Politika

SUĐENJE VOĐAMA OVK Tužilaštvo tvrdi da su odgovorni za najmanje 102 ubistva, Tači i ostali negirali krivicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2023

-

08:46

SUĐENJE VOĐAMA OVK Tužilaštvo tvrdi da su odgovorni za najmanje 102 ubistva, Tači i ostali negirali krivicu
Suđenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pred Specijalnim sudom u Hagu počelo je suđenje bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i trojici bivših vođa OVK - Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Suđenje je počelo uvodnim izlaganjima Tužilaštva i odbrane. Četvorica bivših vođa tzv. OVK sumnjiče se za ratne i zločine protiv čovečnosti, a ta optužba potvrđena je 26. oktobra 2020. godine. U prvom pojavljivanju pred Specijalizovanim većima, sva četvorica su odbacili optužbe, što su i potvrdili u svojim iskazima. 

Ključne informacije o suđenju

  • Tači i još trojica pripadnika OVK - Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi su za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji 1998. i 1999. godine
  • Tužilaštvo u uvodnoj reči istaklo da namerava da dokaže zatočenja i ubistva koja su se dešavala širom Kosova 
  • Glavni tužilac Aleks Vajting rekao da je jedan od glavnih izazova atmosfera zastrašivanja svedoka
  • Sva četvorica otuženih danas su se izjasnili da nisu krivi
  • U deset tačaka optužnice terete se da su individualno krivično odgovorni za zločine koje su širom Kosova, ali i na severu Albanije, počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova
  • Prema optužnici žrtve su bili civili i osobe koje nisu aktivno učestvovale u sukobima - Srbi, Romi i Aškalije - kao i Albanci za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima 
  • Posebno važan deo optužnice je tvrdnja da su Tači i ostali od marta 1998. do septembra 1999. bili članovi "udruženog zločinačkog poduhvata”, sa ciljem sticanja kontrole nad celim Kosovom koristeći za taj cilj zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i ubistva

Suđenje Hašimu Tačiju i vođama OVK pratite uživo u LIVE BLOGU

18.15 Advokat žrtava OVK:Svi su bili žrtve zločina za koje nema opravdanja

U Hagu je danas, na suđenju četvorici vođa bivše tzv OVK, advokat žrtava Sajmon Louz rekao je da 25 godina ranije nijedna od žrtava nije pomislila da će doći dan kada će se sresti sa optuženima u sudnici.

Louz je rekao da su optuženi "jaki ljudi" i, prema njegovim rečima, verovatno nisu ni slutili da će doći dan kao što je današnji, preneo je "Reporteri".

Advokat je istakao da su žrtve iz srpske, romske i albanske zajednice, i da su pravoslavne, katoličke i muslimanske vere, odnosno da su oni "presek kosovskog društva kakvo je bilo 1998. godine".

"Svi su svrstani u jednu grupu, a ima ih najmanje 102. Svi su bili žrtve zločina za koje nema opravdanja", rekao je Louz.

Rekao je da se žrtve iz albanske zajednice etiketiraju kao izadajnici.

"Te etikete ubijaju. Neki od njih se plaše odmazde. Međutim, utvrđivanje činjenica nije anti-patriotski čin", poručio je Louz.

 

16.45 Tužilaštvo završilo izvođenje uvodnih reči

Pred Specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu, tužilaštvo je danas završilo sa izvođenjem uvodnih reči na početku suđenja četvorici bivših vođa tzv. OVK. Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Haga, sutra počinje iznošenje uvodnih reči odbrana.

14.55 Tužilaštvo: Vođe OVK odgovorne za najmanje 102 ubistva

U izlaganju tužilaštva na suđenju četvorici bivših vođa takozvane OVK, pred Specijalizovanim većima u Hagu, naglašeno je da su oni odgovorni za najmanje 102 ubistva i da su pribegavali prisilnim zatvaranjima ljudi. Kako je navedeno, zločini su vršeni sistematski i neprekidno ''radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja''.

Kako je ukazalo Tužilaštvo, takozvana OVK zatvarala je ljude i posle Kumanovskog sporazuma. Precizirano je da je jedan od tih slučajeva bilo pritvaranje u selu Ćirez, kada je zatvoreno 13 članova Institucionalističke partije, uz obrazloženje da su ''bili partija podela, koja se zalagala protiv oslobodilačkog rata i ugrožavala politički status Kosova''.

Tužilac je rekao da će dokazi pokazati da im je Hašim Tači rekao da OVK ne priznaje Skupštinu Kosova i tražio da se odreknu svojih funkcija i predsednika Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Specijalizovano tužilaštvo je navelo da postoje izveštaji međunarodnih organizacija da OVK nije transformisana nakon završetka rata, odnosno da je kršen sporazum o demilitarizaciji, kao i da su zločini vršeni sistematski i neprekidno ''radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja''.

U sudnici je prikazana i mapa sa lokacijama na kojima su držani zatvorenici.

14.19 Tužilački tim već nekoliko sati u uvodnoj reči obrazlaže optužnicu. Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija iz Haga

Euronews

12.51 Tužilaštvo: Na meti se našao svako za koga se smatralo da je na putu taktici i ciljevima optuženih

U sledećem delu uvodne reči predstavnici Tužilaštva su naveli da će da govore o tome kako su optuženi sprovodili zajednički zločinački cil i kako su se na meti našla sva lica koja su smatrana njihovim protivnicima: "koja su zastrašivana, zatvarana i nad kojima je sprovođeno nasilje". Prikazani su slajdovi za koje je odobreno da se prikažu i u javnosti.

"Njihovi Protivnici su uključivali lica koja su smatrana saradnicima ili ljudima koji prosto imaju vezu sa srpskim ustavima ili nisu podržavala sredstva ili ciljeve OVK", rekao je predstavnik tužilaštva i dodao:"Oni su ponekad nazivani izdajnicima, kolaborantima. Dokazi će pokazati da su ovi termini bili u kontinuitetu zloupotrebljavani. Pokazaće da su lica koja su ovako bila etiketirana proizvoljno zatvarana i da su u mnogim slučajevima bili izloženi strašnom zlostavljanju".

Kako je dodao jedan od tužilaca, na meti se našao svako za koga se smatralo da stoji na putu ciljevima i taktici koji su suprovodili optuženi.

"Šta ukazuje na postojanje zajendičkog zločinačlkog cilja? On je jasno i ekpslicitno iznet u više navrata u zvaničnim saopštenjima koje je objavljivao glavni štab. Optuženi su to znali i podržavali", rekao je.  

11.08 Tužilaštvo predstavlja opšti pregled dokaza

Specijalni tužilac Metju Haling je u uvodnom izlaganju opisao istorijat nastanka OVK, predstavljajući ranije izjave članova te organizacije u medijima. On je naveo da su četvorica optuženih sredinom devedesetih osnovali glavni štab OVK, i, kako je rekao, pokrenuli udruženi zločinački poduhvat, i da su, prema navodima Krasnićija, 1998. Tači i Veselji bili članovi ''političkog direktorata'', da se Krasnići bavio ''odnosima s javnošću'', dok je Seljimi bio ''generalni inspektor''.

U izlaganju tužioci su naveli da je u nekoliko saopštenja koje je izdala OVK opisano kako je ta organizacija napala 12 stanica policije SRJ na Kosovu. ''Dokazi su pokazali da je 1997. godine OVK napala 12 policijskih stanica koristeći minobacače. Dokazi pokazuju da je napad organizovao Redžep Seljimi, a da su Tači i Veseli obezbedeli oružje'', naveo je tužilac. 

On je dodao da je u više dokumenata isticano koliko je hijerarhija bila važna u organizovanju i postojanju OVK. 

10.40 "Jedan od glavnih izazova atmosfera zastrašivanja svedoka"

Vajting je napomenuo da će krivično ponašanje koje će tužilaštvo dokazivati biti relativno jasno. "Čućete da su glavni štab OVK i četvorica optuženih u svojim izjavama usvojili jasnu politiku ciljanja kolaboracionista i onih koje su smatrali nepriajteljima", naveo je. 

Rekao je i da će dokazi pokazati, bez obzira na tajnost funkcionisanja OVK, zajednički krivični cilj targetiranja protivnika koji je u suštini predmeta 

Vajting naglašava da je jedan od izazova atmosfera zastrađivanja svedoka koja vlada na Kosovu za koju je rekao da je prava, stvarna i rasprostranjena.  

"To je jedan od razloga što se sud nalazi u Hagu i sud je konstatovao da se to zastrašivanje nastavlja do današnjeg dana. ta atmosfera će uticati na delove ovog suđenja, potrebna je hrabrost da se svedoči ovde", rekao je.  

10.23 Uvodna reč tužioca Vajtinga: Optuženi su pritvarali, mučili i ubijali protivnike

Glavni tužilac Aleks Vajting počeo je izlaganje sovje uvodne reči za koju ima pet časova. On je rekao da su optuženi bez sumnje bili glavne vođe OVK i da im je zbog toga odavana počast i ukazivano poštovanje. Istakao je da postoji još jedna strana njihovog rukovođenja koja će biti tema suđenja i da će dokazi pokazati da su četvorica optuženih kao viši rukovodioci u glavnom štabu izvršavali i odobravali politiku koja je za mete imala lica za koja su smatrali da su njihovi protivnici. 

"Ti navodni protivnici uključuivali  su i osobe iz Demokratkse lige Kosova, ko i one koji su bili srpskog ili romskog porekla. Ta poliika je ciljala protivnike, pritvarali su ih, zlostavljali, mučili, a nekad i ubijali", istakao je tužilac.  

On je rekao da Tužilaštvo namerava da dokaže stotine zatočenja širom Kosova, kao i ubistva. Dodao je i da su zločini bili rasprostranjeni geografski i vremenski. "Moraće da se probije određeni plašt tajnosti koji je postojao za vrme i posle rata", naveo je. 

Vajting je rekao i da su pripadnici OVK imali često šifrovana imena, da su nekada nosili maske i da su mogli da budu tajnoviti u svojim komunikacijama sa međunarodnim predstavnicima kada je reč o istinitom funkcionisanju OVK. "Posle rata su neki osumnjičeni i svedoci i osumnjičeni imali interes da kriju pravu strukturu za vreme rata", rekao je. 

profimedia

 

10.12 Višnjić za Euronews Srbija: Vremenski period koji je prošao odraziće se na iskaze svedoka

Advokat Tomislav Višnjić izjavio je za Euronews Srbija da se izmeštanjem suda sa teritorije Kosova umanjila mogućnost da će lokalne vlasti vršiti kontrolu i uticaj na suđenje. On je dodao i da će se vremenski period koji je prošao od sukoba na Kosovu odraziti najviše na iskaze svedoka, jer kako kaže, teško je da oni posle 20 godina ponove svedočenje i da ona budu tako kvalitetna i detaljna kao što bi bilo četiri ili pet godina nakon događaja.

Istakao je vežnost svedočenja u sudnici jer, kako je naveo, "OVK se deklarisala kao organizacija bez arhive, koja nije bila ustrojena kao prava porofesionalna vojska, bez lanca komandovanja i čiji su učesnici studenti, seljaci ili sitni trgovci".

"U tom smislu će odbrana da ide na nepostojanje vertikalnog lanca komandovanja i time pokušati da preseku odgovrnonost glavnokomandujeće četvornke za dešavanja na terenu", rekao je Višnjić.

Euronews

09.44 Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice

Nakon što je pročitana optužnica u 10 tačaka, sudija je pitao optužene da se izjasne da li su razumeli optužnicu i da li su krivi. Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su svi rekli da su razumeli optužnici, ali da nisu krivi ni po jednoj tački. Oni su naveli da potvrđuju sovja izjašnjenja prilikom prvog pristupanja sudu. 

09.40 Drecun: Prikupljeno više od 30.000 dokaznih dokumenata i više stotina svedočenja

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je srpska strana dala presudan doprinos kako bi se dokazalo da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno da je OVK bila hijerarhijski ustrojena.

Drecun je za RTS rekao da je prikupljeno više od 30.000 dokaznih dokumenata, ali i više stotina svedočenja. "Tu su i dokazi koje je sakupila radna grupa koju sam formirao i koja je šest godina radila na prikupljanju dokaza i činjenica", rekao je Drecun.

Ističe da se optuženi terete kako za individualnu krivicu, tako i za udruženi zločinački poduhvat – da nisu sprečili ili kaznili potčinjene koji su počinili zločine.

09.32 Kakve su reakcije na Kosovu povodom početka suđenja? 

Euronews

08.56 Šta piše u optužnici?

Tačiju i vođama OVK će se pred Specijalizovanim većem Kosova sa sedištem u Hagu suditi za ratne zločine. U deset tačaka optužnice terete se da su individualno krivično odgovorni za zločine koje su širom Kosova, ali i na severu Albanije, počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Njihove žrtve, kako je to navelo tužilaštvo, bili su civili i osobe koje nisu aktivno učestvovale u sukobima - Srbi, Romi i Aškalije - kao i Albanci za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da podržavaju Demokratski savez Kosova bivšeg lidera Albanaca Ibrahima Rugove. Opširnije u posebnom tekstu.

AP/Jerry Lampen via AP Photo, Pool

 

08.42 Prvo uvodna reč tužilaštva, zatim su predviđena izlaganja zastupnika žrtava

Izveštač Euronews Srbija iz Haga kaže da će danas početi izvođenje uvodnih reči tužilaštva i da bi to trebalo da traje oko pet sati, a možda i da se produži na sledeći dan. Zatim su predviđena izlaganja zastupnika žrtava, a u ovom pedmetu ukupno 140 osoba imam status žrtve. Za početak sušenja vlada veliko interesovanje novinara. 

Euronews

08.15 Planiran protest Albanaca u Hagu, već počela okupljanja

Albanci iz Holandije i Švajcarske okupljaju se na protestu u Hagu, javlja izveštač Euronews Srbija. Protest neće biti održan ispred zgrade suda, već nekoliko kilometara dalje. 

08.13 Odalović uoči suđenja: Zločina mnogo više nego što je obuhvaćeno optužnicom

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, uoči početka suđenja Hašim Tačiju, nekadašnjem predsedniku privremenih prištinskih institucija i jednom od vođa tzv. OVK, da je zločina bilo mnogo više nego što je obuhvaćeno optužnicom.

Odalović je za RTS rekao da je velika odgovornost i veliki teret na tribunalu da obezbedi zaštitu svedoka. Odalović ukazuje da je sa aspekta nestalih lica važno da je tu reč o 43 ilegalna zatvora koja su evidentirana, a za koje je i ovom optužnicom potvrđeno da su postojali. 

"Inače, 145 ih je ukupno bilo, to su međunarodni zvaničnici istakli, na prostoru Kosova i Metohije. Veliki broj onih koje mi danas tražimo bio je u tim zatvorima. Veliki broj je nažalost ubijen. Izvesno je da je jedan broj transportovan u Albaniju. O tome govori i film koji je nedavno na jedan dobar način ekranizovao nešto što je bila velika tema, o kojoj se mnogo pričalo, a malo znalo", ističe Odalović. 

08.07 Tačiju za odbranu tri sata, ostalima manje

Četvorica bivših lidera OVK nalaze se u pritvorskoj jedinici u Hagu od novembra 2020. godine, a sumnjiče se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Kako je ranije najavljeno, odbrana Tačija imaće tri sata za izlaganje, Veseljija 45 minuta, Seljimija jedan sat i Krasnićija sat i po.

08.00 Kako će izgledati prvi dan suđenja

Portparolka Specijalnog suda za ratne zločine na KiM Anđela Grip izjavila je da vlada ogromno interesovanje za suđenje liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Hašimu Tačiju, Redžepu Selimiju, Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseliju. Ona je rekla Tanjugu da suđenje počinje u 9 sati uvodnom rečju tužilaštva, koje može da traje do pet sati.

"Očekuje se da će obrazlaganje optužnice da se protegne na ceo prvi dan, a možda delom i na utorak", rekla je Grip. 

Prema njenim rečima, nakon toga uvodne reči imaće žrtve, a zatim će uslediti uvodna reč advokata sve četvorice optuženih bivših  lidera tzv.OVK.

"Tačijev tim imaće na raspolaganju tri sata, Veselijev - 45 minuta, Seljimijev - jedan sat, a Krasnićijev - oko sat i po", istakla je ona. 

Napomenula je da će suđenja počinjati u 9 sati i okvirno završavati do oko 14 sati. Porparolka je istakla da za ovo suđenje vlada ogromno interesovanje mnogih medija i već je akreditovano preko 50 novinara, a najavljeni su brojni članovi familije i prijatelji optuženih, kao i druga publika, pa će sudnica biti prepuna.  

Komentari (0)

Srbija