Evropa

RAT U UKRAJINI Poljska razmatra zatvaranje granice s Belorusijom, Zelenski: Sastanak u Džedi korak ka mirovnom samitu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Poljska razmatra zatvaranje granice s Belorusijom, Zelenski: Sastanak u Džedi korak ka mirovnom samitu
RAT U UKRAJINI Poljska razmatra zatvaranje granice s Belorusijom, Zelenski: Sastanak u Džedi korak ka mirovnom samitu - Copyright Tanjug AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 527. dan od početka rata u Ukrajini. Rusija je nastavila granatiranje Hersona, a u napadu na centar grada povređeno je osam osoba. I juče su Kijev i Moskva bili meta neprijateljskih dronova. Ukrajina je saopštila da je oborila više od 20 ruskih dronova iznad svog glavnog grada, dok je u bilizini prestonice Rusije, prema navodima ministarstva odbrane te zemlje, oboreno sedam ukrajinskih bespilotnih letilica. Procenjeno je da ukupna ratna šteta na infrastrukturi Ukrajine premašuje 150 milijardi dolara.

Ključni događaji:

  • Poljanski: Rusija može da se vrati u Sporazum o žitu ako se popravi izvoz njenih proizvoda
  • Šmigal: Rat nas košta oko 54 milijarde dolara godišnje
  • Poljska i Litvanija upozoravaju na provokacija Rusije i Belorusije na granici
  • Rusi granatirali centar Hersona, povređeno osam osoba

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.39 Jablonski: Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski izjavio je da Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom zbog "realnih pretnji" koje dolaze iz te zemlje.

"Razmatramo sve korake koji će biti neophodni za zaštitu naše teritorije, zaštitu naših građana, uključujući potpunu izolaciju Belorusije potpuno zatvaranje granice", rekao je Jablonski u razgovoru za CNN.

On je naveo da postoji "veoma realna pretnja" iz Belorusije jer su, kako navodi, pojedini borci paravojne grupe "Vagner" već pokušali da se infiltriraju na poljsku teritoriju.

"Očekujemo da će biti još pokušaja napada na našu granicu, možda i još pokušaja narušavanja našeg vazdušnog prostora", kaže Jablonski.

21.14 Američki i poljski ministar odbrane razgovarali o prisustvu Vagnera u Belorusiji

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas telefonom sa poljskim kolegom Marijušom Blaščakom o prisustvu ruske paravojne grupe "Vagner" na teritoriji Belorusije, saopšteno je danas iz Pentagona.

Obe strane su se obavezale na to da će nastaviti da pažljivo prate situaciju, dodaje se u saopštenju.

Ostin i Blaščak razgovarali su i o upadu beloruskih aviona u poljski vazdušni prostor 1. avgusta.

20.48 Anketa CNN-a: Većina Amerikanaca se protivi većoj vojnoj pomoći SAD Ukrajini

Većina Amerikanaca se protivi da tome Kongres odobri dodatna finansijska sredstva za podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, rezultati su ankete koju je sproveo CNN, što pokazuje da se podrška slanju dodatne pomoći u američkoj javnosti smanjila od početka agresije.

Prema rezultatima ankete, 55 odsto američkih državljana smatra da Kongres SAD ne bi trebalo da odobri dodatno finansiranje za podršku Ukrajini naspram 45 odsto onih koji kažu da bi Kongres trebalo da odobri takvo finansiranje.

Više od polovine Amerikanaca, 51 odsto, tvrdi da su SAD već učinile dovoljno da pomognu Ukrajini, dok 48 odsto kaže da bi trebalo da učine više.

Anketa sprovedena na početku ruske invazije krajem februara 2022. pokazala je da je u tom trenutku u Sjedinjenim Američkim Državama 62 odsto građana smatralo da SAD treba da učine više.

20.22 Medvedev: Ruska privreda ostaje peta po paritetu kupovne moći uprkos sankcijama

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas, komentarišući kaznu Alekseju Navaljnom od 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam da je to "sudbina".

Medvedev je u objavi na svom Telegram kanalu prokomentarisao i podatke Svetske banke prema kojima Ruska Federacija ostaje peta ekonomija u svetu po paritetu kupovne moći.

„Rusija ostaje peta ekonomija po paritetu kupovne moći, prema podacima Svetske banke. Uprkos suludim sankcijama i hibridnom ratu koji nam je objavljen. Navaljni je dobio 19 godina. Sic fata voluerunt (lat. Sudbina je tako htela)“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.      

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

Kako podseća ruska agencija, BDP Rusije po paritetu kupovne moći u 2022. prvi put je premašio 5 biliona dolara, a zemlja je zadržala peto mesto u svetu po ovom pokazatelju, proizilazi iz analize podataka Svetske banke.

20.19 Putin potpisao zakon kojim se državnim organima brani korišćenje stranih sistema

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se državnim organima i većem broju ruskih organizacija od 1. januara zabranjuje korišćenje stranih informacionih sistema, tehnologija i alata za obradu prostornih podataka, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija.

"Od 1. januara 2026. godine zabranjuje se korišćenje stranih geoinformacionih tehnologija, geoinformacionih sistema i geoinformacionih alata državnim organima i lokalnim samoupravama, njima podređenim organizacijama, kao i određenim vrstama pravnih lica", navodi se u dokumentu, prenose RIA Novosti.

Zabrana se odnosi na državne korporacije, državna preduzeća, javna preduzeća, organizacije koje bavljaju delatnosti u oblasti snabdevanja električnom energijom, gasom, toplotom i vodom, vodosnabdevanja, upravljanja otpadom, kao i autonomne institucije.

Pored toga, zabrana se odnosi na privredne subjekte u čijem osnivačkom kapitalu udeo učešća Ruske Federacije, u zbiru premašuje 50 odsto.

19.30 Zelenski: Sastanak u Džedi još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sutrašnji sastanak savetnika šefova država i predstavnika ministarstva spoljnih poslova u vezi sa ukrajinskom Formulom mira u Džedi, u Saudijskoj Arabiji još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu.

"To je veoma važno jer u pitanjima kao što je bezbednost hrane, sudbina miliona ljudi u Africi, Aziji i drugim delovima sveta direktno zavisi od toga koliko će svet biti brz u primeni Formule mira. Zahvalan sam Saudijskoj Arabiji na ovoj platformi za pregovore", napisao je Zelenski na Tviteru.

17.30 Kina će učestvovati na pregovorima o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas da će poslati visokog zvaničnika na pregovore o Ukrajini koji će biti održani u Saudijskoj Arabiji.

Kako se navodi, specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui posetiće saudijski grad Džedu, prenosi Rojters.

"Kina je voljna da radi sa međunarodnom zajednicom kako bi nastavila da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja krize u Ukrajini", naveo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

16.57 Republikanac Kristi posetio Ukrajinu

Kandidat za nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore u SAD Kris Kristi posetio je danas Ukrajinu, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim. 

Kristi, nekadašnji saveznik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, naglasio je tokom posete Ukrajini da SAD podržavaju i nastaviće da podržavaju Ukrajinu, prenosi Rojters, uz ocenu da ga takav stav izdvaja od drugih kandidata, uključujući Trampa, koji je oštro kritikovao američki podršku ratu u Ukrajini. 

Bivši guverner Nju Džerzija sastao se sa Zelenskim, nakon posete masovnoj grobnici u Buči, mestu za koje Ukrajina optužuje ruske snage da su počinile zverstva, i nakon obilaska Iprina.  Kristi je posetio i centar za zaštitu dece u Kijevu.

14.50 IAEA: Stručnjaci nisu našli eksplozive kod nuklearne elektrane Zaporožje

Agencija Rojters navodi da je nuklearnom nadzornom organu UN odobren pristup oblastima nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini koje je prvi put zatražio pre mesec dana, i da nije pronašao nikakve eksplozive, navodi agencija u saopštenju u petak.

"Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu primetili nikakve mine ili eksplozive na krovovima reaktorskih zgrada bloka 3 i bloka 4 i u halama turbina, nakon što im je juče popodne omogućen pristup", saopštila je IAEA.

12.30 Ukrajinska obaveštajna služba: Moskva sprema "lažni napad" na rafineriju u Belorusiji 

Rojters prenosi da je ukrajinska obaveštajna služba SBU optužila Rusiju da priprema "lažni napad" na Mozir naftnu rafineriju u Belorusiji, za koju bi Moskva nakon toga okrivila Kijev u pokušaju da uvuče Minsk u rat u Ukrajini. 

U saopštenju, SBU navodi da su njihovi zaključci doneti na osnovu informacija prikupljenih iz nekoliko različitih izvora, uključujući i uhvaćenog ruskog vojnika. 

12.13 Objavljen snimak udara drona u ruski brod

Kako piše BBC, izvori iz ukrajinske bezbednosne službe kažu da je ruski desantni brod pretrpeo ozbiljnu štetu. Oni su naveli da je dron nosio 450 kilograma dinamita kada je udario u brod.

Rusija nije pominjala nikakvu štetu u svom izveštaju o incidentu.

Na snimku koji je objavio BBC, a koji se takođe pojavljuje na društvenim mrežama, može se videti kako se dron približava brodu za koji se smatra da je "Olenegorskij Gornjak".

11.59 Još jedan snimak prikazuje oštećeni ruski brod

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan video koji navodno prikazuje oštećeni brod ruske crnomorske flote. Ukrajina tvrdi da je oštetila "Olenegorskij Gornjak" iz ruske Severne flote. Plovilo je tokom rata boravilo u Crnom moru.

11.07 Regionalne vlasti: Ruska PVO oborila dronove iznad Azovskog mora i Berdjanska

Ruska PVO oborila je noćas ukrajinske udarne bespilotne letelice iznad Berdjanska i Azovskog mora u Zaporoškoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti guberantora Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki. On je naveo da su ukrajinske snage ponovo pokušale da napadnu civilnu infrastrukturu u Zaporoškoj oblasti. Balicki je na Telegramu napisao da su tokom proteklog dana ukrajinske snage 65 puta pokušale da granatiraju naselja u Zaporoškoj oblasti.

09.25 Rojters: U napadu na rusku luku oštećen desantni brod

Ukrajinske obaveštajne službe tvrde da su pogodile brod ruske crnomorske flote "Olengorskij Gornjak" i navele da je pretrpeo ozbiljnu štetu i da trenutno nije u stanju da obavlja borbene misije.
Rojters prenosi da je jedan obaveštajni izvor rekao da su napad dronom izveli ukrajinska bezbednosna služba SBU i njena mornarica.

Ranije danas, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su dva drona izvršila napad na pomorsku bazu Novorosijk u pokrajini Krasnodar, ali da je napad odbijen. Ministarstvo je takođe saopštilo da je oborilo 10 ukrajinskih dronova iznad Krima, poluostrva koje je Rusila ilegalno anektirala 2014. godine.

08.30 Kremlj: Oboreno 10 dronova iznad Krima, još 3 eliminisana elektronski

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je 10 bespilotnih letelica pri pokušaju da napadnu Krim, a još tri su potisnute elektronskim putem, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, tvrdeći da ovi dronovi pripadaju Ukrajini.

Ističe se da nije bilo žrtava niti štete, prenosi Interfaks. Savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov izjavio je da su sistemi PVO delovali u nekoliko regiona na poluostrvu, da su svi objekti oboreni i da nije bilo povređenih. Na Krimu i u Sevastopolju na snazi je žuti nivo opasnosti od terorizma.

07.25 Eksplozije kod ruske luke na Crnom moru

Korisnici ruskih društvenih mreža pisali su jutros o eksploziji na ruskoj crnomorskoj luci u blizini Novorosijska, preneo je Rojters. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dronovima napadnuta baza ruske mornarice u te luke, glavnog čvorišta za ruski izvoz, rano jutros. Kako su naveli, dronovi su uništeni. Za ovaj napad Rusija je okrivila Ukrajinu, mada iz Kijeva nisu komentarisali dešavanja.

Zbog ekplozije, luka Novorosijsk je privremeno zaustavila kretanje brodova, navodi Kaspijski naftovodni konzorcijum, koji tamo upravlja naftnim terminalom. Ovaj konzorcijum, koji utovaruje naftu u tankere u Novorosijsku, saopštio je da je luka privremeno zabranila svako kretanje brodova. Rečeno je da objekti nisu oštećeni i da se utovar nafte nastavlja na tankere koji su već bili usidreni.

