Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske službe prvi put preuzele odgovornost za napade na Krimski most

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

08:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 539. dan rata u Ukrajini. Izjava šefa kancelarije generalnog sekretara NATO-a da bi Ukrajina mogla postati članica ako delove svoje teritorije ustupi Rusiji, izazvala je brojne reakcije - dok zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev tvrdi da bi u tom slučaju Ukrajina mogla izgubiti i Kijev, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak takve predloge smatra - smešnim.

Ključni događaji: 

  • Vagner u Belorusiji registrovan kao organizacija koja pruža obrazovne usluge
  • Ukrajina: U ruskim napadima dronovima oštećeni silosi za žito u Izmailu
  • Džensen: Moguće članstvo Ukrajine u NATO, ako ustupi delove teritorije Rusiji
  • Podoljak: Ukrajina neće trgovati teritorijama za članstvo u NATO
  • Medvedev: Ako Ukrajina pristane da se odrekne teritorija, izgubiće Kijev
  • Banka Rusije povećala referentnu kamatnu stopu na 12 odsto
  • Blinken pozvao Kongres da odobri 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini
  • Troje ljudi poginulo prilikom raketnog napada na Luck u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.32 Ukrajina isporučila 8.1 milion tona žitarica preko rumunske luke Konstanca

Ukrajina je isporučila 8,1 milion tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Konstanca u prvih sedam meseci ove godine, pri čemu je tempo usporen nakon što je Rusija napala infrastrukturu ukrajinskih luka,prenosi Rojters izjavu lučkih zvaničnika.

Ukrajinsko žito sada se izvozi iz luke u Konstanci, odakle tradicionalno Rumunija izvozi svoje žito i odakle žito izvoze Mađarska i Srbija. Pre rata u Ukrajini, iz te luke je izvezeno 25 miliona tona za godinu dana, ali pojedini operateri navode da će taj rekord sada biti nadmašen, jer sj, kako navode, dosta uloženo u povećanje kapaciteta.

Ukrajinske luke na Dunavu činile su oko četvrtinu izvoza žitarica pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji su podržale UN, a sada su postale glavni izlazni put za žitarice ka Rumuniji. 

23.05 Bivši šef Alijanse: Rusija rizikuje rat sa NATO-om u Crnom moru

Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om tako što će presretati brodove u međunarodnim vodama i nastojati da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine, upozorava bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu Džejms Stavridis.

Stavridis je rekao za Politiko da bi eskalacije na moru, uključujući ukrcavanje turskog broda u nedelju, mogle da primoraju partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili ugrožavanje ukrajinske ekonomije.

Ministarstvo odbrane Rusije je u utorak potvrdilo da je ispalilo hice upozorenja pre nego što se teretni brod pod zastavom Palaua, koji je ukrajinski ministar spoljnih poslova identifikovao kao turski, ukrcao na Sukru Okan. Stavridis je ovu taktiku ocenio kao "ravnu pirateriji", a Kremlj, kako je naveo, preduzima sve oštrije mere da potkopa trgovinu između Ukrajine i ostatka Evrope.

"Ako Rusija počne da pleni brodove ili pokuša da ih zaplaši, mislim da će NATO verovatno odgovoriti podrškom humanitarnog koridora", rekao je Stavridis. Prema njegovim rečima, Alijansa bi mogla da zaštiti brodove koji idu u i iz ukrajinske luke Odesa "borbenim avionima i eventualno ratnim brodovima NATO-a u pratnji". 

22:53 Zalužnji razgovarao sa američkim i britanskim partnerima o saradnji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji razgovarao je sa vrhovnim savezničkim komandantom NATO-a i komandantom američkih snaga u Evropi generalom Kristoferom Kavolijem i načelnikom štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiralom ser Tonijem Radakinom o saradnji u vojnoj sferi.

Učesnici sastanka posebno su se fokusirali na potrebe vojnih jedinica. Zalužnji je napomenuo da je Odbrambenim snagama potrebna municija, oružje, sistemi protivvazdušne odbrane, sistemi za elektronsko ratovanje i uređaji za daljinsko razminiranje, kao i dronovi. 

Prema rečima vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, na sastanku sa partnerima dogovoreno je da se rad usmeri u ovom pravcu. Razgovarano je i o jačanju zaštite kritičnih infrastrukturnih objekata od neprijateljskih vazdušnih napada.

22.41 Bugarska se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Savet ministara Bugarske usvojio je danas odluku kojom se odobrava pridruživanje Bugarske deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

Deklaraciji su se do sada pridružile Belgija, Češka, Grčka, Danska, Finska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Španija i Švedska. 

22.25 Zelenski: Prvi civilni brod prošao kroz novi humanitarni koridor Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je prvi civilni brod prošao kroz novi ukrajinski humanitarni koridor napuštajući luku Odesa i sada je na putu ka Bosforu.

"Ukrajina je upravo napravila važan korak ka obnavljanju slobode plovidbe Crnim morem. Prvi civilni brod prošao je kroz novi ukrajinski humanitarni koridor, isplovivši iz luke Odesa. Trenutno je na putu za Bosfor", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

 

 

On je podsetio da je ranije Ukrajina zvanično obavestila Međunarodnu pomorsku organizaciju (IMO) o funkcionisanju koridora. Ukrajina je 10. avgusta  najavila nove privremene rute za trgovačka plovila koja plove u/iz crnomorskih luka Ukrajine, upozoravajući da ostaje rizik od mina u Crnom moru i vojna pretnja od Rusije na svim rutama. 

20.02 Džensen se izvinio zbog komentara o članstvu Ukrajine u NATO i ustupanju teritorija

Šef kabineta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Stijan Džensen, izvinio se danas zbog komentara da bi Ukrajina mogla da se odrekne dela teritorija u korist Rusije, a da zauzvrat dobije članstvo u NATO-u.

''Moja izjava o tome bila je deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i nije trebalo da to kažem na taj način. To je bila greška", rekao je on, a prenosi Gardijan. 

Dodao je da, ako bude ozbiljnih mirovnih pregovora, vojna situacija u tom trenutku će biti odlučujuća, kao i činjenica ko kontroliše koju teritoriju. ''Upravo iz tog razloga, od ključne je važnosti da podržimo Ukrajince u svemu što im je potrebno'', rekao je Džensen. 

19.37 Gradonačelnik Moskve: Oko 45.000 Moskovljana se nalazi na frontu u Ukrajini

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je danas da se trenutno 45.000 Moskovljana nalazi u zoni "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, njih oko 20.000 su vojnici po ugovoru i dobrovoljci, a oko 20.000 su mobilisani Moskovljani.

"Ne znam koliko je profesionalnih vojnika otišlo, ali mislim da ih je najmanje 5.000", naveo je Sobjanin, prenosi Komersant.

On je dodao da je ruska prestonica uložila u izgradnju utvrđenja na frontu "koliko svi ostali regioni zajedno". Od početka sukoba stradalo je više od 20 Moskovljana, dok je više od 100 njih povređeno.

19.15 Kijev: U ruskom napadu na Dnjepropetrovsk poginuo tinejdžer, četiri osobe povređene

U ruskom udaru na okrug Sinelnikovo u Dnjepropetrovskoj oblasti poginuo je 18-godišnji tinejdžer, a četiri osobe su povređene. 

"Ruski teroristi ubili su 18-godišnjeg dečaka. On je povređen u neprijateljskom napadu na zajednicu Mežove u okrugu Sinelnikovo. Lekari su pokušali da spasu mladića. Uradili su sve što su mogli...", saopštio je načelnik Dnjepropetrovske Regionalne vojne uprave Sergej Lisak na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Kako je dodao, među povređenima je i dvogodišnja devojčica.
"Ona je sada u stabilnom stanju i biće lečena ambulantno", naveo je Lisak. 

Tokom napada na Dnjepropetrovsku oblast u popodnevnim satima, zapaljeno je poljoprivredno preduzeće, a požar je zahvatio više od 400 kvadratnih metara, prenosi Ukrinform. Kako je saopšteno, Rusi su prethodnog dana tri puta artiljerijom gađali naselje Nikopolj.

18.09 EU preusmerava novčanu pomoć Rusiji i Belorusiji ka Ukrajini i Moldaviji

Evropska unija saopštila je danas da će preusmeriti 135 miliona evra sredstava pomoći prvobitno namenjenih Rusiji i Belorusiji ka Ukrajini i Moldaviji. Sredstva, koja su prvenstveno bila planirana za programe ''Intereg Nekst'' sa Moskvom i Minskom, biće preneta na druge programe ''Intereg'' koji postoje u Ukrajini i Moldaviji, navodi se u saopštenju, a prenosi Gardijan.

''Odluka da se otkažu sredstva, prvobitno namenjena za saradnju sa Rusijom i Belorusijom kroz naše 'Intereg' programe, rezultat je brutalnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine'', izjavila je komesarka za koheziju i reforme EK Elisa Fereira.

''Drago mi je da će sredstva koja smo prvobitno planirali za ovu saradnju sada koristiti u programima EU sa Ukrajinom i Moldavijom. Ovo će pomoći jačanju saradnje između regiona EU i lokalnih aktera sa ukrajinskim i moldavskim partnerima'', napomenula je.

17.44 Vagner u Belorusiji registrovan kao organizacija koja pruža obrazovne usluge

Ruska paravojna grupa Vagner je registrovana u Belorusiji, a njene aktivnosti su označene kao obrazovne usluge, navodi se u beloruskom državnom registru pravnih lica. Društvo sa ograničenom odgovornošću Grupa Vagner registrovano je početkom avgusta, a kao vrsta delatnosti pravnog lica navedene su "druge vrste obrazovanja", prenosi RIA.

Prema pisanju lokalnih medija, vlasnik novog pravnog lica je ruska kompanija "Concord Management and Consulting", na čijem je čelu Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera.

Vlada Litvanije je saopštila ranije danas da je odlučila da zatvori dva od ukupno šest graničnih prelaza sa Belorusijom iz "geopolitičkih razloga", samo nekoliko nedelja nakon što su borci ruske paravojne grupe Vagner stigli u Belorusiju. Poljska je prethodno povećala broj vojnika na svojoj granici sa Belorusijom zbog zabrinutosti od delovanja Vagnerovaca.

17.15 Novinarka portala Politiko proterana iz Moskve 

Novinarka portala Politiko iz Moskve Eva Hartog proterana je iz Rusije, iako je proteklih deset godina izveštavala iz ove zemlje, prenosi danas taj portal i dodaje da je ona bezbedno napustila tu zemlju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije obavestilo je u ponedeljak Hartog, dansku državljanku koja ima ruske korene, da joj neće produžiti vizu i da ima šest dana da napusti zemlju. Hartog je rekla da nije dobila dodatne informacije zašto su nadležni doneli takvu odluku.

Uskraćivanje vize za Hartog je prvi slučaj od početka rata u Ukrajini da je novinar isteran iz Rusije, dok je dopisnik Volstrit džurnala Evan Gerškovič u zatvoru od marta pod optužnom za špijunažu.

15.38 FSB: Osujećen pokušaj ukrajinskih diverzanata da upadnu u Brjansku oblast

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je osujećen pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da upadne na teritoriju Brjanske oblasti, kao i da su četvorica diverzanata ubijena u toj akciji.

"FSB Rusije i pridružene snage Ministarstva odbrane Rusije u pograničnom Starodubskom okrugu Brjanske oblasti osujetile su pokušaj prodora ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe na teritoriju Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi RIA.

Dodaje se da su na mestu incidenta, pored stranog oružja, pronađene eksplozivne naprave i uređaji za komunikaciju i navigaciju, kao i FPV dronovi sa nalepnicama "vlasništvo FSB Rusije".

Iz FSB-a pretpostavljaju da je grupa pripremala provokaciju i diverzije na ruskoj teritoriji.

14.50 Minsk: Odluka Litvanije o zatvaranju dva granična prelaza je neprijateljski korak

Odluka Litvanije da zatvori dva prelaza na granici sa Belorusijom predstavlja nekonstruktivan i neprijateljski korak, izjavio je danas portparol beloruskog Državnog graničnog komiteta Anton Bičkovski. "Odluka litvanske vlade da 18. avgusta zatvori granične punktove za automobilski saobraćaj Sumskas Loša i Tverecijus Vidzi na državnoj granici sa Belorusijom je još jedan nekonstruktivan i neprijateljski korak u ime naših suseda", naveo je Bičkovski za TASS.

14.40 Hugo Bos prodaje svoju imovinu u Rusiji

Nemačka modna kompanija Hugo Bos planira da proda svoju imovinu u Rusiji. Kako se navodi u saopštenju firme, Hugo Bos je u prvoj polovini godine razmotrio i mogućnost da se bavi veleprodajom u Rusiji, prenose RIA Novosti. Nemačka kompanija je ranije najavila da će obustaviti svoje aktivnosti na ruskom tržištu, ali neke njene prodavnice tamo i dalje rade.

13.40 Vlada Litvanije zatvorila dva granična prelaza ka Belorusiji

Vlada Litvanije odlučila je da zatvori dva od šest graničnih prelaza te zemlje sa Belorusijom, kako je navedeno, zbog "geopolitičkih okolnosti", nekoliko nedelja nakon što su plaćenici ruske Vagner grupe otišli u tu zemlju, preneo je Rojters.

13.15 Podoljak: Prekinuti svaku direktnu komunikaciju sa ruskim rukovodstvom

Mihail Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika, pozvao je da se prekine "svaka direktna komunikacija" sa najvišim ruskim rukovodstvom, jer smatra da je to način da se "ubrza pošten kraj rata". Pritom, nije precizirao da li tu misli na Ukrajinu, njene saveznike, ili obe strane.

Na Tviteru, Podoljak je takođe pozvao na "zvaničnu promenu statusa Rusije u terorističku državu".

11.25 Ukrajinske službe prvi put preuzele odgovornost za napade na Krimski most

Ukrajinske bezbednosne službe prvi put su otvoreno preuzele odgovornost za napad dronovima na Krimski most, pošto su CNN-u dostavile ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak u julu kada su koristile eksperimentalni pomorski dron za napad na Krimski most, pružajući nove detalje i upozoravajući da će uslediti još takvih napada. U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake na Krimskom mostu, a ruske vlasti su tada saopštile da su poginula dva civila.

 

 

10.05 Ukrajina: U ruskim napadima dronovima oštećeni silosi za žito u Izmailu

U ruskim vazdušnim udarima dronovima na jug Ukrajine izvršenim tokom noći oštećeni su silosi za žito i skladišta u Izmailu, jednoj od rečnih luka na Dunavu koja je ključna za izvoz žita, rekao je danas načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper. Kiper je napisao na Telegramu da su izvršena dva ruska napada dronovima na Odesku oblast, a da su glavna meta bili lučka i žitna infrastruktura.

09.23 Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo podatke o izvozu žita

Ukrajinski izvoz žitarica je do sada iznosio 3,3 miliona tona do sada, za sezonu jul-jun 2023/24, pokazali su podaci ministarstva poljoprivrede, prenosi "Gardijan". Ministarstvo nije dalo uporedne podatke za isti period godinu dana ranije, ali je saopštilo da su isporuke iznosile 2,99 miliona tona 19. avgusta 2022. godine, prenosi AFP.

Izvoz je smanjen otkako je Rusija prošlog meseca napustila dogovor o žitu koji je podržao UN, ali podaci ministarstva ne daju analizu izvoza otkako je sporazum propao. Ministarstvo je saopštilo da je Ukrajina u avgustu izvezla 1,03 miliona tona žitarica.

Ukupan obim izvoza žitarica ove sezone obuhvatao je 1,6 miliona tona kukuruza, 1,3 miliona tona pšenice i 397.000 tona ječma. Izvoz za celu sezonu 2022/23 bio je skoro 49 miliona tona, premašivši 48,4 miliona tona prethodne sezone.

09.20 FT: SAD vrše pritisak na Iran da prestane da prodaje dronove Rusiji

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Iran da prestane da prodaje dronove Rusiji u okviru šireg razgovora između Vašingtona i Teherana radi deeskalacije tenzija između dve zemlje, objavio je danas "Fajnenšel tajms" pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kako se navodi, pritisak se vrši na Iran da prestane da prodaje vojne dronove Rusiji za napade na Ukrajinu, kao i rezervne delove za bespilotne letelice, rekli su iranski zvaničnik i još jedna osoba upoznata sa razgovorima, prenosi Rojters. 

Bela kuća i iransko ministarstvo spoljnih poslova nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar. SAD i Iran pokušavaju da poboljšaju odnose dve zemlje i da obnove šire razgovore o iranskom nuklearnom programu, a te diskusije odvijale su se uporedo sa pregovorima o razmeni zatvorenika prošle sedmice, navodi ovaj list. 

Izvori su rekli za Rojters prošle sedmice da bi Iran mogao da oslobodi pet pritvorenih američkih građana kao deo dogovora o odmrzavanju šest milijardi dolara iranskih sredstava u Južnoj Koreji. 

08.40 Skladište žita uništeno u Odesi

Agencija AP objavila je fotografiju oblasnog administrativnog centra u Odesi, na kojoj se vidi skladište žita u dunavskoj luci blizu ovog lučkog grada, uništeno nakon ruskog napada dronovima koji se dogodio noćas.

Tanjug/Odesa Regional Administration Press Office via AP

 

08.25 Ukrajina: Vraćena kontrola nad selom Urožajne

Ukrajinske snage su se učvrstile na periferiji Urožajna nakon što su od ruske vojske povratile kontrolu nad tim naseljem u Donjeckoj oblasti, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

Hana Malijar je jutros na Telegramu objavila da je selo oslobođeno, dodajući da se ofanzivne operacije nastavljaju. "Urožajne je oslobođeno. Naši branioci su ukopani na periferiji", napisala je ona u objavi.

07.25 Kijev: Rusi dronovima gađali Izmail, ključnu luku za izvoz žita

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su danas da je ruska strana lansirala veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, u blizini granice sa Rumunijom, koja je ključna za izvoz žita.

Na društvenim medijima objavljeno je da se paljba sistema protivvazdušne odbrane čula u oblasti kod tog grada i luke Reni, takođe na Dunavu, prenosi Rojters. U južnom delu Odeske oblasti upozorenje na vazdušnu opasnost bilo je na snazi oko sat vremena.

Preko ukrajinskih luka na Dunavu obavljao se izvoz oko četvrtine ukrajinskog žita pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućavao bezbedan prolaz brodova kroz Crno more.

Od tada su luke na Dunavu postale glavna izlazna tačka, a žito se baržama šalje do rumunske crnomorske luke Konstanca, odakle nastavlja put. Početkom avgusta, ruski napad na Izmail doveo je do porasta cena hrane na globalnom nivou, navodi Rojters.

07.00 Moskva: Oborena tri drona iznad Kaluške oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je oborilo tri bespilotne letelice jugozapadno od Moskve, što je poslednji u talasu vazdušnih napada u blizini prestonice, prenosi AFP. I za ovaj, kao i za prethodne napade, Rusi su okrivili Ukrajinu. Ukrajina je izvršila napad u 5.00 koristeći "tri bespilotne letelice na objekte u Kaluškoj oblasti. Sve bespilotne letelice su blagovremeno otkrivene i uništene od strane ruskih sistema protivvazdušne odbrane", saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Guverner oblasti rekao je da su dronovi oboreni na jugu, nekoliko stotina kilometara jugozapadno od Moskve, i da nema posledica po ljude i infrastrukturu.

06.55 Podoljak: Ukrajina neće trgovati teritorijama za članstvo u NATO-u

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, izjavio je da Ukrajina neće trgovati svojim teritorijama za članstvo u NATO-u, kao i da pokušaji očuvanja svetskog poretka i Putinov trijumf neće doneti mir u svetu, već novi rat. "Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smešno. To znači namerno biranje poraza demokratije, podsticanje globalnog zločinca, očuvanje ruskog režima, uništavanje međunarodnog prava i prenošenje rata na druge generacije", napisao je Podoljak na društvenoj mreži X (Tviter).

06.42 Medvedev: Ako Ukrajina pristane da se odrekne teritorija, izgubiće Kijev

Ukoliko Ukrajina pristane da se odrekne spornih teritorija zarad ulaska u NATO, moraće da se odrekne čak i Kijeva, izjavio je juče zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. "Ukrajinske vlasti bi tada morale da premeste prestonicu u Lavov. Ako se, naravno, Poljaci slože", napisao je Medvedev na Telegram kanalu.

06.35 Džensen: Moguće članstvo Ukrajine u NATO, ako ustupi delove teritorije Rusiji

Ukrajina bi mogla da uđe u NATO u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji, rekao je juče šef kancelarije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga Sijan Džensen. On je naglasio da sada postoje značajni pomaci u pitanju budućeg članstva Ukrajine u Alijansi, da bi ustupanje pojedinih područja Rusiji moglo da postane jedan od mogućih kompromisa i dodao da je unutar NATO već pokrenuto pitanje prenosa teritorija. Prema njegovim rečima, svi su zainteresovani da se sukob u istočnoj Evropi ne ponovi. 

06.24 Troje ljudi poginulo prilikom raketnog napada na Luck u Ukrajini

Troje ljudi poginulo je, a više desetina njih je povređeno u fabrici švedskog proizvođača industrijskih ležajeva SKF, prilikom raketnog napada na grad Luck u Ukrajini, saopšteno je juče iz te kompanije.

06.15 Šojgu: Vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni

Preliminarni rezultati borbenih dejstava pokazuju da su vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni, ocenio je juče ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na XI Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Dodao je da, pod sloganom podrške Kijevu, SAD čiste vojne arsenale partnera u različitim regionima sveta, obećavajući zauzvrat povlašćene isporuke opreme zapadne proizvodnje, prenosi agencija RIA Novosti.

06.10 Putin: Zapad pokušava da dodatno rasplamsa sukob u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je izjavio da "zapadne zemlje pokušavaju da dodatno rasplamsaju sukob u Ukrajini, i u njega uvuku druge zemlje". Putin je, u obraćanju učesnicima konferencije o međunarodnoj bezbednosti, koja se održala u Moskvi, rekao da je "situacija u Ukrajini primer dolivanja ulja na vatru zapadnih zemalja". On smatra da "NATO nastavlja da jača svoj potencijal, koristeći vojna i nevojna sredstva pritiska, a vojnu konfrontaciju pokušava da prenese u svemir i informacioni prostor".

Komentari (0)

Evropa