Evropa

Ko je bio ubijeni Aleksej Petrov: Od siromašne seljačke porodice do pripadnika tajne službe i veza s kriminalom

Komentari

Autor: Euronews Bugarska, AP

16/08/2023

-

22:39

Ko je bio ubijeni Aleksej Petrov: Od siromašne seljačke porodice do pripadnika tajne službe i veza s kriminalom
Ko je bio ubijeni Aleksej Petrov: Od siromašne seljačke porodice do pripadnika tajne službe i veza s kriminalom - Copyright Prinskrin/Youtube/Euronews Bulgaria

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti bugarski biznismen, političar i bivši pripadnik Državne bezbednosti Aleksej Petrov danas je ubijen usred bela dana, a prethodno je bio meta još najmanje dva pokušaja ubistva.

Policija je saopštila da je Petrov preminuo na licu mesta nakon što je na njega pucano u Sofiji, u naselju "Dragelovci". Na licu mesta bila je i žena koja je u teškom stanju prevezena u bolnicu.

Iz bugarskog MUP-a naveli su da je Petrov bio u pratnji trojice telohranitelja, kao i da se kretao uobičajenom rutom, prenosi bugarski list Dnevnik.

Tokom 90-ih, ubistva javnih ličnosti bila su uobičajena pojava u Bugarskoj, ali je novi izliv nasilja šokirao zemlju, pošto je Petrov treći bugarski državljanin povezan sa kriminalnim krugovima koji je ubijen od početka ove godine.

U maju je u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici, ubijen Krasimir Kamenov, a 3. juna je Angel Hristov, jedan od "Braće Galevi", pronađen mrtav u svojoj kući. Ko je zapravo bio Aleksej Petrov? 

"Uravnotežen, čvrst karakter i jaka volja"

Aleksej Petrov rođen je 1962. godine u selu Gradešnica (danas Gradežnica), u okviru Lovečke oblasti. Potiče iz siromašne seljačke porodice, i bio je najstariji od troje dece. 

Član Saveza komunističke omladine Dimitrov (DKMS) postao je 1976. godine, a Bugarske komunističke partije (BKP) - 1988. godine. Kada je imao 25 godina, 3. januara 1987. godine, zaposlio se u Šestom odeljenju Službe bezbednosti, Odeljenju za terorizam. 

"Ima uravnotežen, čvrst karakter i jaku volju. U ekstremnim situacijama pokazuje izuzetnu prisebnost, inteligenciju, brzu reakciju, sposobnost donošenja ispravnih odluka, zbog čega mu je više puta povereno obavljanje posebnih zadataka", prenosi Euronews Bugarska jedan od zapisa MUP-a iz 1990. godine. 

 

 

Petrov je obuku stekao u "F. E. Dzeržinski" u Pazardžiku. U zapisima je takođe navedeno da poseduje posebne veštine u vojno-primenjenim disciplinama, posebno u karateu. 

U novembru 1990. godine, kada je poverenje javnosti u MUP i državnu bezbednost bilo izuzetno nisko, Petrovu je ponuđeno da vodi jednu od antiterorističkih jedinica. Još tada je postojala izvesna napetost i neizvesnost među zaposlenima u jedinici, izazvana promenjenom političkom klimom u zemlji i potrebom da se preformulišu njeni zadaci. 

Depolitizacija organa za sprovođenje zakona, usvojena dogovorom opozicije i BKP-a, zahtevala je da hiljade zaposlenih u sistemu MUP-a, koji su do tada položili zakletvu BKP-u, polože zakletvu da će služiti demokratskom društvu, što je Petrov i uradio u oktobru 1991. godine. 

Međutim, ubrzo nakon toga, u maju 1992, Petrov odlučuje da napusti MUP. Nakon toga, upušta se u poslovne vode. 

Kandidat za predsednika i vođa kriminalne grupe?

Široj javnosti Pavlov je poznat kao vlasnik osiguravajućih društava i osnivač kompanije za osiguranje "Apolo i Bolkan" 1990-ih godina prošlog veka. Osnovao je i kompaniju "Sparatak". 

Istaknuti biznismen dolazi na mesto savetnika šefa Državne agencije "Nacionalna bezbednost" (DANS). 

Bio je trener bugarske karate reprezentacije. Doktorsku disertaciju o problemima bezbednosti preduzeća odbranio je na Akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova.

U blizini bazena "Spartaka" 2002. godine desio se prvi pokušaj ubistva Patrova. Petrov je 2006. godine bio posrednik na tajnom sastanku tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Rumena Petkova i Plamena Galeva i Angela Hristova, poznatijih kao braća Galevi, koji je održan na bazenu "Spartaka". Braća Galevi su u to vreme bili pod nadzorom za šverc i trgovinu drogom i proizvodnju amfetamina.

Aleksej Petrov je bio i šef braći Galevi koji su se neposredno pre pada komunizma pridružili Specijalnom odredu za borbu protiv terorizma. Za ovaj tajni sastanak saznalo se dve godine kasnije.

Prinskrin/Youtube/Euronews Bulgaria

Mesto ubistva

Nakon ovog otkrića, usledila je ostavka Rumena Petkova, koji je otkrio da je Petrov dugogodišnji tajni saradnik Nacionalne službe "Sigurnost" (NSS), a braća Galevi su, nakon što je pokrenuta istraga protiv njih, bili prinuđeni da pobegnu u inostranstvo. 

Petrov je takođe bio povezivan sa medijima u Bugarskoj - 2009. godine počeo je da izlazi časopis "Galerija". Iako je negirao da je bio skriven vlasnik, 2012. godine osnivačica lista i novinarka Zoja Dimitrova, pred sudom je izjavila da je "Galerija" pokrenuta novcem koji je obezbedila "Lev Corporation", bliska Alekseju Petrovu. 
 
Petrov je 10. februara 2010. godine priveden i optužen da je vođa kriminalne grupe "Hobotnica" koja se bavila reketiranjem, iznudama, trgovinom drogom, pranjem novca i utajom poreza. Tada je na vlasti bila prva vlada Bojka Borisova, a ministar unutrašnjih poslova bio je Cvetan Cvetanov. 

Međutim, pušten je uz kauciju i na kraju oslobođen, a naredne godine, u julu 2011. godine Petrov se kandidovao na predsedničkim izborima, ali je na izborima osvojio nešto manje od jedan odsto glasova. Četiri godine kasnije, desio se i drugi pokušaj ubistva kada je na njega bačena eksplozivna naprava. 

 

Komentari (0)

Evropa