Evropa

U Parizu se obeležava Dan pada Bastilje: Počasni gost indijski premijer, na ulicama više od 100.000 policajaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

14/07/2023

-

11:43

U Parizu se obeležava Dan pada Bastilje: Počasni gost indijski premijer, na ulicama više od 100.000 policajaca
U Parizu se obeležava Dan pada Bastilje: Počasni gost indijski premijer, na ulicama više od 100.000 policajaca - Copyright Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

veličina teksta

Aa Aa

U Parizu se održava tradicionalna vojna parada povodom obeležavanja Dana pada Bastilje. Na paradi učestvuje više od 5.000 ljudi, a širom zemlje je raspoređeno više od 100.000 policajaca, prenosi AP.

Paradu je otvorio orkestar sastavljen od 80 muzičara iz Francuske i 13 iz partnerskih zemalja, uključujući Kanadu i Nemačku.

Ove godine, događaji koji proslavljaju početak Francuske revolucije 14. jula 1789. godine, stižu u jeku najozbiljnijih nemira u zemlji u skoro 20 godina, nakon što je policija u pucnjavi usmrtila tinejdžera severnoafričkog porekla, što je izazvalo velike proteste protiv nejednakosti i rasne diskriminacije.

Počasni gost parade je indijski premijer Narendra Modi, čime se produbljuju odnosi dve zemlje koje obeležavaju 25 godina "strateškog partnerstva". Modi, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sedi na tribini, odakle prati paradu na kojoj učestvuje i više od 200 indijskih vojnika.

Francuska često predstavlja međunarodne partnere na Dan Bastilje, a izbor Indije dolazi u vreme kada Pariz  da dodatno ojača saradnju u borbi protiv klimatskih promena, vojne industrije i strateškog indo-pacifičkog regiona, prenosi AP, ali dodaje da su ljudska prava nedostajala na agendi, uprkos zabrinutosti koju su izneli evropski zakonodavci, grupe za ljudska prava i drugi.

Ovaj dan se slavi u gradovima širom Francuske, u čast francuskih ideala "slobode, jednakosti i bratstva". Međutim, ovaj moto je za mnoge koji su u poslednje vreme protestovali samo "prazna priča", jer uglavnom potiču iz bivših francuskih kolonija i bore se sa rasizmom.

Ubistvo tinejdžera je izazvalo višednevne sukobe sa policijom, paljenje zgrada i vozila i pljačku prodavnica u gradovima i mestima širom zemlje.

Oko Dana Bastilje, obično bude još više nemira nego što je uobičajeno, pa je zato Francuska rasporedila 130.000 policajaca. Vatromet je zabranjen u nekoliko gradova, uključujući Nanter gde se ubistvo tinejdžera desilo, nakon što je to pirotehničko sredstvo korišćeno za gađanje policije u demonstracijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom noći sa četvrtka na petak izvestilo da je 97 ljudi uhapšeno na protestima, i da je 218 automobila zapaljeno širom zemlje, što je malo manje nego prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa