Politika

Iskazima svedoka nastavljeno suđenje Tačiju i ostalim vođama OVK

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

13:00

Iskazima svedoka nastavljeno suđenje Tačiju i ostalim vođama OVK
Hašim Tači - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Svedoci tužilaštva su počeli sa izlaganjem u utorak 11. aprila, dok je pre toga odbrana iznela svoja uvodna izlaganja.

Svedočenje se u sudnici odvija na poluzatvorenoj sednici, odnosno svedoka mogu čuti samo prisutni u sudnici, dok u video prenosu, bez tona, putem video konferencijske veze samo mogu videti članovi sudskog veća.

Zaštićeni svedok je prvo imao svoje slobodno izlaganje, nakon čega su usledila pitanja tužilaštva, odbrane i sudskog veća.

Prethodne nedelje okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe. U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava.

Suđenje nekadašnjim vođama OVK počelo je 3. aprila. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija