Evropa

Švedski sud Greti Tunberg i grupi Aurora dozvolio da nastave sa tužbom

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

14:55

Švedski sud Greti Tunberg i grupi Aurora dozvolio da nastave sa tužbom
Greta Tunberg - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Švedski sud danas je Greti Tunberg i 600 drugih aktivista koji se bore protiv klimatskih promena odobrio da nastave sa grupnom tužbom protiv švedske vlade zbog ''nedovoljne klimatske politike''.

Tunberg i još 600 drugih aktivista iz grupe Aurora tužili su švedsku državu prošlog novembra, navodeći da mora da ona mora da učini mnogo više da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa kako bi ispunila standard Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenosi Rojters.

Švedska država ima tri meseca da odgovori na tužbu pre nego što slučaj može da se sasluša ili reši u pisanoj formi, saopšeno je iz suda.

Grupa Aurora traži da sud donese presudu da je Švedska trebalo da smanji emisije ugljen-dioksida između 6,5 i 9,4 miliona tona godišnje, počevši od 2019.

''Zdravlje i budućnost planete, a i naše, direktno zavise od toga da li će ili ne naši političari prepoznati ozbiljnost klimatske krize, tako da Aurora želi da učini sve što je u našoj moći da vas na to natera'', navela je grupa u otvorenom pismu švedskoj vladi prošle godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da ''klimatska tempirana bomba otkucava'' i pozvao bogate nacije da što pre smanje emisije štetnih gasova nakon što je u poslednjim naučnim procenama saopšteno da je ostalo ''malo vremena za gubljenje u borbi protiv klimatskih promena''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa