Politika

Kosovo izdvaja milione evra za Tačijeve advokate: Branioci Gotovine i zvezda britanskog pravosuđa zastupaju vođe OVK

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

08/04/2023

-

21:01

Kosovo izdvaja milione evra za Tačijeve advokate: Branioci Gotovine i zvezda britanskog pravosuđa zastupaju vođe OVK
Kosovo izdvaja milione evra za Tačijeve advokate: Branioci Gotovine i zvezda britanskog pravosuđa zastupaju vođe OVK - Copyright Tanjug/AP/Koen van Weel

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje je pred Specijalnim sudom u Hagu počeo proces protiv lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija koji se u 10 tačaka optužnice terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Prva tri dana suđenja obeležile su uvodne reči Tužilaštva i advokata odbrane. Među njima su mnogi koji su već dobro poznati na Balkanu i koji su bili angažovani u slučajevima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Sastav pretresnog panela: Sudije Čarls Smit III (predsedavajući), Kristof Barte, Genel Metro, Fergal Gejnor (rezervni sudija) 

Branioci:  

  • Tači: Gregori Kiho (branilac), Dastid Palaska, Pjer-Ričard Prosper, Luka Mišetić, Sofi Menegon, Piter Mekloski i Albert Moskovic (kobranioci) 
  • Veselji: Ben Emerson (branilac), Endrju Strong i Ani O’Rajli (kobranioci) 
  • Seljimi: Dejvid Jang (branilac), Džefri Roberts, Erik Tuli i Rudina Jasini (kobranioci) 
  • Krasnići: Venkatešvari Alagendra (branilac), Ajdan Elis i Viktor Baješu (kobranilac) 

Zastupnik žrtava: Sajmon Loz (zastupnik),  Marija Radžijovska (kozastupnik) 

Specijalizovani tužilac: Aleksa Vajting 

Pravnici i analitičari su saglasni da su vođe OVK angažovali vrhunske advokate koji imaju veliko iskustvo. Nemački novinar i pisac Mihael Mertens je rekao za Euronews Srbija da su to "najbolji advokati koje neko može da ima", i da obični ljudi ne bi mogli ni da zamisle da ih oni brane.

"Koliko razumem, Kosovo je izdvojilo 16 miliona evra iz budžeta za sve optužene. Naravno, to je ogromna suma, i Tačijevi advokati su vrhunski stručnajci", napomenuo je.

Sa njim je saglasan i advokat Tomislav Višnjić koji je rekao da su oni otprilike najbolje što može trenutno na tržištu da se kupi u oblasti međunarodnog krivičnog prava. Svaki od četvorice optuženih ima svoje branioce, a najbrojniji je upravo Tačijev tim.

Višnjić je za Euronews Srbija, komentarišući uvodna izlaganja, rekao da će Tačijeva odbrana očigledno kontrolisati ceo postupak i da će podneti glavnu težinu odbrane, a da će ostali timovi imati neke pomoćne poslove, u zavisnosti od toga koje mesto u strukturi su okrivljeni zauzimali.

Osim advokata odbrane, poznata imena sede i u tužilaštvu, a predvodi ih Aleks Vajting koji je na tom mestu zamenio Džeka Smita. Kada je reč o sudskom veću, ono je u istom sastavu već donelo presudu čelnicima Udruženja veterana OVK.

Tačijev tim najbrojniji - predvode ga advokati koji su branili Gotovinu

AP/Jerry Lampen via AP Photo, Pool

 

Najbrojniji tim advokata ima Hašim Tači. Osim glavnog branioca Gregorija Kihoa, u njemu je još šest iskusnih i poznatih advokata čija su imena naročito poznata na prostoru bivše Jugoslavije. 

Gregori Kiho

Reč je o advokatu koji ima više od 30 godina iskustva, a na sajtu advokatske kancelarije Greenberg Traurig stoji da se fokusirao na zastupanje individualaca korporacija i finansijskih institucija pred federalnim sudovima, kao i pred međunarodnim tribunalima. U vrhu njegove biografije piše  da je zastupao hrvatskog generala Antu Gotovinu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Takođe, zastupao je i kenijskog generala Mohameda Huseina Alija koji je oslobođen svih optužbi pred međunarodnim krivičnim sudom. 

Radio je u američkom Ministarstvu pravde kao tužilac više od 20 godina,a radna mesta su mu bila u SAD, Evropu, Aziji i Južnoj Americi. Kiho je bio na čelu tima advokata i istražitelja koji su savetovali ad hok specijalni tribunal koji je formiran da bi se sudilo Sadamu Huseinu i članovima njegove vlasti. Bio je i u timu Tužilaca u predmetu protiv pukovnika HVO Tihomira Blaškića koji je osuđen na kaznu od devet godina zatvora . 

AP/Bas Czerwinski

Luka Mišetić i Gregori Kiho

Tomislav VIšnjišć je rekao za Euronews Srbija da je Kiho u sred istražnog postupka prešao iz tužilaštva u odbranu Ante Gotovine i da je je to bio veliki skandal u Tužilaštvu.  

