Biznis vesti

Predlog ekspertske komisije: Nemačka da građanima plati decembarski račun za grejanje

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

09:01

Predlog ekspertske komisije: Nemačka da građanima plati decembarski račun za grejanje
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ekspertska komisija zadužena za izradu plana za ublažavanje uticaja rastućih cena gasa na potrošače utvrdila je rano jutros niz predloga, rekli su Rojtersu izvori upućeni u razgovore.

Stručna komisija koju je imenovala nemačka vlada predlaže rasterećenje građana tako što bi država prvo preuzela decembarski račun za grejanje, a 2023. bi usledilo ograničenje cena, prenosi DW.

Prema nacrt dokumenta, u koji je britanska agencija ranije imala uvid, komisija preporučuje državi jednokratnu uplatu domaćinstvima i preduzećima u iznosu jednog mesečnog računa za gas ove godine i smanjenje cene od idućeg marta ili aprila.

Komisija još uvek radi na posebnoj šemi za velike potrošače gasa u industrijskom sektoru.

U drugoj fazi, država bi mogla da subvencioniše od 60 do 80 odsto projektovane potrošnje gasa, pri čemu potrošači treba da plaćaju ostatak po tržišnim cenama, kako bi se podstakla štednja energije. Subvencionisana cena mogla bi da bude oko 12-14 centi po kilovat satu (kWh), navodi se u dokumentu.

Ukoliko bude usvojena, ta šema bi se finansirala paketom pomoći od 200 milijardi evra (194 milijarde dolara), koji je vlada kancelara Olafa Šolca objavila krajem prošlog meseca kako bi ublažila uticaj rastućih cena energije na najveću evropsku ekonomiju.

Komisija bi trebalo danas da predstavi svoje predloge na konferenciji za novinare. Očekuje se da će vlada prihvatiti njena glavna rešenja. Portparol Ministarstva ekonomije rekao je da još nema konačan koncept.

Stručnjaci kažu da je prednost jednokratne isplate to što ona pruža momentalno olakšanje potrošačima, dok je loša strana u tome što ne podstiče štednju uprkos procenama da je potrebno najmanje 20 posto uštede gasa da bi se izbegle nestašice.

Komentari (0)

Biznis