Evropa

Greta Tunberg otkazala učešće na Festivalu knjige u Edinburgu zbog kompanije koja je sponzor

Komentari

Autor: Euronews

04/08/2023

-

23:04

Greta Tunberg otkazala učešće na Festivalu knjige u Edinburgu zbog kompanije koja je sponzor
Greta Tunberg - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg odustala je od nastupa na godišnjem Međunarodnom festivalu knjiga u Edinburgu 13. avgusta zbog veza tog festivala sa industrijom fosilnih goriva.

Ona je rekla da je odustala od učešća jer festival sponzoriše investiciona firma "Bejli Giford" koja ulaže u industriju fosilnih goriva, prenosi BBC.

"Napori industrije fosilnih goriva na ozelenjavanju, uključujući sponzorstvo kulturnih događaja, omogućavaju im da zadrže društvenu licencu za nastavak rada. Ne mogu i ne želim da se povezujem sa događajima koji prihvataju ovakvu vrstu sponzorstva", poručila je Tunberg.

Kompanija "Bejli Giford", koja sponzoriše Festival knjige već 19 godina, saopštila je da nije značajan investitor u fosilna goriva jer je 2 odsto novca njenih klijenata uloženo u kompanije koje se bave nekim poslovima vezanim za fosilna goriva u poređenju sa tržišnim prosekom od 11 odsto.

Pre mesec dana mediji su izvestili da je "Bejli Giford" uložio milijarde u kompanije koje profitiraju od fosilnih goriva.

Međutim, portparol kompanije je to negirao, napominjući da su neke od tih kompanija već povukle većinu poslovanja od fosilnih goriva, a mnoge pomažu u prelasku na čistu energiju.

"Trenutno, 5 odsto novca naših klijenata ulaže se u kompanije čija je jedina svrha razvoj rešenja za čistu energiju", dodao je portparol investicione firme.

Kako je ranije najavljeno, Tunberg je trebalo da održi govor u Edinburgu na događaju pod nazivom "Nije prekasno da se promeni svet".

To bi bilo njeno prvo javno pojavljivanje u Škotskoj od posete Glazgovu u novembru 2021, tokom prvog dana samita Cop26.

Očekivalo se da će ona govoriti i o svom aktivizmu i knjizi "The Climate Book".

Direktor Festivala knjige Nik Barli rekao je da podržava to što Tunberg stoji iza svojih principa, ali, kako je naveo, i festival mora da stoji iza svojih principa.

"Festival knjige postoji da bi pružio platformu za debatu i diskusiju o ključnim pitanjima koja utiču na čovečanstvo danas, uključujući klimatsku vanrednu situaciju.

Ne bismo bili u poziciji da obezbedimo tu platformu bez dugoročne podrške organizacija kao što je 'Bejli Giford', rekao je Barli.

On je rekao da veruje da kompanija "Bejli Giford" deo rešenja za klimatske vanredne situacije.

Tunberg je počela da protestuje zbog klimatskih promena ispred švedskog parlamenta 2018. kada je bila 15-godišnja učenica, što je inspirisalo slične „školske štrajkove“ širom Evrope, SAD i Australije.

Ona je u više navrata kritikovala svetske lidere zbog, kako veruje, nedostatka akcije u vezi sa klimatskim vanrednim stanjem, a policija ju je u Nemačkoj privela ranije ove godine na protestu protiv uglja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa