Evropa

Hiljade lekara specijalista u Velikoj Britaniji stupilo u dvodnevni štrajk, otkazane desetine hiljade pregleda

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

12:14

Hiljade lekara specijalista u Velikoj Britaniji stupilo u dvodnevni štrajk, otkazane desetine hiljade pregleda
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade lekara specijalista u Velikoj Britaniji stupile su danas u dvodnevni štrajk, koji će trajati do subotu u sedsm sati ujutru.

Zbog ovog protesta otkazane su desetine hiljade termina i procedura, a štrajk će britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) koštati milione evra, navodi Tajms.

"Učinićemo sve da probleme svedemo na minimum, ali ipak treba očekivati otkazivanja termina i duža čekanja, pošto hitna pomoć mora da bude prioritet", rekao je izvršni direktor Udruženja NHS, Metju Tejlor.

On je naveo da će ovaj štrajk biti drugačiji od prethodnih, pošto bez nadzora stručnih lekara sa specijalizacijom ni mlađi lekari, medicinske sestre i drugo osoblje neće moći da radi kao što je uobičajeno. 

Britansko medicinsko udruženje (BMA) objavilo je u sredu analizu koja pokazuje da je rast plata u drugim profesijama, uključujući pravo i računovodstvo, bio šest puta veći nego kod lekara u poslednjih 14 godina.

Prosečna godišnja plata stručnog lekara specijaliste koji radi u bolnici je 146.500 evra.

Britanska vlada insistira na tome da povećanje plata od šest odsto njena konačna ponuda, ali BMA je to odbila i poziva na povećanje od 35 odsto.

Velika Britanija se ove godine suočava sa nizom protesta zdravstvenih radnika, a nedavno su na ulice izašli mlađi lekari, prenele su agencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa