Evropa

Praznična noć u Francuskoj protekla relativno mirno, pričinjena značajno manja šteta u poređenju sa 2022. godinom

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

14:30

Praznična noć u Francuskoj protekla relativno mirno, pričinjena značajno manja šteta u poređenju sa 2022. godinom
Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool - Copyright Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Noć 14. jula, kada se praznuje francuski državni praznik Dan pada Bastilje, protekla je relativno mirno, saopštila je francuska policija iako je, prema policijskim izveštajima zapaljeno čak 255 automobila.

Na dan praznika širom Francuske je mobilisano oko 45.000 policajaca, iz predostrožnosti zbog mogućeg izbijanja novog talasa nasilja i obnavljanja masovnih protesta u francuskim predgrađima koji su danima besneli zbog policijskog ubistva maloletnog Nahela Merzuka (17) 27. juna u pariskom predgrađu Nanter, prenosi BFM TV.

Dan pada Bastilje, 14. jul, proslavlja se kao nacionalni praznik, ali nadležni su strahovali da bi baš na taj dan nasilni neredi u francuskim predgrađima mogli ponovo da se rasplamsaju.

U preliminarnom izveštaju francuske policije objavljenom rano jutros navedeno je da je tokom noći između 14. i 15. jula izgorelo 255 vozila, što je u poređenju sa 423 automobila koja su zapaljena prošle godine smanjenje od 40 odsto.

Na pariskom trgu Bovo, nedaleko od Jelisejskih polja, povređeno je sedam policajaca, žandarma i vatrogasaca, što je, kako navodi policija, za oko 66 odsto manje u poređenju sa 14. julom prošle godine, kada je povređen 21 pripadnik snaga reda.

Uhapšeno je 96 osoba, a protiv policije je izveden "svega" 51 napad pirotehničkim sredstvima, u poređenju sa 333, koliko ih je bilo 14. jula prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin naglasio je u objavi na Tviteru da je evidentirano "značajano manje pričinjene štete".

"Tokom prazničkog dana koji je proslavljan širom Francuske održavani su festivali, koncerti i ispaljivani su vatrometi, ali pričinjena je značajno manja šteta u poređenju sa 2022. godinom. To dugujemo našim policijskim snagama, njihovom prisustvu i brojnim preventivnim proverama koje su sprovedene", naveo je Darmanin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa