom ratu, nasuprot riziku od posledica i neophodnosti kasnijeg raščišćavanja", dodao je britanski analitičar.

AP/Bernat Armangue

 

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u petak da obezbeđivanje kasetne municije "nije opcija" za Berlin budući da je Nemačka potpisnica konvencije. Međutim, on je odbio da proceni odluku SAD.

"To su zemlje koje nisu potpisale konvenciju - Kina, Rusija, Ukrajina i SAD - nije na meni da komentarišem njihove postupke", rekao je.

Zagovornici ljudskih prava su osudili ovaj potez, prenosi CNN. Human Rights Watch je u izveštaju od četvrtka naveo da bi "prenošenje ovog oružja neizbežno prouzrokovalo dugoročnu patnju civila i potkopalo međunarodnu osudu zbog njihove upotrebe".

Reagovala je i Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava koja još jednom apeluje da se kasetne bombe ne koriste.

"Kasetna municija rasipa male bombe po širokom području, a mnoge od njih ne eksplodiraju odmah", rekla je portparolka kancelarije Marta Hurtado.

Komentari (0)

Evropa