Evropa

Švedski Vrhovni sud zaustavio izručenje dvojice turskih državljana

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

13:08

Švedski Vrhovni sud zaustavio izručenje dvojice turskih državljana
Švedski Vrhovni sud zaustavio izručenje dvojice turskih državljana - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Švedski Vrhovni sud zaustavio je izručenje dvojice turskih državljana domovini. Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu suda, oni su u Ankari optuženi za učešće u oružanoj terorističkoj organizaciji, međutim, prema švedskim zakonima, „postoje prepreke za ekstradiciju“.

"Turska je zatražila izručenje dvojice turskih državljana. U jednom slučaju izručenje se traži radi izvršenja zatvorske kazne, a u drugom zbog krivičnog gonjenja. Vrhovni sud smatra da u oba slučaja postoje prepreke za izručenje“, navodi se u saopštenju suda.

Napominje se da su, prema turskoj strani, pomenuti građani povezani sa Gulenovim pokretom, koji Ankara smatra oružanom terorističkom organizacijom. 

Državljani Turske preuzeli su i koristili mobilnu aplikaciju koju koriste članovi pokreta, dodaje se u saopštenju.

Prema Vrhovnom sudu Švedske, „preuzimanje i korišćenje mobilne aplikacije ne može se samo po sebi smatrati“ učešćem u određenoj terorističkoj organizaciji i neophodno je proceniti da li je reč o krivičnom delu u skladu sa švedskim zakonom. 

Osim toga, dodaje se u saopštenju, postoje prepreke koje se, između ostalog, odnose na činjenicu da turski državljani imaju status izbeglice i „rizik od progona ako budu izručeni”.

 

Komentari (0)

Evropa