Evropa

Turska odbila da izruči škaljarca Sanija al Murdu Belgiji jer ima i turski pasoš

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

11:45

Turska odbila da izruči škaljarca Sanija al Murdu Belgiji jer ima i turski pasoš
Turska odbila da izruči škaljarca Sanija al Murdu Belgiji jer ima i turski pasoš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državljanin BiH Sani al Murda, jedan od pripadnika crnogorskog "škaljarskog klana", koji se uz Fljamura Sinanaja iz Albanije tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplenjenog u belgijskoj luci Antverpen, nije izručen Belgiji uprkos zahtevu koji je ta zemlja uputila Turskoj jer je, u međuvremenu, postao i turski državljanin.

"Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj", objavio je belgijski Standard, a prenosi "BirGun".

Belgija je podnela zahtev Turskoj za izručenje Al Murde i Sinanaja koje je tražila preko Interpola i za njima raspisala crvene poternice.

Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su Al Murda i Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni, objavio je portal iz Istanbula, prenela je RTCG.

Navodi se da je Al Murda važan za isporuku kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i da je jedan od vodećih članova kriminalne organizacije "Škaljari" iz Crne Gore.

Vođa "Škaljaraca" Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Istanbulu.

Vođe "kavačke" bande, koje su optužene za njegovo ubistvo u Turskoj, takođe su uhapšeni u Istanbulu, piše portal.

Pojedini turski mediji prenose da slučaj Al Murde pokazuje da se Turska pretvara u utočište za svetske kriminalce, posebno nakon što je olakšala uslove za sticanje državljanstva.

Na taj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, međunarodni kriminalci se ne izručuju zemlji u kojoj će im se suditi, javio je istanbulski "BirGun".

Kako se navodi, šefovi mafije, umesto da idu u Dubai, postepeno prelaze u Tursku.
 

Komentari (0)

Evropa