Evropa

Demonstranti u Francuskoj napali dva punkta za vakcinaciju

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

11:30

Demonstranti u Francuskoj napali dva punkta za vakcinaciju
Demonstranti u Francuskoj napali dva punkta za vakcinaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva centra za vakcinaciju u Francuskoj napadnuta su u jeku protesta protiv novih, oštrijih epidemioloških mera francuske vlade.


Jedan punkt za vakcinaciju na jugoistoku Francuske je opljačkan i devastiran u petak uveče, saopštili su nadležni, a samo dan kasnije na jugozapadu Francuske je delimično uništena jedna klinika, prenosi BBC.

Više od 100.000 ljudi je izašlo na ulice francuskih gradova u znak protesta protiv novih, strožijih restriktivnih mera uvedenih kako bi se suzbilo širenje korona virusa i zaustavio porast broja novoinficiranih.

Kontroverzne mere vlade u Parizu uključuju obaveznu vakcinaciju za sve radnike u zdravstvu i uvođenje propusnica za pristup javnim prostorima, a vlada predsednika Emanuela Makrona je na meti optužbi za kršenje građanskih sloboda.

Anti-vakserski grafiti su osvanuli nedaleko od uništenog punkta za vakcinaciju u Lans-an-Verkorsu nedaleko od Grenobla, a u subotu je podmetnut požar na klinici u varošici Urunj, nedaleko od Bijarica na jugozapadu Francuske.

U međuvremenu, tokom subotnjih protesta u Parizu, opoziciona političarka Martin Voner pozvala je demonstrante da izvrše "opsadu" kancelarija svih zakonodavaca koji su u Parlamentu podržali uvođenje novih restriktivnih mera francuske vlade.

Komentari (0)

Evropa