Evropa

Zbog štrajka medicinskog osoblja ugrožena bezbednost pacijenata u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

23:45

Zbog štrajka medicinskog osoblja ugrožena bezbednost pacijenata u Velikoj Britaniji
Zbog štrajka medicinskog osoblja ugrožena bezbednost pacijenata u Velikoj Britaniji - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Uprava britanskih zdravstvenih institucija upozorila je danas britansku vladu da je ugrožena bezbednost pacijenata zbog najavljenog štrajka radnika hitne pomoći i današnjeg štrajka medicinskih sestara, koje su obustavile rad zbog nezadovoljstva platama.

Oko 100.000 medicinskih sestara štrajkovalo je danas po drugi put u poslednjih sedam dana.

Njihov sindikat postavio je ultimatum vladi da u roku od 48 časova odgovori na zahtev da se povećaju plate ili da se suoči sa novim obustavama rada u januaru, preneo je Rojters.

Zaposleni u hitnoj pomoći u Engleskoj i Velsu trebalo bi sutra i 28. decembra da održe štrajkove koji će ugrožene pacijente ostaviti da se sami snalaze da bi stigli do bolnica.

"Ne možemo da garantujemo bezbednost pacijenata, ne možemo da izbegnemo rizike koji nastaju tokom štrajkova", rekao je u intervjuu za BBC Metju Tejlor, izvršni direktor Konfederacije sindikata NHS, koja zastupa zaposlene u britanskom javnom zdravstvenom sistemu.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućih rizika zbog novih štrajkova tokom zimskih meseci i poručio da predstoji "veoma opasan period".

"Zbog toga odlučno ponavljamo poziv vladi i trgovinskim sindikatima da pokušaju da pronađu način za rešavanje ovog spora", poručio je Tejlor.

Današnji štrajk medicinskih sestara je bez presedana u 106-godišnjoj istoriji sindikalnog udruživanja medicinskih sestara (RCN).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa