Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljaju se optužbe u vezi sa Zaporožjem, Kijev: Uništena ruska jedinica u Makijevki

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2023

-

08:14

RAT U UKRAJINI Nastavljaju se optužbe u vezi sa Zaporožjem, Kijev: Uništena ruska jedinica u Makijevki
RAT U UKRAJINI Nastavljaju se optužbe u vezi sa Zaporožjem, Kijev: Uništena ruska jedinica u Makijevki - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 497. dan rata u Ukrajini. Ukrajinske vlasti optužile su Rusiju da je izvršila napad na stambenu oblast u gradu Pervomajski u kojem su kako navode, povređene najmanje 43 osobe, uključujući 12 dece. Sa druge strane Moskva optužuje Kijev tvrdeći da je sprečen pokušaj Ukrajine da sa pet dronova izvede napad na objekte u prestonici Rusije i da će ukrajinske snage napasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Ključni događaji:

  • Formiran Savet Ukrajina - NATO
  • Eksplozija u kijevskom sudu: Poginuo napadač, povređena dva policajca
  • Rusija zabranila američku NVO zbog "sabotaže" izgradnje gasovoda do Kine
  • U napadu na Harkovsku oblast povređene 43 osobe, uključujući 12 dece
  • Predstavnik Rosenergoatoma: Kijev sutra planra napad na Zaporožje
  • Medvedev: U junu broj regrutovanih vojnika porastao na 1.400 ljudi dnevno
  • MO Rusije: Osujećen pokušaj terorističkog napada na Podmoskovlje

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.28 Formiran Savet Ukrajina - NATO

Severnoatlantski savez potvrdio je odluku o osnivanju Saveta Ukrajina-NATO, čiji će prvi sastanak biti održan u Viljnusu 12. jula, drugog dana samita šefova država i vlada alijanse, navodi se u zvaničnom dnevnom redu samita, koji je TASS dobio od pres službe NATO. Prethodno je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao da Ukrajina neće dobiti poziv u alijansu na samitu u Viljnusu, ali će NATO "u danima preostalim do samita naći formulaciju koja neće razočarati Kijev”.

20.08 Eksplozija u kijevskom sudu: Poginuo napadač, povređena dva policajca

U Okružnom sudu u Kijevu danas je došlo do eksplozije, za koju je gradska vlast rekla da je izazvao muškarac koji je detonirao eksplozivnu napravu. Muškarac je poginuo, ''najverovatnije jer je slučajno nagazio na eksploziv'', saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da su povređena dva pripadnika KORD-a (Korpusa za brzo regovanje), prenosi Rojters.

Ukrajinski mediji su preneli da je napadač Igor Gumenjuk koji je navodno izvršio teroristički napad u blizini Rade u avgustu 2015. godine. Iz ukrajinskog ministarstva su naveli da se on zatvorio u toalet nakon ročišta, a da je potom počeo da baca eksplozivne naprave.

17.20 Rusija zabranila američku NVO zbog "sabotaže" izgradnje gasovoda do Kine

Rusija je danas optužila Altaj, dobrotvornu organizaciju sa sedištem u SAD, da sabotira izgradnju ogromnog gasovoda do Kine i zabranila je kao "nepoželjnu". Rusko državno tužilaštvo je saopštilo da se projekat Altaj mešao u unutrašnje stvari Rusije, kao i da bi mogao da nanese štetu njenoj ekonomskoj bezbednosti, pod maskom zaštite prirode, prenosi Rojters.

"Ključni pravac rada organizacije je sabotiranje izgradnje gasovoda Snaga Sibira 2", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Direktorka Altaja Dženifer Kasner okarakterisala je optužbu kao apsurdnu, ali je navela da je samo bilo pitanje vremena kada će do ovoga doći.

"Mi jednostavno pružamo podršku zajednicama da vode sopstveni ekološki aktivizam i zaštite sopstvenu kulturu", rekla je Kasner, dodavši da je ona jedina zaposlena u organizaciji.

Planirani gasovod je namenjen za isporuku 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Kinu preko Mongolije. 

15.20 Generalštab Ukrajine: Male šanse za nuklearno oružje u Belorusiji 

Zamenik načelnika ukrajinskog generalštaba Oleksij Hromov rekao je da su male šanse za skoro razmeštanje nuklearnog oružja u Belorusiji.

"Neophodno je stvoriti posebne uslove za skladištenje nuklearne municije i namestiti bazu za njeno održavanje. Ovo je veoma složen tehnološki proces", naveo je Hromov.

15.15 Rogov: U Zaporoškoj oblasti oštećeni objekti, nema žrtava

Vladimir Rogov, zvaničnik u Zaporožju kog je imenovala Moskva, objavio je na Telegramu da su "kuće lokalaca, garaža i jedan automobil oštećeni" u Zaporožkoj oblasti, i i za to okrivio ukrajinski napad. Naveo je da nije bilo žrtava. Ove tvrdnje nisu nezavisno potvrđene.

14.37 Turski ministar spoljnih poslova razgovarao sa Blinkenom o Crnomorskoj inicijativi

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, a tema je bila izvoz žitarica Crnim morem, rekao je u sredu izvor turskog ministarstva spoljnih poslova. Fidan je takođe razgovarao o proširenju NATO sa Blinkenom, rekao je izvor Rojtersu.

13.43 Karča: Sprečićemo ukrajinski napad na nuklearku, koji žele da pripišu Rusiji

Ruske snage će sprečiti Ukrajinu da izvrši napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, koji Kijev namerava da pripiše Rusiji, izjavio je danas Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske državne nuklearne korporacije Rosenergoatom. Karča je u utorak upozorio da ukrajinske oružane snage planiraju da napadnu ZNPP tokom noći 5. jula, preneo je TASS.   

13.43 Grinspen: UN ulažu napore za produžetak sporazuma o žitu

Ujedinjene nacije ulažu "sve napore" da obezbede produžetak sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora i memoranduma o razumevanju za olakšavanje pristupa ruskog đubriva i drugih proizvoda globalnim tržištima, izjavila je danas generalna sekretarka Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspen. "Moramo i da nastavimo da obaramo cene i da imamo stabilna tržišta hrane i đubriva u svetu", rekla je Grinspen novinarima u Ženevi, preneo je Rojters.

13.42 Italija i Poljska traže ''stvarne'' bezbednosne garancije za Ukrajinu

Poljska i Italija veruju da Kijev mora da dobije stvarne bezbednosne garancije, saopštili su danas premijeri te dve zemlje, Mateuš Moravijecki i Đorđa Meloni. ''Savršeno smo saglasni sa Poljskom o potrebi stvarnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu, zato što je pružanje stvarnih bezbednosnih garancija Ukrajini ključni uslov za postizanje pravednog i dugotrajnog mira u budućnosti'', rekla je Meloni tokom posete Varšavi, i dodala da će Italjia nastaviti da pruža ''svestranu podršku'' Ukrajini, istakavši da ''to važi i za predstojeći samit u Viljnusu''.

13.40 Lukašenko: Belorusija će preduzeti mere kao odgovor na pretnje suverenitetu

Belorusija će preduzeti recipročne mere kao odgovor na vojne i ekonomske pretnje njenom suverenitetu, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. To su recipročne mere u cilju odbrane našeg državnog suvereniteta, bez kojih ne bi bilo ni mira ni beloruske nacije kao takve. U našoj istoriji smo se više puta susreli sa tim", rekao je on na svečanosti odavanja priznanja diplomcima visokih vojnih univerziteta, prenosi agencija Belta.

13.19 Kremlj bez potvrde o Sijevom upozorenju Putinu protiv upotrebe nuklearnog oružja

Kremlja danas nije potvrdi izveštaj britanskog Fajnenšel tajmsa (FT), u kojem se navodi da je kineski predsednik Si Đinping lično upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina protiv upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini. FT tvrdi da je predsednik Si izrekao ovo upozorenje tokom svoje martovske posete Rusiji, prenosi Rojters. "Ne, ne mogu to da potvrdim", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara. On je podsetio da su dve zemlje tokom posete kineskog lidera davale saopštenja o sadržaju razgovora i ocenio da je "sve ostalo fikcija".

09.10 Ukrajinske snage izvršile napade na ruske regione Kursk i Belgorod

Ruski regioni Kursk i Belgorod našli su se pod vatrom ukrajinskih snaga, a jedna žena je zadobila rane grudnog koša od gelera tokom napada na grad Belgorod, potvrdio je danas guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. Gladkov je rekao da su ruske odbrambene snage oborile tri vazdušna projektila, uključujući jedan dron, navodeći da su ukrajinske snage ispalile 12 plotuna iz raketnih lansera Grad i da je oštećeno najmanje osam privatnih kuća, prenosi Gardijan.

07.42 Guverneri Kurske i Belgorodske oblasti: Ukrajinska vojska puca s druge strane granice

Kurska i Belgorodska oblast u Rusiji bile su pod napadima ukrajinskih snaga s druge strane granice granice rano jutros, rekli su oblasni guverneri, dodajući da nema izveštaja o žrtvama.

"Grad Valujki je pod napadom ukrajinskih oružanih snaga", napisao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram oko 7.30 po lokalnom vremenu. Dodao je da je "PVO sistem funkcionisao, ali ima štete na zemlji", ali nije precizirao kakav je tačno napad u pitanju.

Takođe, Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, severno od Belgoroda i takođe na granici sa Ukrajinom, rekao je da su škola i kuća oštećene u napadu na selo Tjotkino, ponovo ne precizirajući oblik napada.

07.18 Zelenski upozorio na "rusku provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruske snage spremaju "opasne provokacije u Zaporožju".

Pozivajući se na obaveštajne službe, Zelenski je rekao da postoje operartivni podaci da su na krov trećeg i četvrtog reaktora nuklearke postavljene eksplozivne naprave i da je moguć napad "u bliskoj budućnosti".

Dodaje se da eksplozije tih naprava ne bi oštetile reaktore, da bi se stvorila slika da je nuklearka granatirana sa ukrajinske strane.

Associated Press

Prethodno je savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoatom Renat Karča izneo tvrdnju da će ukrajinske snage u sredu uveče napasti nuklearnu elektranu preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Zelenski je naveo da su se on i Makron saglasili da "situaciju drže pod maksimalnom kontrolom zajedno sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)".

Već neko vreme ruski i ukrajinski zvaničnici razmenjuju optužbe za navodne planove za napad na nuklearnu elektranu, što bi moglo da izazove katastrofu.

07.00 Ukrajinska vojska: U Makijevki uništena formacija ruskih snaga

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki, u Donjeckoj oblasti koja je pod delimičnom kontrolom Rusije. Ruski zvaničnici, međutim, tvrde da je jedan civil poginuo, a 36 povređeno u napadima na Makijevku, javio je Rojters. "Kao rezultat preciznog gađanja koje su izvele jedinice Odbrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestao je da postoji“, navodi se u poruci na Telegramu kancelarije za stratešku komunikaciju ukrajinskih Oružanih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina.

Lider entiteta koji je samoproglasio nezavisnost, Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin saopštio je da je kasno sinoć "neprijatelj izveo surove napade na stambena područja i bolnički kompleks".

06.55 Predstavnik Rosenergoatoma: Kijev sutra planira napad na Zaporožje

Savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoatom Renat Karča tvrdi da će ukrajinske snage danas uveče napasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i bespilotnim letelicama. Karča je za televiziju Rusija 24 rekao da je ta informacija primljena juče i da je dobio ovlašćenje da govori o tome. Rekao je i da Ukrajina planira da iz aviona izbaci municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula, prenose RIA Novosti.

"Rezervni plan za ispuštanje radioaktivnih supstanci predviđa upotrebu visokopreciznog projektila Točka-U napunjenog radioaktivnim otpadom", dodao je Karča.

06.40 Medvedev: U junu broj regrutovanih vojnika porastao na 1.400 ljudi dnevno

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, saopštio je juče da je u junu broj regrutovanih vojnika po ugovoru u Oružane snage Rusije porastao na 1.400 ljudi dnevno. "Samo poslednje nedelje skoro 10.000 ljudi potpisalo je ugovor sa Oružanim snagama Rusije", rekao je Medvedev, prenosi Interfaks.

On je istakao da je od 1. januara do 4. jula ove godine, u redove Oružanih snaga Rusije primljeno više od 185.000 ljudi, od čega 109.000 njih u rezervnom sastavu. Medvedev je kazao da "pokušaj oružane pobune nije promenio odnos građana prema ugovornoj službi u zoni specijalne vojne operacije".

06.20 U napadu na Harkovsku oblast povređene 43 osobe, uključujući 12 dece

Najmanje 43 osobe, uključujući 12 dece, povređene su nakon što je ruski projektil pogodio parking stambene zgrade u Harkovskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti. Među 12 dece su jednogodišnja i desetomesečna beba, prenosi BBC. Prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, ruska raketa Iskander pala je u grad Pervomajski u utorak oko 13.30 časova po lokalnom vremenu.

Ukrajinski generalni tužilac Andrej Kostin rekao je da u toj oblasti postoje samo stambene zgrade, te da je reč o još jednom ruskom ratnom zločinu. Pervomajski se nalazi oko 90 kilometara južno od glavnog grada Harkova i relativno je udaljen od žarišta borbi, koja su pretežno vode u regionu Donbasa.

06.00 MO Rusije: Osujećen pokušaj terorističkog napada na Podmoskovlje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana juče ujutru sprečila pokušaj Ukrajine da sa pet dronova izvede napad na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti. Ministarstvo je pokušaj napada ocenilo kao teroristički. Precizira se da je PVO uništila četiri ukrajinska drona na teritoriji Nove Moskve, a da je peti dron onesposobljen sredstvima radioelektronske borbe i srušio se na teritoriji Odincovskog okruga Moskovske oblasti. Nije bilo žrtava niti materijalne štete, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Komentari (0)

Evropa