Evropa

Kristofer Hil za Euronews Srbija: Povlačenje Rusije iz sporazuma o žitu je katastrofa za siromašne zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

11:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rusija se 17. jula povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva. Ruski predsednik Vladimir Putin je pak, poručio svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna da se vrati sporazumu o žitu čim Zapad ispuni njene uslove.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil u razgovoru za Euronews Srbija nije hteo da komentariše da li će se Rusija vratiti pregovorima, ali ističe da je Crnomorski sporazum bio više nego uspešan.

"Trajao je oko godinu dana, cene žitarica su pale za 22 odsto, odnosno vratile su se u normalu. Sada je Rusija donela usred jula ovakvu odluku, bombarduje silose, infrastrukturu luka što je strašno za ljude, naročito na one na jugu planete koji zavise od ovih žitarica za svakodnevnu ishranu"

Ruski argument da su se povukli iz sporazuma jer nije ispunjen deo koji se tiče Rusije i izvoza đubriva, kao i da u tim lukama Ukrajina gomila naoružanje, Hil smatra nedostojnim jedne ozbiljne zemlje.

"Rusija može da upotrebi bilo koji argument, ali mora biti jasno da nikakav izvoz ruskih žitarica sankcijama nije pogođen. Sankcije se ne odnose na isporuku njihovog žita tako da je zaista strašan argument koji oni koriste i nije argument koji je upotrebila ozbiljna zemlja", kaže on i nastavlja:

"Ne mogu da objašnjavam razloge Rusije. Jedino što mogu da kažem jeste da je rezultat njihovog povlačenja katastrofa i da čak Rusija protifira od toga jer mogu svoje žito da izvoze po izuzetno visokim cenama. Tokom nedavnog bombardovanja Odese uništeno je 600.000 tona žitarica koje mogu da nahrane 200 hiljada ljudi. To je zaista katastrofalno. Mislim da je krajnje vreme da se zaista uspostavi i ponovo počne da važi ovaj sporazum"

Hil kaže da je odličan posao obavila upravo Turska koja je uopšte omogućila da se ovakvav sporazum uspostavi.

"Mislim da je Turska veoma zainteresovana da se ponovo uspostavi sporazum i mislim da može odigrati ulogu u tome, ali ne vidim da u ovom trenutku ima mnogo demokratskih napora da se pomogne gladnim ljudima", kaže on.

Na tvrdnje ruskih zvaničnika da žitarice ne stižu tamo gde treba u siromašne zemlje već u bogate, odgovara:

"To apsolutno nije istina. Ukrajinske žitarice su deo Programa o hrani UN i po definiciji kroz taj program hrana ide u siromašne zemlje. Pedeset odsto toga dolazi iz Ukrajine i zato ima ogroman uticaj. SAD daju ogromne svote novca, a Rusi Svetskoj organizaciji za hranu ne daju ništa. Žitarice koje se kupuju pretežno su iz Ukrajine i veoma su bitne na globalnom nivou. Rusi vole da iskazuju svoje mišljenje, ali ne i činjenice koje su drugačije od onoga što govore"

Hil je optužio Rusiju da koristi hranu potrebnu siromašnim zemljama kao oružje i da to mora da stane.

"Ono što je diplomatija i što može da se uradi po tom pitanju tešok je sada reći, ali ono što znam jeste da nam sporazum o žitu potreban da bi sirota deca imala hranu na stolu", rekao je američki ambasador i zaključio:

"Najbolje rešenje je da se vratimo tamo gde smo bili pre nego što je Rusija polovinom jula napravila ovu sudbonosnu odluku"

Komentari (0)

Evropa