Podsetimo haški proces protiv Gotovine, kao i generala Markača i Čermaka je započeo 11. marta 2008. godine, a 2011. on je nepravosnažno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih u operaciji "Oluja". Međutim, 16. novembra 2012. Žalbeno veće Haškog tribunala ga je oslobodilo svih optužbi zbog nedokazane odgovornosti i istog dana pušten je na slobodu. 

Luka Mišetić 

Drugo ime u odbrani Hašima Tačija, koje je zapravo bilo prvo ime tokom odbrane Ante Gotovine je Luka Mišetić. On je rođen u Čikagu u porodici hrvatskih doseljenika, i kako piše Jutarnji, do svoje sedamnaeste godine nije dolazio u Hrvatsku. U tekstu iz 2005. godine piše da je Gotovinu upoznao tokom zastupanja lokalnog zapovednika jedinice HVO Ante Furundžije, i da ga je Gotovina angažovao 2001. godine kada je postalo izvesno da se protiv nejga vodi istraga.  

Na sajtu advokatske firme Squire Patton Boggs navodi se da ga je magazin Globus proglasio "jednim od 100 najuticajnijih Hrvata". 

On je bio glavni branilac Ante Gotovine i najmlađi advokat koji je ikada branio slučaj pred međunarodnim krivičnim sudom, stoji u njegovoj biografiji. Hrvatski Dnevnik piše i da je poznat po žestokim verbalnim sukobima sa nekadašnjom tužiteškom Haškog tribunala Karlom del Ponte.

Pjer Ričard Prosper, Piter Mekloski i Albert Moskovic

Pjer Ričard Prosper je još jedan advokat koji je poznat na prostorima Balkana. Njega je 2001. godine predsednik Buš postavio za američkog ambasadora za ratne zločine i zadatak mu je bio da direktno savetuje državnog sekretara i da formuliše odovore američke politike na zločine u oblastima sukoba širom sveta.  

On je kao izaslanik predsednika putovao širom sveta, a boravio je i u Srbiji. Tomislav Višnjić ističe da je dolazio u Beograd i da je vodio pregovore o predaji i sa njegovim klijentom genralom Ojdanićem. Kaže i da je on Ojdaniću nudio da svedoči protiv Slobodana Miloševića.  

Član Tačijevog pravnog tima je i Piter Mekloski, a Višnjić napominje da je on bio tućilac u najmanje četiri predmeta protiv Srba za zločine u Bosnii Hercegovini i to uglavnom u vezi sa Srebrenicom. Poznat je po tome što je vodio postupak protiv Ratka Mladića. Dokaze je izvodio i u suđenju Slobodanu Miloševiću koji je umro pre donošenja presude.  

U timu je i Albert Moskovic, američki pravnik koji je na Kosovu tokom 2006. i 2007. godine bio direktor odeljenja UNMIKA za pravosuđe, piše Radio Kontakt Plus.   

U jednom kasnijem intervjuu, Moskovic je svoju ulogu na Kosovu opisao kao "ministra pravde" u misiji UN. Zanimljivo je što je on tada među izazove sa kojima se suočavao, uvrstio i "zastrašivanje svedoka kojima je bila neophodna zaštita". Na oproštajnoj konferenciji za štampu u Prištini, marta 2007. godine, Moskovic je naglasio da je "poboljšanje zaštite svedoka i žrtava na Kosovu od ključne važnosti". 

Veseljija brani zvezda britanskog pravosuđa

profimedia

 

Glavni zastupnik Kadrija Veseljija je veoma poznato ime u oblasti međuanrodnog krivičnog prava Ben Emerson za kojeg Višnjić napominje da je zvezda britanskog praovsuđa. On je bio glavni advokat Ramuša Haradinaja i sa njim su u timu advokati sa brojnim iskustvom. Podsetimo, Haradinaj je bio otužen pred Hašikim tribunalom za ratne zločine, ali je oslobođen optužbi.

profimedia

Ben Emerson

U svojoj bogatoj biografiji Emerson je zastupao nekoliko važnih političkih figura, kao što su bivši predsednik Maldiva Mohamed Rašid, bivši ukrajinski premijer Arsenija Jacenjuk i bivši katalonski lider Karles Pudždemon. Bivša premijerka Tereza Mej je Emersona opisala kao jednog od najuglednijih advokata u Velikoj Britaniji u oblasti nacionalnog i međunarodnog prava. 

Takođe je zastupao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kada je trebao da bude izručen Švedskoj. 

Ko je u timu Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija?

Redžepa Seljimija će pred sudom zastupati britanski advokat Dejvid Jang, a specijalnost mu je krivično pravo. Jedan od njegovih najvećih slučajeva je odbrana Asada Hasana Sabre, koji je bio optužen za umešanost u atentat na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Sabra je na kraju oslobođen tih optužbi. 

