Evropa

Sud odbacio slučaj u vezi sa koronavirusom protiv predsednika Lombardije

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

21:49

Sud odbacio slučaj u vezi sa koronavirusom protiv predsednika Lombardije
Sud odbacio slučaj u vezi sa koronavirusom protiv predsednika Lombardije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski sud danas je odustao od postupka protiv predsednika severnog regiona Lombardija, Atilija Fontane i još 11 saradnika zbog njihovog postupanja po izbijanju pandemije koronavirusa, navodi se u sudskoj presudi.

Kako prenosi Rojters, drugi sud je 7. juna odustao od istog slučaja protiv bivšeg premijera Đuzepea Kontea i bivšeg ministar zdravlja Roberta Sperance. 

Tužioci u severnom gradu Bergamu, epicentru izbijanja kovida 2020. u Italiji, pokrenuli su istragu protiv Kontea, Sperance i 17 drugih funkcionera za ubistvo iz nehata i loše rukovođenje pandemijom. 

Danas je takođe troje sudija suda u gradu Breša predmet vratilo Kancelariji javnog tužioca za preostalih pet lica koja se terete da su odbili da vrše službene radnje. 

Sud je u presudi obrazložio da su podignute optužbe protiv Fontane i ostalih "neosnovane” jer su vlade širom sveta, uključujući i Lombardiju, bile suočene sa novom i izuzetnom epidemiološkom situacijom. 

Fontanini advokati tvrde da je političar uvek postupao po zakonu i prema savesti, "i nije izazvao smrti koje mu se pripisuju“.

Udruženje porodica žrtava kovida saopštilo je da su zbunjeni presudom.

"Niko neće morati da odgovara porodicama za žrtve. Zašto nisu usvojene sve preventivne mere predviđene italijanskim i evropskim zakonima", naveli su u izjavi članovi porodica žrtava pandemije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa