Fokus

Seul uvodi sankcije licima povezanim sa nuklearnim naoružanjem Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

07:19

Seul uvodi sankcije licima povezanim sa nuklearnim naoružanjem Severne Koreje
Seul uvodi sankcije licima povezanim sa nuklearnim naoružanjem Severne Koreje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja najavila je danas da će uvesti sankcije za još dva fizička i dva pravna lica zbog njihove navodne umešanosti u programe naoružavanja Severne Koreje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Seulu.

Na udaru sankcija naći će se Čoi Čon Gona, bivši državljanin Južne Koreje koji je stekao rusko državljanstvo, dve kompanije u njegovom vlasništvu i Severnokorejanac koji je podržavao Čoija, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Čoi je optužen da je, nakon sticanja ruskog državljanstva, pomagao Severnoj Koreji u ilegalnom finansiranju aktivnosti kojima se krše sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ovo je prvi put da je naša vlada nametnula jednostrane sankcije pojedincu korejskog porekla", navodi se u saopštenju ministarstva.

Za sada Rojters nije uspeo da dobije komentar od Čoija. Severna Koreja testira različito nuklearno oružje,  uključujući i svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu, pojačavajući tenzije sa Južnom Korejom i njenim glavnim saveznikom SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet