Evropa

Na suđenju Tačiju i ostalima ispitan 15. svedok, nastavak suđenja 14. avgusta

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

12:01

Na suđenju Tačiju i ostalima ispitan 15. svedok, nastavak suđenja 14. avgusta
AP/Mike Corder - Copyright AP/Mike Corder

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je završeno ispitivanje zaštićenog svedoka u postupku protiv bivših vođa OVK Hašima Tačija (53), Kadrija Veseljija (54), Redžepa Seljimija (50) i Jakupa Kranisćija (70).

Iskaz je putem video linka dao 15. svedok tužilaštva, koji je svedočio o smrti člana svoje porodice.

Suđenje će biti nastavljeno posle letnje pauze, 14. avgusta.

Na početku suđenja 3. aprila okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa