Evropa

Princ Albert od Monaka uvučen u žestoku aferu zbog optužbi za korupciju

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

12:01

Princ Albert od Monaka uvučen u žestoku aferu zbog optužbi za korupciju
Princ Albert od Monaka uvučen u žestoku aferu zbog optužbi za korupciju - Copyright AP/Hannah McKay

veličina teksta

Aa Aa

Princ Albert od Monaka uvučen je u žestoku aferu i pravnu bitku zbog optužbi za neetičnost i koruptivne radnje, nakon što je otpustio svog savetnika koji je dugo bio siva eminencija u njegovoj administraciji.

Klodu Palmeru (67), Albertovom menadžeru imovine, naređeno je da napusti funkciju nakon objava na misterioznoj, anonimnoj veb-stranici, koja ga optužuje za rasprostranjenu korupciju u kneževini Monako, koja ima samo 37.000 stanovnika, ali najveći procenat milionera na svetu, prenosi Tajms.

Ovaj slučaj je izazvao seriju građanskih tužbi, a pokrenuta je i krivična istraga zbog optužbi za korupciju.

Postoji rizik da će ova afera razotkriti državne tajne u Monaku koji zahvaljujući svojoj tradiciji stabilnosti i diskrecije već dugo privlači bogate sportske zvezde, kao što je Novak Đoković, i industrijalce kao što je britanski biznismen Ser Džim Retklif, koga britanski mediji opisuju kao najbogatijeg Britanca i jednog od glavnih zagovornika Bregzita, ukazuju advokati.

Afera predstavlja potencijalnu opasnost od razotkrivanja tajni samog princa Alberta, tvrde pravnici i predočavaju da bi to moglo da bude kompromitujuće i sramotno za ovog vladara sa živopisnim ljubavnim životom i brakom koji je pod stalnom lupom javnosti.

Princ Albert je otpustio i Lorana Anselmija (61), svog šefa kabineta, javno se ogradio od Tjerija Lakosta (63), svog advokata i prijatelja iz detinjstva, kao i Didijea Linota (75), predsednika Vrhovnog suda Monaka.

 

Komentari (0)

Evropa