Evropa

"Nelojalni stavovi": Zašto Litvanija nekim Rusima oduzima boravišne dozvole

Komentari

Autor: Euronews, Joshua Askew

18/07/2023

-

14:08

"Nelojalni stavovi": Zašto Litvanija nekim Rusima oduzima boravišne dozvole
"Nelojalni stavovi": Zašto Litvanija nekim Rusima oduzima boravišne dozvole - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Odeljenje za migracije u Litvaniji poslalo je ankete ruskim građanima koji žive u ovoj zemlji, a u njma se nalaze pitanja o iznošenju stavovova o ratu u Ukrajini, ali i da ogovore na to ko sa punim pravom poseduje Krim, piše Euronews navodeći da su oni imali uvid u ovaj dokument.

Naime, Litvanija je ukinula boravišne dozvole za neke Ruse koji žive u ovoj zemlji, smatrajući za neke od njih da predstavljaju pretnju po bezbednost. Prema podacima koje je Euronews objavio, Odeljenje za migracije  je saopštio da je u 2022. godini oduzelo stalni boravak za 38 Rusa, a do ovog meseca još njih 97 je takođe ostalo bez ove dozvole. Dakle, to je ukupno 135 ljudi koje je napustilo ovu zemlju od početka invazije Rusije na Ukraijinu.

Međutim, uprkos većim ograničenjima, broj Rusa koji su podneli zahtev za boravišnu dozvolu u Litvaniji se udvostručio u periodu između 2021. i 2022. godine na skoro 4.000 ljudi, takođe su podaci ovog odeljenja.

Sa druge starane, pravo na život u Litvaniji može biti oduzet iz više razloga. Vlasti su za Euronews objasnile da stranci mogu da izgube dozvolu ukoliko počine "veoma ozbiljan zločin", "predstavljaju pretnju državanoj bezbednosti" ili uopšteno društvu.

U petak su iz Odeljenje za migracije saopštili da je proteran i ruski državljanin Vladimir Voda, samoprozvani "novinar". Uzimajući u obzir trenutnu geopolitičku situaciju, oni su za Euronews naveli da Vodo predstavlja bezbedonosni rizik. 

Imao je, kažu, "nelojalne stavove prema Litvaniji, širi prorusku propagandu na društvenim mrežama i imao je kontakte sa ruskim i beloruskim obaveštajnim službama".

Inače, Vodo sebe naziva frilenserom na mreži LinkedIn, i to nakon što je radio za brojne ruske medijske kuće, iako Euvornew ne može da potvrdi autentičnost ovog naloga.

Rat u Ukrajni pojačao brigu za bezebednost u Litvaniji

Invazija Moskve na Ukrajinu prošle godine povećala je zabrinutost za bezbednost u maloj baltičkoj državi. Ona se graniči sa ruskom enklavom Kalinjigradom, nepokolebljivin saveznik Kijeva i nekada deo SSSR-a, a sada se svi oni osećaju ugroženim od Rusije.

Zvaničnici u Viljnusu se sada nalaze u nezgodnoj poziciji. Postoji želja da se podrže protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, ali postoji i bojazan zbog puštanja građana ovih zemalja u i iz Litvanije, piše Euronews.

Tusirstičke posete Rusa Litvaniji takođe su prošle godine bile zabranjene, kao i u mnogim drugim delovima Evrope.

Zbog toga su vlasti rešile da regaujuna određen način. Euronews navodi da su imali uvid u anketu Odeljenja za migracije Litvanije gde nadležni ruske državaljane pitaju upravo pitanja kja se vezuju za stavove o Krimu i aktuelnom ratu. 

Sa druge strene, Neki Rusi koji žive u Litavniji žalili su se da se suočavaju sa neprijeljstvom zbog invazije njihove vlade na Ukrajinu. Ovaj strah je opravdan, jer je podrška Ukrajini u Litvaniji velika. Mnogi Litvanci su zajediljivi prema Rusima, piše Euronews, i pogođeni su onim što nazivaju okupacijom.

Komentari (0)

Evropa