Evropa

Ugrožena poslednja linija odbrane Londona: Klimatske promene brže od donošenja plana za barijere na Temzi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2023

-

19:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Barijera na Temzi instalirana 1982. godine, koja predstavlja simbol otpornosti i štiti London od olujnih udara, našla se pred izazovom u obliku klimatskih promena. Inženjeri koji stoje iza njene izgradnje, tada nisu mogli da predvide brzinu kojom će se klima menjati, pa je dugoročna efikasnost barijera sada dovedena u pitanje.

"Jedna velika oluja na Severnom moru, lako bi mogla da nas stavi pred teške izazove", kaže za Euronews aktivista za klimatske promene Stiv Lorens i dodaje da nije dovoljno učinjeno kako bi se ublažio pritisak na barijeru. 

Poslednja linija odbrane Londona mogla bi da popusti pred silama prirode koja se menja, zbog čega Lorens smatra da britanska vlada mora da obrati pažnju na ovo "zaista ozbiljno pitanje". 

profimedia

 

"To je naš krajnji resurs, ako ne radi kako treba ili postoji neka vrsta problema, ujedno postoji i potencijal da 50 kvadratnih milja Londona bude poplavljeno", ističe Lorens.  

Brana je dizajnirana tako da izdrži povremeno zatvaranje tokom olujnih udara, ali se učestalost aktiviranja barijere ubrzano povećava poslednjih godina.

Britanska vladina agencija za životnu sredinu podstiče se da ažurira plan za podizanjem odbrane od rasta plime uzvodno od barijere do 2050. godine, što je 15 godina ranije nego što se očekivalo.  

profimedia

 

Međutim, neki tvrde da bi češće zatvaranje na kraju moglo da bude izazov za njeno održavanje, ali i ukupnu efikasnost.  

Stručnjaci su već izrazili zabrinutost da je vremenski okvir za donošenje odluka o budućnosti barijere na Temzi prespor, pošto nivo mora raste mnogo brže nego što se očekivalo kada je ova barijera izgrađena, a takođe je veća i verovatnoća ekstremnih vremenskih pojava.

Agencija za životnu sredinu smatra kako je njen trenutni plan prilagodljiv i da će konačna odluka biti doneta do 2040. godine, kako bi se osiguralo da nadograđena ili nova barijera na Temzi može da bude izgrađena i operativna na vreme do 2080. godine.

Međutim, uzimajući u obzir klimatske promene, pojedinci ipak sugerišu da bi sve ovo trebalo uraditi ranije.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa