Evropa

Prekinuta tradicija duga pola milenijuma: Grad u Toskani utišao crkvena zvona zbog turista, meštani nezadovoljni odlukom

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

15:46

Prekinuta tradicija duga pola milenijuma: Grad u Toskani utišao crkvena zvona zbog turista, meštani nezadovoljni odlukom
Zbog pritužbi turista italijanski grad Pienca u Toskani utišao crkvena zvona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meštani italijanskog grada Pience u Toskani požalili su se da ne mogu da spavaju nakon što su zvona na crkvenom tornju, koja zvone već 500 godina, na zahtev turista utišana preko noći.

Pienca, koji se nalazi na listi UNESCO-a, poznat je po svojim građevinama iz 15. veka, poput katedrale u Pienci i palate Pikolomini, letnje rezidencije pape Pija II, preneo je britanski "Telegraf". 

Toranj crkve sa satom ranije je zvonio svakih 30 minuta, no nakon niza pritužbi turista da im zvona smetaju da spavaju doneta je odluka da se utišaju između 22 sata uveče i 7 sati ujutro.

Pritužbe su dolazile od stranih gostiju koji su boravili u pansionima, naročito leti, kada se ostavljaju otvoreni prozori preko noći.

"Primili smo pritužbe od nekoliko vlasnika pansiona. Uglavnom su bili sa imanja koja su blizu glavnog trga, i samim tim blizu zvonika", rekao je Manolo Garosi, gradonačelnik Pience, za britanski list.

Iako je ovaj potez umirio turiste, nisu svi meštani bili zadovoljni odlukom. Neki tvrde da su zvona deo gradskog tkiva, dok drugi kažu da teško spavaju bez redovne zvonjave koju su navikli da slušaju celog života. 

Garosi je branio odluku rečima da su i drugi gradovi koji imaju zvonike uradili istu stvar.

Komentari (0)

Evropa