Evropa

Smenjen generalni sekretar bugarskog MUP-a posle ubistva biznismena Petrova

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

23:33

Smenjen generalni sekretar bugarskog MUP-a posle ubistva biznismena Petrova
Smenjen generalni sekretar bugarskog MUP-a posle ubistva biznismena Petrova - Copyright Prinskrin/Youtube/Euronews Bulgaria

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Petar Todorov biće smenjen posle ubistva biznismena Alekseja Petrova 16. avgusta, odlučeno je na sastanku bugarskog premijera Nikolaja Denkova sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i službi bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova sačiniće izveštaj o smeni glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je Denkov, prenela je agencija BTA.

"Deo današnje rasprave pokazao je da postoji i unutrašnji problem u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nekoliko činjenica ukazuju da je prisutan problem sa organizacijom u resoru. One se odnose na aktivnosti načelnika. U praksi ministar ne radi sa njim jer nema poverenja i smatra da ima problema koji su nastali pre stupanja na dužnost ovog tima MUP-a", rekao je Denkov i dodao da nije slučajno što je na dosadašnjim sastancima, ako ministar nije prisutan, dolazio zamenik generalnog sekretara.

On je dodao da je iz svih ovih razloga zamolio ministra unutrašnjih poslova Kalina Stojanova "da više ne toleriše ovu situaciju" i da pripremi izveštaj sa zahtevom za smenu Todorova, kao i da se izveštaj dostavi Savetu ministara i uputi u Kabinet predsednika. 

"U izveštaju će biti navedene konkretne činjenice koje zahtevaju da se promena izvrši što je pre moguće", rekao je premijer.

Povodom ubistva Alekseja Petrova istražuju se različiti motivi, uključujući mogućnost osvete, rekao je Denkov i dodao da istraga ide u nekoliko pravaca. 

"Petrov se nije osećao ugroženim, išao je bez obezbeđenja na razna mesta, Različita su moguća objašnjenja vezana za njegove pozicije u Državnoj agenciji za nacionalnu bezbednost (SANS), njegove poslovne interese, određene zločine koji su se dešavali godinama i osvetu", rekao je premijer.

Dodao je da Petrov nema veze sa formiranjem vlade, sa njenim upravljanjem, kao ni programskim i zakonskim promenama.

"Nema razloga da govorimo o gangsterskom ratu ili o komplikovanoj kriminalnoj situaciji, to pokazuje analiza Ministarstva unutrašnjih poslova sa informacijama i brojkama kojima raspolažemo", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kalin Stojanov posle sastanka. 

Prema njegovim rečima, motivi za ubistvo mogu biti brojni i različiti, a ispituje se veliki broj informacija.

Identifikovan je kalibar oružja kojim je ubijen Aleksej Petrov, rekao je direktor Policijske uprave Sofije Ljubomir Nikolov i dodao da je ispitana žena koja je bila sa Petrovom i koja je ranjena u pucnjavi.

Zamenik generalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Kocev rekao je da će biti naknadno ispitani domaći i međunarodni kontakti Petrova iz poslovne i političke elite, kako bi se utvrdili motivi zločina. 

Komentari (0)

Evropa