07.08 Zelenski o situaciji na frontu: Borbe teške, ali ukrajinske snage dominiraju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ruske trupe  svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine, ali da ukrajinski branioci dominiraju. Zelenski je to izjavio u svojoj večernjoj video poruci.

"Napadi su veoma jaki. Na pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Marinke, Avdejevke. Južni pravac. Svuda je teško. Ali šta god da neprijatelj čini, ukrajinska snaga je ta koja dominira", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Unian.

Dodao je da Ukrajina radi na tome da ima više sistema protivvazdušne odbrane i da je to  zadatak svakog njenog ambasadora i svih njenih predstavnika.

06.55 Poljanski: Rusija može da se vrati u Sporazum o žitu ako se popravi izvoz njenih proizvoda

Rusija će biti spremna da se vrati Sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem ako se reše problemi sa izvozom njenih proizvoda i đubriva, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

''Zapadne zemlje treba da se usredsrede na to da rusko žito i đubriva nesmetano stignu u zemlje kojima je potrebna. Međutim, to nije uključeno u planove naših zapadnih kolega'', rekao je on tokom svog obraćanja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

"Ako se otklone svi problemi koje smo javno identifikovali, uključujući i ovu salu, a koji su nastali primenom Memoranduma Rusija-UN, bićemo spremni da se vratimo učešću u Crnomorskoj inicijativi", rekao je Poljanski.

06.11 Šmigal: Rat nas košta oko 54 milijarde dolara godišnje

Podrška ukrajinskim oružanim snagama i suprotstavljanje ruskoj agresiji košta Ukrajinu oko 54 milijarde dolara godišnje, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigal na konferenciji ukrajinskih ambasadora.

To je, kako je rekao, više od prihoda u mirnodopskom budžetu. Prema njegovim rečima, država trenutno opstaje zahvaljujući finansijskoj podršci partnera, kao i grantovima i kreditima.

"Izgubili smo oko 30 odsto privrede i preduzeća. Izgubili smo 3,5 miliona radnih mesta. U prvoj godini rata izgubili smo 29,5 odsto našeg BDP-a. To je manje od očekivanog. Preduzeća su se prilagodila i nastavljaju da se prilagođavaju. Ove godine očekujemo čak i neznatno povećanje u odnosu na prošlu godinu", naveo je Šmigal.

Napomenuo je da je moguće i povećati zlatne i devizne rezerve Ukrajine na najviši nivo u istoriji.

"Narodna banka trenutno ima 39 milijardi dolara u deviznim rezervama. Ove godine smo smanjili stopu inflacije na 12,8 odsto na godišnjem nivou", rekao je Šmigal.

06.45 Poljska i Litvanija upozoravaju na provokacija Rusije i Belorusije na granici

Lideri Poljske i Litvanije održali su juče hitan sastanak u koridoru Suvalki, strateški važnoj zoni na granici sa Belorusijom i ruskom enklavom Kalinjingradom, i upozorili na provokacije Moskve i Minska u toj oblasti. Do sastanka dvojice lidera dolazi dva dana nakon što su beloruski helikopteri na kratko narušili poljski vazdušni prostor, što se smatra provokacijom, prenosi AP.  

Ove dve zemlje na istočnom krilu NATO pojačale su bezbednost na granici, nakon što je hiljade pripadnika plaćeničke grupe "Vagner" prešlo iz Rusije u Belorusiju.

Tanjug AP/Michal Dyjuk, File

 

06.15 Ukrajina: Oboreno više od 20 ruskih dronova iznad Kijeva

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile danas da su uništile više od 20 dronova tokom tročasovne uzbune u Kijevu i okolini. Iz vojne uprave u Kijevu naveli da je ovo osmi dan zaredom kako Rusija lansira iranske bespilotne letelice "šahid" na prestonicu Ukrajine, a da tokom akcije nije bilo žrtava i štete, prenosi CNN.

06.00 Rusija: Oborili smo sedam ukrajinskih dronova u blizini Moskve

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom prethodne noći oborilo sedam ukrajinskih dronova u oblasti Kaluga, jugozapadno od Moskve.

"Osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama nad teritorijom Kaluške oblasti", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva objavljenog na Telegramu kome je navedeno da nije bilo žrtava, niti štete.

Komentari (0)

Evropa