Evropa

Dvojnici za migrante, bizarna "fliper ruta" i 9.000 evra: Kako je izgledala mreža krijumčara Kubanaca preko Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2023

-

11:31

Dvojnici za migrante, bizarna "fliper ruta" i 9.000 evra: Kako je izgledala mreža krijumčara Kubanaca preko Srbije
Dvojnici za migrante, bizarna "fliper ruta" i 9.000 evra: Kako je izgledala mreža krijumčara Kubanaca preko Srbije - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Kriminalna mreža krijumčarila je migrante iz Kube u zemlje Evropske unije preko Zapadnog Balkana, a jedna od stanica na toj migrantskoj ruti bila je i Srbija. Pe nekoliko dana je objavljeno da su uhapšena dva državljanina Srbije, dok je u Španiji uhapšeno još 18 članova organizovane kriminalne grupe. Oni se sumnjiče da su prokrijumčarili oko 5.000 Kubanaca i da su na taj način zaradili velike sume novca. U oči upada neuobičajeno dugačka i skupa ruta koja je od Kube vodila ka Zapadnom Balkanu, uz mnoge opasnosti kojima su migranti bili izloženi.

MInistarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da su na teritoriji Srbije uhapšeni V. Š. (67) i M. Š. (33), dok je na teritoriji Španije uhapšeno 18 osoba.

"Oni su, kako se sumnja, od oktobra 2022. do aprila ove godine, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta, kubanske državljane, omogućili nedozvoljen ulaz u Španiju, tako što su im, zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju, organizovali ilegalan prelaz iz naše zemlje u Severnu Makedoniju ili BiH, a odatle u Španiju, kao krajnju destinaciju", navedemo je u saopštenju MUP-a.  

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih V. Š. i M.Š. pronašla i privremeno oduzela četiri mobilna telefona, putničko motorno vozilo, 600 evra i 300 dolara, kao i šest pozivnih pisama, dve potvrde za transfer novca i dve putne isprave.

Istovremeno se oglasio i Europol. Ta organizacija je saopštila da su organi za sprovođenje zakona u pet država presekli "interkontinentalnu kriminalnu mrežu" koja je krijumčarila migrante sa Kube u EU. Kako je istaknuto, istraga kojom su koordinirali Europol i Interpol je dovela do hapšenja 62 osobe, od čega su njih 25 kubanski državljani. Oni se sumnjiće da su za svote od 9.000 evra organizovali putovanja, ilegalne prelaske granica i lažne dokumente za migrante.  

Utvrđeno je da je na taj način prokrijumčareno oko 5.000 Kubanaca u Evropsku uniju i ostvaren profit od 45 miliona evra. Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. godine, nakon što su srpske, grčke, severnomakedonske i finske vlasti prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom.

Koje rute su birali migranti i zašto?

Ono što je Europol primetio i istakao u saopštenju jeste "neuobičajeno duga i skupa krijumčarska ruta". Kako je to izgledalo?

Prvobitno su kubanski građani koristili komercijalne letove da bi stigli do Rusije. Zatim, su im krijumčari nudili mogućnsot ili da neregularno pređu finsko-rusku granicu, ili da odlete u Srbiju da bi nastavili putovanje u Centralnu i Južnu Evropu kroz region Zapadnog Balkana.  

Međutim, od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, ruta se promenila jer je putovanje u Rusiju postalo komplikovanije. Kubanski državljani su dolazili u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu. Kada bi stigli, članovi organizivane kriminalne grupe bi im omogućili da pređu u Severnu Makedoniju i zatim u Grčku kopnenim putem, piše u objavi Europola.  

mup.gov.rs

 

Kako se dodaje, krijumčari su, koristeći različite rute usmeravali velike grupe migranata i terali ih da hodaju satima u mraku, bez zaliha. Pored ovih teških uslova, kriminalci bi iskorišćavali migrante koji su najugroženiji, uključujući maloletne. Oni su bili izloženi prevarama, pljačkama i iznudama. U nekim slučajevima su žene usmeravane ka drugim kriminalnim grupama zbog seksualne eksploatacije.  

Kada bi nekako uspeli da se domognu Grčke, migranti bi aplicirali za azil ili bi, uz pomoć krijumčara, koristili transport ka drugim zemljama EU. Oni su najčešće leteli ka Španiji ili su koristili prevoz brodovima do Italije.

Zašto su migranti želeli baš iz Grčke da putuju ka Španiji?

Postavlja se pitanje zbog čega su migranti iz Kube želeli do dođu baš do Grčke? To se može naslutiti iz odgovora koje su davali za "Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa". Naveli su da su u Srbiju dolazili zato što im nisu bile potrebne vize, a da im je onda cilj bila Grčka, odakle su kupovali karte za Španiju.  

"To funkcioniše ovako: Pronađu vam ‘dvojnika’ u Španiji, i ta osoba šalje ličnu kartu svom kubanskom alter egu u Grčkoj. Na taj način, mnogi Kubanci koji govore perfektan španski jezik na aerodromu prolaze bez problema", objasnio je jedan migrant u tekstu koji je objavljen prošlog leta.

Govoreći o svojim iskustima, rekao je da i za njega postojao takozvani dvojnik, ali da mu je to bilo skupo jer je za to morao da izdvoji 1.000 evra. Ističe i da su grčke vlasti potom shvatile kako funkcioniše taj mehanizam i počeli su da sprovode oštrije provere. 

"Čim sam stigao u Srbiju, odmah sam želeo da dođem do Grčke, ali mi je rečeno da nije lako da se napusti zemlja. Tako sam u Srbiji našao još jednog Kubanca koji mi je rekao kako sve funkcioniše, gde da pređem granicu i kako da dođem do Evrope", rekao je jedan migrant.  

mup.gov.rs

 

Ova svedočenja se poklapaju sa saopštenjem Europola koji je naveo da su kriminalne grupe migrantima obezbeđivale lažne dokumente da bi mogli da putuju unutar EU, ili su koristili takozvanu "metodu sličnosti" u kojoj se kradu originalne putne isprave, a potom se dele migrnatu koji liči na nosioca te isprave.

Migranti su inače za “Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa" govorili i o prelascima u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije navodeći da u tu zemlju može da se pređe kopnenim pravcima ili čamcima preko reke, uz plaćanje Kubanaca koji bi ih pratili. 

Velikom broju Kubanaca inače je cilj da stignu u Sjedinjene Američke Države, koje su udaljene svega 150 kilomatara morem. Međutim, oštrija migraciona politika učinila je dolazak u SAD težim i opasnijim, i izglede za konačno pronalaženje stabilnoste manje izvesnim, pisao je prošle godine The Humanitarian.  

Kako se navodi, kao rezultat toga, mnogi Kubanci su se odlučili na duže i zaobilazne rute da bi pokušali da stignu do zemalja u kojima će otpočeti novi život. Kada je zbog međunarodnih sankcija koje su uvedene Rusiji putovanje u tu zemlju postalo komplikovanije, onda je "na popularnosti" dobila ruta preko Srbije. 

Međutim, od aprila ove godine Srbija je ukinula bezvizni režim sa Kubom i svi Kubanci koji dolaze u Srbiju moraju da podnesu zahtev za vizu i za ulazak u zemlju. Taj potez srpskih vlasti su pozdravili evropski zvaničnici.  

Komentari (0)

Evropa