Evropa

Micotakisova vlada želi da poboljša bilateralne odnose sa Turskom

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

16:16

Micotakisova vlada želi da poboljša bilateralne odnose sa Turskom
Tanjug/AP/Yiannis Kourtoglou - Copyright Tanjug/AP/Yiannis Kourtoglou

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da njegova vlada želi da u potpunosti iskoristi sve prednosti razvijanja pozitivne političke klime sa Turskom kako bi poboljšala bilateralne odnose uprkos nizu višedecenijskih sporova.

On je dodao da to ne znači da je Turska ''značajno promenila'' svoj stav o ključnim razlikama između tih zemalja i da treba da ''odlučno napusti svoje agresivno i nezakonito ponašanje'' protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Grčke, prenosi AP.

Micotakis je rekao da se sa turskim predsdenikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom samita NATO-a u Viljnusu u julu dogovorio da pokrenu nove ''linije komunikacije'' i da treba da nastupi ''period mira''.

Očekuje se da će razgovori na visokom nivou između dve zemlje biti održani u Solunu kasnije ove godine, navodi agencija.

Micotakis je istakao da približavanje Turske Evropskoj uniji ne može doći na račun prevazilaženja etničke podele Kipra koja traje skoro pola veka.

U petak je lider kiparskih Turaka Ersin Tatar rekao da bi mirovni pregovori mogli da se nastave samo ako kiparski Grci priznaju ''suverenu jednakost'' kiparskih Turaka.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije sa Grčkom. Samo Turska priznaje deklaraciju o nezavisnosti kiparskih Turaka u severnoj trećini ostrva, gde je stacionirano više od 35.000 turskih vojnika, navodi agencija.
 

Komentari (0)

Evropa