Jang predvodi širok tim advokata uključenih u odbranu lica koja su optužena pred Međunarodnim krivičnim sudom, Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, sudom u Ruandi, Specijalizovanim većima Kosova itd, piše Radio Slobodna Evropa.

Kada je reč o odbrani Krasnićija, nju predvodi advokatica iz Malezije Venkatešvari Alagendra: Tomislav Višnjić kaže da je njena sestra bila glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda i da je njena kancelarija umešana u sve velike predmete u Aziji i Africi koji se tiču kršenja ljudskih prava.

Aleks Vajting: Tužilac koji je izgubio predmet protiv Ljimaja

Vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca u Hagu je Aleks Vajting, za koga Višnjić napominje da on sada ima zanimljivu ulogu jer je sada glavni tužilac u predmetu koji se delom bazira na činjeničnom stanju koje je vać zastupao kao tužilac u predmetu protiv Fatmia Ljimaja i koji je izgubio.

"Razgovarao sam sa njim posle tog suđenja, i on je bio dosta frustriran zbog načina na koji je izgubio taj predmet, govorim o pravnim argumentima. Međutim, posle toga je bio na Harvardu, pa je izabran za glavnog tužioca, i sada imamo osobu koja, ako zanemarimo lični odnos za koji verujem da ga i dalje ima, treba da dokaže nešto slično onom što je već pokušao neuspešno u prvom postupku. S druge strane mu se nalazi uigrana ekipa sa malo proširenim sastavom", rekao je Višnjić.

scp-ks.org/Marie-Louise Boissevain

 

Primetio je da su advokati odbrane nekoliko puta tokom prva tri dana suđenja, indirektno prozivali tužioca Vajinga, pozivajući se na presudu iz slučaja Ljimaj.

Reč je o tužiocu francuske i američke nacionalnosti sa dugogodišnjim iskustvom u nacionalnim, tako i u međunarodnim krivičnim postupcima.Pre nego što se pridružio MKSJ-u, Vajting je bio savezni tužilac SAD-a, prvo u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD-a u Bostonu, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije. On je za vršioca dužnosti specijilazivoanog tužioca u Hagu za zločine na Kosovu zamenio Džeka Smita koji je imenovan za posebnog tužioca u istragama protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

Sudsko veće koje je u istom sastavu osudilo Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja

Kada je reč o sudijama, reč je o istom sudskom veću koje je osudilo čelnike Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora zbog ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanja u toku krivičnog postupka i povrede tajnosti postupka.

Predsedavajući je sudija Čarls L. Smit III. N njegovoj biografiji na sajtu Specijalizovanih veća piše da je on radio kao posrednik i arbitar od 2014. godine. Obavljao je dužnosti sudije EULEX-a od 2010. do 2013. U okviru tog mandata bio je član Vrhovnog suda Kosova od 2011. do 2013. godine, a bio je izabran i za potpredsednika (2011-2012.) i predsednika Skupštine sudija EULEX-a (2013.). 

Sudija Kristof Barte je javni tužilac u Saveznom sudu pravde Nemačke od 2010. godine, specijalizovan za krivično gonjenje ratnih zločina i genocida. Od 2009. do 2010. godine je bio javni tužilac u Minhenu na slučajevima iz oblasti ekološkog i opšteg krivičnog prava. Od 2008. do 2009. godine bio je sudija lokalnog suda u Rozenhajmu (Nemačka), gde je obavljao dužnosti istražnog sudije i sudije u prvostepenim sudskim većima, a od 2005. do 2007. godine bio je javni tužilac u Traunštajnu. Pre toga je, od 2004. do 2005. godine, radio kao asistent-istraživač na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Getingenu (Nemačka). Od 2002. do 2003. godine bio je sudija Okružnog suda u Bonu, a od 2001. do 2002. radio je kao advokat. 

Treći sudija je Genel Matro iz Švajcarske koji je savetovao države, pojedince i nevladine organizacije u vezi sa procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom i istragom i krivičnim gonjenjem osumnjičenih za međunarodne zločine. Sudija Metro je radio kao advokat odbrane i konsultant na poznatim slučajevima ratnih zločina i terorizma na suđenjima u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Specijalnom tribunalu za Liban, Vanrednim većima u sudovima Kambodže i Međunarodnom krivičnom sudu. Bio je predsednik i član Komisije EULEX-a za ljudska prava. Zanimljivo je da je bio branilac nasera Orića kada je on uhapšen u ženevi po srpskoj optužnici. 

Kako je teklo suđenje do sada

  • Suđenje je počelo uvodnom rečju tužilaštva koje je obrazložilo optužnicu u 10 tačaka - izveštaj sa prvog dana suđenja pogledajte ovde
  • Drugog dana na red su došli advokati odbrane, a pred sudom se obratio i Hašim Tači - izveštaj sa drugog dana suđenja pogledajte ovde 
  • Odbrana je nastavila svoja izlaganja, a na redu je bio Krasnićijev tim - izveštaj sa trećeg dana suđenja pogledajte ovde

Komentari (0)

Srbija