Evropa

Britanska vlada: Klimatske promene predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

20:03

Britanska vlada: Klimatske promene predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost
Britanska vlada: Klimatske promene predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost - Copyright Tanjug AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Klimatske promene predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost, snabdevanje hranom i kritičnu infrastrukturu, navodi se u izveštaju britanske vlade o planu za prilagođavanje svetu koji se sve više zagreva.

"Klimatske promene predstavljaju rizik za našu nacionalnu bezbednost i otpornost, od proizvodnje hrane i obezbeđivanja zaliha vode do održavanja kritične infrastrukture i lanaca snabdevanja", piše u izveštaju u koji je londonski "Tajms" imao uvid.

Dodaje se da bi poremećaji izazvani klimatskim promenama mogli da smanje prihode vlade i da, istovremeno, povećaju njene rashode. U dokumentu se navodi da je zabeleženo više od 3.000 smrtnih slučajeva među starijima od 65 godina tokom toplotnih talasa prošle godine.

Kao ključni prioritet ističe se opasnost od pregrevanja zgrada, zbog čega se navodi da će propisi o novogradnji očuvati nižu temperaturu zgrada. Detalji tog plana nisu navedeni.

U predgovoru izveštaja, britanska ministarka za životnu sredinu Tereza Kofi napisala je da će klimatske promene doneti redovnije suše, porast nivoa mora i promene u obrascima padavina.

"Ovaj izveštaj pokazuje kako ćemo se prilagoditi ovim promenama da bismo zaštitili kritičnu infrastrukturu, vodosnabdevanje i proizvodnju hrane", navela je Kofi.

Pored toga, u izveštaju se dodaje da će britanska vlada utrostručiti finansijska sredstva za druge zemlje kako bi im pomogla da se prilagode klimatskim promenama.

Sa 500 miliona funti u 2019. godini, pomoć će biti povećana na 1,5 milijardi funti 2025. godine.

Komentari (0)

Evropa