Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski dronovi pogodili Moskvu, Zelenski: Rat se vraća u Rusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2023

-

08:41

RAT U UKRAJINI Ukrajinski dronovi pogodili Moskvu, Zelenski: Rat se vraća u Rusiju
RAT U UKRAJINI Ukrajinski dronovi pogodili Moskvu, Zelenski: Rat se vraća u Rusiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 522 dana. Ruski zvaničnici tvrde da je Moskva bila pod napadom ukrajinskih dronova, dok je ukrajinska vojska potvrdila da je napala most između Krima i Hesona. Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži "Starlink" u blizini Krima.

Ključni događaji:

  • Putin: Moskva ne odbija mirovne pregovore sa Kijevom

  • Porastao broj ranjenih u ruskom raketnom napadu na Sumi, najmanje jedna osoba poginula
  • Ukrajinski dronovi pogodili Moskvu
  • Mask odbio Ukrajini pristup "Starlinku" kod Krima
  • Ukrajinska vojska potvrdila napad na most između Hersonske oblasti i Krima
  • IAEA: Oprema NE Zaporožje u dobrom stanju, nema mina i eksploziva
  • Ramafosa tražio od Putina da obnovi sporazum o žitu
  • Zelenski o napadu na Dnjepar: Rusi će snositi odgovornost

           Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.05 Džavno tužulaštvo UKR: Od početka agresije poginulo gotovo 500 dece

Od početka ruske agresije u Ukrajini je poginulo 498 dece, saopšteno je danas iz ukrajinskog državnog tužilaštva.

"Do 30. jula 2023. godine, prema zvaničnim informacijama tužilaca za maloletnike, ubijeno je 498 dece, a više od 1.080 njih je povređeno", navodi se na Telegram stranici tužilaštva.

Dodaje se da ovi brojevi nisu konačni, kao i da se nastavljaju istrage na mestima borbenih dejstava, na privremeno okupiranim i oslobođenim teritorijama. Najviše dece je stradalo u Donjeckoj, Harkovskoj, Kijevskoj i Hersonskoj oblasti, navode iz tužilaštva. 

21.48 Zelenski: Rat se vraća u Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se "rat vraća u Rusiju" nakon što su tri ukrajinska drona oborena iznad Moskve.

Zelenski je tokom posete gradu Ivano-Frankivsku rekao da se postepeno rat vraća na teritoriju Rusije – u “njene simbolične centre i vojne baze, i to je neizbežan, prirodan i apsolutno pravedan proces“.

"Ukrajina postaje jača", dodao je Zelenski.

19.50 Jermak: Uskoro sastanak u ukrajinskoj mirovnoj inicijativi u Saudijskoj Arabiji

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je danas da će sledeći sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih savetnika lidera država o sprovođenju mirovne inicijative Kijeva uskoro biti održan u Saudijskoj Arabiji.

"Prvi takav sastanak organizovali smo u junu u Kopenhagenu, u partnerstvu sa našim danskim kolegama. Sledeći sastanak će biti održan uskoro, a domaćin će biti grad u Saudijskoj Arabiji", izjavio je Jermak, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je Ukrajina zahvalna obema kraljevinama na njihovoj "snažnoj podršsci ukrajinskim inicijativama". "Predsednik Zelenski je napomenuo da je naš izbor da ujedinimo svet oko Ukrajine. Privlačimo zemlje sa zapada, istoka, severa i juga", rekao je Jermak.

18.00 Oko 20 kuća u Novoj Kahovki bez snabdevanja gasom zbog ukrajinskog granatiranja
 Oko 20 stambenih objekata ostalo je bez snabdevanja gasom u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti nakon ukrajinskog  granatiranja, saopštile su danas lokalne vlasti.

"Kao rezultat današnjeg granatiranja, delimično je uništen krov jedne stambene kuće i oštećen je gasovod u Novoj Kahovki. Prekinuto je snabdevanje gasom za 20 kuća", naveli su iz gradske uprave na Telegramu, prenosi TASS.

Dodaje se da su radovi na popravci obustavljeni zbog granatiranja.

17.43 Zelenski očekuje da će Rusija nastaviti da napada energetski sistem Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje da će Rusija kasnije ove godine, kada vreme postane hladnije, nastaviti napade na energetski sistem Ukrajine.

"Očigledno je da će ove jeseni i zime neprijatelj pokušati da ponovi teror nad ukrajinskom energetskom industrijom. Trebalo bi da budemo spremni na to", poručio je Zelenski, dodavši da će učiniti sve što je moguće da zaštiti električnu mrežu, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vlada, bezbednosni zvaničnici i energetski radnici rade na zaštiti energetskog sistema od fizičkih oštećenja, sabotaže ili sajber napada.

"Svaki grad u Ukrajini treba da bude spreman da se nosi sa vanrednim situacijama u energetskom sektoru", rekao je Zelenski.

Skoro 40 odsto ukrajinskog energetskog sistema je oštećeno u ruskim raketnim udarima i napadima dronovima tokom protekle zime, navodi britanska agencija. Otkako je počelo toplo vreme, udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu su prestali.

17.42 Medvedev: Morali bi da upotrebimo nuklearno oružje da je kontraofanziva bila uspešna

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva morala da upotrebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspešna.

Medvedev je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, čestitajući Dan mornarice Rusije, naveo da bi Rusija bila prinuđena da se osloni na sopstvenu nuklearnu doktrinu u takvom scenariju.

"Zamislite da je ofanziva, koju podržava NATO, uspela i da su oduzeli deo naše zemlje, onda bismo bili prinuđeni da, na osnovu pravila ukaza predsednika Rusije od 06. 02. 2020, idemo na upotrebu nuklearnog oružja", istakao je Medvedev. Prema njegovim rečima, jednostavno ne bi bilo drugog izlaza.

"Zato naši neprijatelji treba da se mole za naše ratnike. Oni ne dozvoljavaju da se rasplamsa globalni nuklearni požar", naveo je Medvedev.

13.58 Putin: Moskva ne odbija mirovne pregovore sa Kijevom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne odbija ideju o mirovnim pregovorima sa Ukrajinom. Posle susreta sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu, istakao je da bi afrička i kineska inicijativa mogla da posluži kao osnov za dostizanje mira.

Predsednik Putin je takođe rekao da je teško postići prekid vatre dok je ukrajinska vojska u ofanzivi. Rusija i Ukrajina su ranije saopštile da neće sesti za pregovarački sto ukoliko se prethodno ne ispune neki uslovi.

13.37 Moskva i Kijev o dronovima

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je prethodnog dana 44 ukrajinske bespilotne letelice, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, dok ukrajinska strana tvrdi da je sinoć uništila osam ruskih dronova, uključujući četiri jurišne bespilotne letelice Šahed-136/131 i četiri izviđačke.

"Sve neprijateljske bespilotne letelice su uništene u oblasti Herson i Dnjepropetrovsk, objavilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo na Telegramu. 

12.34 Papa Franja apelovao na Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu

Papa Franja pozvao je danas Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu, kojim je Moskva dozvolila Ukrajini da izvozi žito iz svojih morskih luka uprkos ratu.

"Apelujem na svoju braću, zvaničnike Ruske Federacije, kako bi se Crnomorska inicijativa nastavila i žito moglo bezbedno da transportuje", rekao je papa Franja tokom nedeljne molitve, preneo je Rojters.

12.17 Porastao broj ranjenih u ruskom raketnom napadu na Sumi, najmanje jedna osoba poginula

Rusi su raketama pogodili severoistočni ukrajinski grad Sumi samo nekoliko sati pre napada dronovima na Moskvu. Prema podacima gradskih vlasti, u napadu u Sumiju ubijena je najmanje jedna osoba, a 17 ih je ranjeno.

Portparolka Marina Polosina rekla je da je napad ruskih snaga pogodio "obrazovnu ustanovu".

Ovo je prvi put ove godine da su zabeležene žrtve u administrativnom središtu Sumija, rekao je bivši zamenik ukrajinskog glavnog tužioca Gjunduz Mamedov. 

 

 

10.55 Rusija proslavlja Dan mornarice paradom na reci Nevi u Sankt Peterburgu

Velika pomorska parada koja uključuje najsavremenije borbene brodove, topovnjače i podmornice, održava se danas na reci Nevi u Sankt Peterburgu povodom proslave Dana mornarice Rusije.

Predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin prati tradicionalno prati pomorsku paradu, koja se održava na Dan ruske mornarice, na reci Nevi i obilazi paradni sastav borbenih brodova u Kronštatskom putu na predsedničkom čamcu.  

profimedia

 

07.17 Mask odbio Ukrajini pristup "Starlinku" kod Krima

Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži Starlink u blizini Krima, piše Njujork tajms.

"Prema izvorima koji su upoznati sa situacijom, Mask je tokom sukoba nekoliko puta ograničavao pristup Starlinku. U jednom trenutku je odbio zahtev ukrajinske vojske da uključi terminal u blizini Krima", navodi se u članku njujorškog dnevnika. 

Prema pisanju lista, to je uticalo na strategiju na bojnom polju. Mask, kako se navodi, ima "crvene linije" koje ne prelazi, a među njima je i potencijalni napad Oružanih snaga Ukrajine na Krim uz pomoć njegovih tehnologija.  Mask je, takođe, prekinuo pristup ukrajinskoj vojsci nekim terminalima Starlinka, zbog neplaćanja 2.500 dolara mesečnog zakupa za svaku instalaciju.

Starlink je satelitska mreža dizajnirana da obezbedi širokopojasni pristup internetu bilo gde u svetu.  Od 2018. godine projekat sprovodi "Spejs eks" u vlasništvu Ilona Maska.

07.10 Ukrajinski dronovi pogodili Moskvu

Ukrajinski dronovi pogodilii su Moskvu rano jutros, ranivši jednu osobu i oštetivši zgrade, a letovi na aerodromu Vnukovo su obustavljeni, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na zvanične izvore. Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da je ukrajinski dron uništen u vazduhu iznad okruga Odintsovo, a da su se dva druga srušila u Moskvi, prenosi TASS.

 

 

Jedna je osoba povređena u eksploziji u zgradi, navodi TASS pozivajući se na hitne službe.

"Fasade dva gradska tornja su malo oštećene”, objavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu.

 

 

07.11 Ukrajinska vojska potvrdila napad na most između Hersonske oblasti i Krima

Ukrajinska vojska potvrdila je da je u tokom jučerašnjeg dana zvela napad na most Čonhar, koji povezuje poluostrvo Krim sa delom Hersonske oblasti.

Potvrda Uprave za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine usledila je nakon što su ruski opunomoćenici na teritorijama Hersonske oblasti optužili Ukrajinu da je krstarećim raketama napala most i prugu. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana "oborila sedam projektila".

Džankoj, železničko čvorište na severu Krima, nalazi se oko 75 kilometara južno od lučkog grada Heničeska i oko 35 kilometara od mosta Čonhar.

06.40 Putin: Borci Azova trebalo da ostanu u Turskoj na osnovu dogovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da postoje dogovori s Turskom o tome da ukrajinski borci iz neonacističke jedinice "Azov" treba da ostanu u Turskoj, a ne da se vrate u Ukrajinu, ističući da ne želi više da komentariše to pitanje. Putin je govorio na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu sa liderima afričkim država koji su učestvovali na Samitu Rusija-Afrika, preneo je Rojters.

Pet komandanata "Azova" vratilo se ranije ovoga meseca u Ukrajinu iz Turske, nakon posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Ankari.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

06.30 Predsednik Južnoafričke Republike tražio od Putina da obnovi sporazum o žitu

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa insistirao je tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu na obnavljanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Kremlja.

Ramafosa je na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu rekao da afričke zemlje žele da Crno more bude otvoreno za svetska tržišta.

Ramafosa je istakao da afričke zemlje nisu došle da traže poklone za afrički kontinent, javlja "Frankfurter algemajne cajtung".

06.20 IAEA: Oprema NE Zaporožje u dobrom stanju, nisu pronađene mine i eksploziv

 Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetili su u petak Peti blok Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), pregledali opremu i istakli da je ona u dobrom stanju, kao i da tokom inspekcije nisu pronađene mine ili eksploziv, saopštila je IAEA .

"Juče je tim IAEA posetio 5. energent, gde je pregledao reaktorski korpus, bazen istrošenog goriva i generator pare. Tim je konstatovao da je sva oprema izgleda u dobrom stanju", navodi se u saopštenju IAEA.

Agencija je dodala da tokom inspekcije nije bilo ograničenja i da stručnjaci nisu pronašli mine ili eksploziv. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa