Evropa

Požar na Tenerifima najozbiljniji u Španiji do sada

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

09:53

Požar na Tenerifima najozbiljniji u Španiji do sada
Požar na Tenerifima najozbiljniji u Španiji do sada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Požar na ostrvu Tenerife, delu Kanarskog arhipelaga, najozbiljniji je požar u Španiji ove godine, koji je zahvatio 6,7 odsto površine ostrv.

Prema tvrdnjama lokalnih zvaničnika uskoro će biti stavljen pod kontrolu.

"Požar na Tenerifima je divlji i nepredvidiv, a plamen se razvijao s takvom žestinom da je stvarao sopstvenu mikroklimu i demantovao prognoze meteorologa", izjavila je predsednica Saveta ostrva Roza Davila, prenosi Rojters.

Do ponedeljka u podne požar je na ovom ostrvu ugrozio 11 opština na površini od 13.800 hektara, odnosno 6,7 odsto ukupne površine.

Poređenja radi, šire područje grada Barselone jedva zauzima 10.000 hektara, pokazuju podaci španskog Ministarstva za ekološku tranziciju i demografski izazov.

Među ostrvima Kanarskog arhipelaga, Tenerife imaju i najveću površinu pokrivenu šumama - 50.000 hektara šumovitih površina sa visokom zastupljenošću veoma starih šuma lovora.

"Vidimo da je situacija mnogo mirnija", izjavio je za dnevnik El Pais predsednik Kanarskih ostrva Fernando Klavijo, a direktor službe za hitne situacije Federiko Grilo, koji je došao na Tenerife da bi učestvovao u gašenju požara, poručio je da će požar, verovatno, uskoro biti stabilizovan.
 

Komentari (0)

Evropa