Evropa

Fronteks: Najveći broj migranata od 2017. na ruti od centralnog Sredozemlja ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

16:32

Fronteks: Najveći broj migranata od 2017. na ruti od centralnog Sredozemlja ka EU
Tanjug/AP/Francisco Seco - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Srednji Mediteran ostaje najprometnija ruta ka Evropskoj uniji sa više od 89.000 otkrivenih prelazaka migranata u prvih sedam meseci 2023. godine, što je najveći ukupan broj na ovom pravcu za period od 2017, saopštila je danas Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Prema preliminarnim podacima u objavljenom izveštaju u prvih sedam meseci ove godine broj neregularnih prelazaka spoljnih granica EU povećan je za 13 odsto i dostigao je 176.100, što je najviši nivo za period januar-jul od 2016. godine, prenela je agencija Ansa.

Fronteks objašnjava da je navedeno povećanje u potpunosti podstaknuto brojem dolazaka preko centralnog Sredozemlja, koji ostaje glavni migracioni put ka Eropskoj uniji i čini više od polovine svih otkrivenih na granicama EU.

Broj neregularnih prelazaka na ovoj ruti se više nego udvostručio, odnosno uvećao za 115 odsto.

"Povećanje migracionog pritiska na ovoj ruti mogao bi da potraje u narednim mesecima, pri čemu krijumčari nude niže cene za migrante koji kreću iz Libije i Tunisa, uglavnom zbog oštre konkurencije između kriminalnih grupa", precizira se u izveštaju.

Istovremeno, tokom 2023. godine smanjen je broj ulazaka u EU na drugim migratornim rutama.

"Dolasci na sve ostale migracione rute beleže pad u odnosu na prethodnu godinu, u rasponu od dva odsto na zapadnom Mediteranu do 29 odsto na istočnomediteranskoj ruti", sopštava Fronteks.

Otkriveno je skoro 42.700 neregularnih prelazaka na spoljnim granicama EU u julu, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu i to je najveći broj od marta 2016.

Fronteks napominje da su morski prelazi i dalje izuzetno opasni, a prema prema podacima IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije) samo u julu je više od 2.060 ljudi nestalo na Sredozemnom moru, od kojih većina na centralnom mediteranskom putu.

 

Komentari (0)

Evropa