Evropa

Greta Tunberg: Gašenje nemačkih nuklearki je greška, veoma je loše fokusirati se na ugalj

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

23:51

Greta Tunberg: Gašenje nemačkih nuklearki je greška, veoma je loše fokusirati se na ugalj
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg izjavila je da će gašenje nemačkih nuklearnih elektrana biti greška ako to znači da će ta zemlja morati da sagoreva više uglja.

Nemačka vlada trenutno razmatra da li da ove godine pristupi planiranom postupnom ukidanju nuklearnih elektrana, uprkos energetskoj krizi koja je eskalirala zbog rata u Ukrajini.

Tunberg, koja je skrenula pažnju svetske javnosti svojim protestima ispred švedskog parlamenta 2018, rekla je nemačkom javnom servisu ARD da je "veoma loša ideja fokusirati se na ugalj“.

Ona je u intervjuu, koji će biti emitovan sutra, navela da je u Nemačkoj postojala intenzivna debata po tom pitanju, preneo je AP.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Na pitanje da li bi za planetu bilo bolje da u Nemačkoj nastave sa radom tri preostale nuklearne elektrane, Tunberg je odgovorila da je greška zatvoriti ih ako već postoje, pa se fokusirati na ugalj.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek, član stranke Zelenih, sugerisao je da bi dve elektrane mogle da rade do aprila, ali je dodao da se protivi da rade duže iz bezbednosnih razloga.

Habek je odobrio ponovno aktiviranje nekoliko termoelektrana na ugalj i naftu kako bi se obezbedilo snabdevanje energijom nakon odluke Rusije da smanji isporuke prirodnog gasa Evropi.

Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da Nemačka rizikuje neispunjavanje svojih ekoloških ciljeva sagorevanjem veće količine fosilnih goriva, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa