Evropa

Štrajk medicinskih sestara u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, traže povećanje zarada, vlada odbija pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

12:19

Štrajk medicinskih sestara u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, traže povećanje zarada, vlada odbija pregovore
Štrajk medicinskih sestara u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, traže povećanje zarada, vlada odbija pregovore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 100.000 medicinskih sestara Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj stupile su danas u štrajk zbog niskih zarada.

Medicinske sestre traže povećanje zarada od 19 odsto, međutim, vlada je odbila da sa njima razgovara, prenosi Rojters.

"Za duboko žaljenje je to što neki članovi sindikata nastavljaju sa štrajkom. U vladi radim sa medicinarima van javnog sektora kako bih osigurao dovoljan broj osoblja, ali sam i dalje veoma zabrinut zbog rizika koji štrajkovi znače za pacijente", rekao je ministar zdravstva Stiv Barkli.

On je kazao da bi pacijenti trebalo da nastave da traže hitnu medicinsku pomoć i odlaze na preglede, osim ako im nije rečeno da to ne čine.

Britanski premijer Riši Sunak je izjavio kako planira da uvede zakone protiv štrajka kako bi, kako je rekao, zaštitio živote ljudi, i izrazio uverenje da čelnici sindikata mogu da uvide da je pogrešno izazivati smetnje velikom broju ljudi, naročito u vreme Božića.

Kako navodi Rojters, medicinske sestre će ovim štrajkom dodatno pogoditi zdravstveni sistem koji je već opterećen zbog zime i sezonskih bolesti, kao i zbog problema izazvanih virusom kovid 19.

Agencija podseća da se Velika Britanija ove zime suočava sa nizom štrajkova koji su paralisali železnički sistem i poštanske usluge, a aerodromi se pirpremaju za otežane uslove saobraćaja za vreme Božića.

Međutim, nijedan štrajk nije upečatljiv kao štrajk medicinskih sestara, čija je profesija nadaleko cenjena u toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa