Fokus

Dva lekara u Južnoj Koreji optužena za nezakonito prepisivanje fentanila zavisniku

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

14:12

Dva lekara u Južnoj Koreji optužena za nezakonito prepisivanje fentanila zavisniku
Fentanil - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Južnoj Koreji dvojica lekara optužena su za nezakonito i redovno prepisivanje fentanila, leka koji se uglavnom koristi za terminalne pacijente sa rakom, zavisniku od droge, saopštili su danas tužioci.

Tužilaštvo centralnog okruga u Seulu saopštilo je da je uhapšen i optužen porodični lekar koji se preziva Šin (59) zbog prepisivanja 4.826 flastera fentanila zavisniku, poznatom samo kao Kim, između novembra 2020. i aprila ove godine.

To je prvi put u Južnoj Koreji da je lekar uhapšen i optužen za nedozvoljenu distribuciju medicinskog leka, objavio je Jonhap.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv ortopeda po imenu Lim (42), bez određivanja pritvora zbog optužbi da je prepisao 686 fentanil flastera Kimu 2021. godine.

Kim je takođe uhapšen i optužen zbog toga što mu je tokom tri godine prepisano oko 7.660 flastera fentanila u 16 bolnica, uključujući i one u kojima rade Šin i Lim.

Fentanil je lek oko 100 puta jači od morfijuma, a u SAD je tokom 2021. godine od trovanja tim lekom navodno umrlo više od 70.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet