Fokus

SAD, Japan i Južna Koreja osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja dve rakete kratkog dometa

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

19:37

SAD, Japan i Južna Koreja osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja dve rakete kratkog dometa
SAD, Japan i Južna Koreja osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja dve rakete kratkog dometa - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

SAD, Japan i Južna Koreja danas su osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja dve rakete kratkog dometa na istočnu obalu Južne Koreje, a SAD uvele Severnoj Koreji sankcije "usmerene na sprečavanje razvoja raketa te zemlje.

Kako navodi Rojters, američko Ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije dvojici državljana Severne Koreje koje je optužila da su umešani u nabavku opreme i materijala koji podržavaju program balističkih raketa te zemlje.

''SAD su posvećene ciljanju režimskih mreža ilegalnih nabavki koje hrane njihove programe naoružanja'', rekao je u saopštenju zamenik ministra finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson.

Današnje akcije usmerene su na predstavnika Druge akademije prirodnih nauka sa sedištem u Pekingu, za koju je Vašington rekao da je organizacija na nacionalnom nivou odgovorna za istraživanje i razvoj naprednih sistema naoružanja Severne Koreje.

Ministarstvo finansija u saopštenju navodi da Severna Koreja nastavlja da koristi mrežu predstavnika u inostranstvu, uključujući Kinu i Iran, za ilegalni uvoz komponenti neophodnih za njeno oružje za masovno uništenje i programe balističkih projektila.

Severnokorejski programi balističkih projektila i nuklearnog oružja zabranjeni su rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

SAD, Japan i Južna Koreja danas su osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja dve rakete kratkog dometa na istočnu obalu Južne Koreje.

"Ova lansiranja su jasno kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ukazuju na pretnju koju severnokorejska nelegalna oružja masovnog uništenja i programi balističkih raketa predstavljaju po region, međunarodni mir i bezbednost", navodi se u zajedničkom saopštenju tri države, prenosi Rojters.

Zvanični Tokio i Seul su ranije saopštili da je Severna Koreja ispalila projektil za koji se sumnja da je balistička raketa, kao i da je ispaljen prema vodama na istoku Korejskog poluostrva, preneo je Blumberg.

To je prvo lansiranje projektila od strane Severne Koreje nakon dva meseca, a dolazi nakon što krajem maja ta zemlja nije uspela da postavi špijunski satelit u orbitu i u trenutku kada SAD i Južna Koreja izvode vojne vežbe.

Pjongjang je ove godine već ispalio 17 balističkih projektila, uključujući tri interkontinentalne balističke rakete dizajnirane da isporuče nuklearnu bojevu glavu na kopno SAD. Prošle godine ispaljeno je više od 70 balističkih projektila, što je rekord za Severnu Koreju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet