Evropa

Danska razmatra uvođenje ograničenja za proteste na kojima se spaljuje Kuran, Turska traži konkretne korake od Švedske

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

20:01

Danska razmatra uvođenje ograničenja za proteste na kojima se spaljuje Kuran, Turska traži konkretne korake od Švedske
Tanjug/AP/Bilal Hussein - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Danske vlasti žele da uvedu određena ograničenja kada je reč o protestima na kojima se spaljuje Kuran, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Danska vlada će istražiti mogućnost da interveniše u posebnim situacijama u kojima se, na primer, vređaju druge zemlje, kulture i religije i gde bi to moglo da dovede do ozbiljnih negativnih posledica po Dansku, ne samo u pogledu bezbednosti", poručili su iz danskog ministarstva.

Dodaje se da se to mora uraditi u okviru ustavom zagarantovane slobode izražavanja.

U saopštenju se navodi da je sloboda izražavanja jedna od najvažnijih vrednosti u danskom društvu, kao i da to "tako mora da bude u otvorenom demokratskom društvu".

Međutim, ističe se da je, usled napete bezbednosne situacije u Evropi, vreme za izgradnju partnerstava, a ne za sejanje razdora među narodima.

Dansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da se zbog spaljivanja Kurana Danska u mnogim zemljama posmatra kao država koja omogućava vređanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicije drugih naroda.

"Neke od akcija kojima smo svedočili imale su za cilj da uvrede i izazovu reakciju drugih zemalja. To bi moglo da dovede do ozbiljnih posledica, ali i bezbednosnih implikacija", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da se danska vlada jasno distancirala i da je osudila spaljivanje Kurana.

"Spaljivanje je duboko uvredljiv i nepromišljen čin koji je počinilo nekoliko pojedinaca. Tih nekoliko pojedinaca ne predstavljaju vrednosti na kojima je izgrađeno dansko drušvo", poručuju iz danskog ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da takve akcije idu na ruku ekstremistima "koji seju podele u vreme kada treba da budemo zajedno".

"Od tih akcija imaju koristi zemlje koje žele da zabiju klin između Zapada i Globalnog juga", navedeno je u saopštenju.

Turska traži konkretne korake od Švedske nakon spaljivanja Kurana

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan pozvao je Švedsku da preduzme konkretne korake kako bi sprečila ponovno spaljivanje Kurana, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva.

U telefonskom razgovoru, Fidan je švedskom kolegi Tobijasu Bilstromu rekao da je, kako navodi Rojters, neprihvatljiv nastavak takvih "podlih radnji" pod maskom slobode izražavanja.

Fidan i Bilstrom su razgovarali i o zahtevu Švedske za članstvo u NATO-u. Ranije danas, ševdski premijer Ulf Kristerson saopštio je da je razgovarao sa danskom premijerkom Mete Frederiksen.

Prema njegovim rečima, oboje su se saglasili da je situacija opasna. Švedska vlada je ovog meseca saopštila da će ispitati da li bi mogla da promeni Zakon o javnom redu kako bi policiji dala mogućnost da zabrani demonstracije koje ugrožavaju bezbednost Švedske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa