Fokus

Seul: Severna Koreja ublažila stroge mere uvedene zbog korone

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

07:57

Seul: Severna Koreja ublažila stroge mere uvedene zbog korone
Seul: Severna Koreja ublažila stroge mere uvedene zbog korone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moguće je da je Severna Koreja ublažila stroge mere protiv kovida 19, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj lokalnih medija.

Vlasti u Pjongjangu su zadržale blokadu granica i druge mere protiv kovida 19, mnogo duže od drugih država koje su odustale od takvih ograničenja. Severnokorejska državna televizija i novine nisu se zvanično oglasile povodom popuštanja mera, ali su prikazale veći broj ljudi u pozorištima i drugim javnim mestima bez epidemioloških maski.

To je "ogromna promena" u poređenju sa izveštajima u novinama od septembra, prema analitičarima sajta NK News, sa sedištem u Seulu, koji prati aktivosti u Severnoj Koreji, navodi Rojters.

Stanovništvu i privrednim subjektima saopšteno je da su mere ukinute od 1. jula, saopštio je u ponedeljak američki Radio Slobodna Azija, pozivajući se na neimenovane izvore. U izveštaju se navodi da su vlasti ublažile mere jer su nošenje korišćenih maski, zbog strogih kontrola, doveli do širenja infekcija kože i očiju, navodi Rojters.

Prošlog avgusta, severnokorejska državna novinska agencija KCNA saopštila je da je Pjongjang odustao od mere nošenja maski za lice zajedno sa drugim pravilima socijalnog distanciranja pošto je lider Kim Džong-un proglasio pobedu nad  kovidom 19.

Mesec dana nakon objave, vlasti su naložile građanima da ponovo nose maske na javnim mestima, kako bi se izbeglo širenje gripa i drugih  zaraznih bolesti koje se mogu javiti tokom jeseni i zime, ali bez pominjanja kovida 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet