Evropa

Nemačka Vlada danas treba da odobri plan za liberalizaciju upotrebe kanabisa

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

10:35

Nemačka Vlada danas treba da odobri plan za liberalizaciju upotrebe kanabisa
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada trebalo bi danas da odobri plan za liberalizaciju upotrebe kanabisa, čime bi posedovanje ograničenih količina marihuane prestalo da se smatra krivičnim delom.

Odobrenje vlade najavljeno je kao prvi korak u dvodelnom planu i još će morati da ga odobri parlament, prenosi AP.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izneće danas detalje finalizovanog zakona.

Lauterbahov najnoviji javni predlog predviđa legalizaciju posedovanja do 25 grama kanabisa i omogućavanje pojedincima da sami uzgajaju do tri biljke.

Stanovnicima Nemačke koji imaju 18 i više godina bilo bi dozvoljeno da se pridruže neprofitnim "klubovima kanabisa" sa najviše po 500 članova. 

Klubovima bi bilo dozvoljeno da uzgajaju kanabis za ličnu potrošnju članova.Pojedinci bi mogli da kupuju do 25 grama kanabisa dnevno ili do 50 grama mesečno, a za mlađe od 21 godine ograničenje je do 30 grama. 

Članstvo u više klubova ne bi bilo dozvoljeno. Zvaničnici se nadaju da će njihov plan pomoći u potiskivanju crnog tržišta, zaštiti potrošača od kontaminiranih proizvoda i smanjenju kriminala u vezi sa drogom.

Opozicija desnog centra nije saglasna sa tim planom i tvrdi da vlada nastavlja da legalizuje rizične droge, uprkos evropskim pravnim preprekama i mišljenju stručnjaka. 

Organizacija koja predstavlja nemačke sudije kaže da će plan verovatno povećati, a ne smanjiti opterećenje pravosudnog sistema i da bi čak mogao da dovede do povećanja potražnje za kanabisom na crnom tržištu.
 

Komentari (1)

Alek

16.08.2023 18:53

Kao i obicno, propustili smo priliku da prvi legalizujemo kanabis u Evropi i snabdevamo celu Evropu i time zaradimo brdo para. Naravno da ce sada tu ulogu u Evropi preuzeti Nemacka. Posle kada za jedno 500 godina mi legalizujemo i pocnemo da prodajemo kukacemo na sva usta kako nam 'ne daju' veliki da uspemo na zapadnom trzistu. Ha !

Evropa