Evropa

Švedska policija odobrila skup na kojem je planirano spaljivanje Biblije i Tore, Izrael osudio taj potez

Komentari

Autor: FoNet

14/07/2023

-

19:49

Švedska policija odobrila skup na kojem je planirano spaljivanje Biblije i Tore, Izrael osudio taj potez
Švedska policija odobrila skup na kojem je planirano spaljivanje Biblije i Tore, Izrael osudio taj potez - Copyright Tanjug AP/Johan Nilsson

veličina teksta

Aa Aa

Švedska policija odobrila je skup na kojem tri osobe planiraju da spale po jedan primerak Biblije i Tore ispred izraelske ambasade u Stokholmu, što je Izrael odmah osudio.

U zahtevu koji je poslat policiji organizator navodi da želi da spali te verske knjige kao odgovor na spaljivanje Kurana u junu ispred džamije u Stokholmu, koje je razbesnelo muslimane širom sveta, prenosi Hina.

Skup je zakazan za subotu između 13 i 14 sati, a policija je navela da nije dala odobrenje za spaljivanje verskih knjiga, nego je odobrila javni skup na kojem će se izneti "određeno mišljenje", što je u skladu sa ustavnim pravom na slobodu okupljanja.

Najavljeni skup je, očekivano, izazvao oštre kritike Izraela i više jevrejskih organizacija.

"Osudio sam spaljivanje Kurana, svete knjige za muslimane iz celog sveta, a danas me boli duša na pomisao da ista sudbina čeka jevrejsku Bibliju, večnu knjigu našeg naroda", rekao je izraelski predsednik Isak Hercog.

Predsednik Svetske cionističke organizacije Jakov Hagel ocenio je da izdavanje takvog odobrenja policije nije "sloboda govora, nego antisemitizam".

Irački izbeglica je 28. juna spalio nekoliko stranica Kurana ispred glavne džamije u Stokholmu na Kurban-bajram, praznik koji slave muslimani širom sveta.

Usledile su žestoke reakcije u muslimanskom svetu, a Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava u sredu je usvojio rezoluciju kojom osuđuje spaljivanje Kurana i širenje verske mržnje.

Komentari (0)

Evropa