Evropa

Pukotine i "slepe" tačke: Šta nedostaje zapadnim sankcijama kako bi Rusiju udarile tamo gde boli - po džepu

Komentari

Autor: Euronews/Joshua Askew

28/08/2023

-

11:59

Pukotine i "slepe" tačke: Šta nedostaje zapadnim sankcijama kako bi Rusiju udarile tamo gde boli - po džepu
Pukotine i "slepe" tačke: Šta nedostaje zapadnim sankcijama kako bi Rusiju udarile tamo gde boli - po džepu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su ruske trupe prešle ukrajinsku granicu i pokrenule invaziju u februaru prošle godine, Zapad je uveo niz sankcija Rusiji u razmerama koje nisu viđene od mračnih dana Hladnog rata. Studija Univerziteta Jejl iz jula 2022. tvrdila je da sankcije, koje su bile usmerene na industriju i trgovinu, "katastrofalno sakate" rusku ekonomiju, navodeći kao rezultat kolaps rublje i masovni odlazak zapadnih firmi. Međutim, ruska ekonomija je od tada pokazala otpornost, piše Euronews.

Prema Rojtersovoj anketi predviđanja su da će ruski BDP - pokazatelj ekonomskog zdravlja koji meri ukupnu vrednost roba i usluga koje jedna zemlja proizvodi - porasti za 0,7 odsto ove godine, dok druge evropske ekonomije stagniraju.

Postoji mnogo razloga za ekonomsku izdržljivost Rusije, ali neki sugerišu da je jedno objašnjenje da sankcije imaju previše slepih tačaka, rupa i pukotina, ograničavajući njihovu sposobnost da udare Rusiju tamo gde je boli – po džepu.

"Postoji mnogo praznina u postojećem režimu sankcija", kaže za Euronews Tom Kitindž sa Instituta Rojal junajted servis.

Prvo, on ističe "finansijski sistem" gde "bankarski kanali za trgovanje sa Rusijom" ostaju otvoreni na Zapadu.

Iako se njima navodno plaća uvoz energije koji je još uvek dozvoljen u nekim slučajevima, Kitindž kaže da je transakcije "veoma teško kontrolisati", sugerišući da bi plaćanje nafte i gasa moglo da prikrije kupovinu drugih artikala, kao što je vojna roba visoke tehnologije.

"Ako ste banka, može biti teško zaista znati sa kojom je osnovnom trgovinom povezano plaćanje. Iskreno, ovi preostali kanali kasne sa zatvaranjem", objasnio je on.

"Novac poput vode nađe svoj put"

Još jedan nedostatak je, kaže analitičar, da mnoge specifične industrije ostaju bez sankcija.

Dijamanti su jedan takav primer. Iako su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo primenile ograničenja, Evropska unija (EU) neprestano ostavlja drago kamenje van svoje liste sankcija Rusiji.

Ovo omogućava najvećem svetskom proizvođaču dijamanata da nastavi pristup jednom od svojih ključnih tržišta.

"Vlade se bore da shvate kako da zatvore te rupe na način koji nije previše težak za njihove džepove", kaže Kitindž za Euronews, sugerišući da želja Belgije da zaštiti svoju industriju dijamanata pomaže da se objasni spora primena sankcija na industriju dijamanata.

Ipak, on upozorava da su sankcije složeno pitanje. Uprkos mnogo "neukusne" trgovine koja se odvija, Kitindž napominje da je neke "veoma izazovno smanjiti, kao što je tekuća trgovina nuklearnim gorivom".

profimedia

 

Agencija AP izvestila je u avgustu da Moskva prikuplja stotine miliona evra prodajući nuklearno gorivo SAD i Evropi, koje u potpunosti zavise od ruskih proizvoda.

Neuvođenje sankcija na neku drugu robu, kao što su lekovi za ruske civile, takođe "ima savršenog smisla" jer bi to moglo da predstavlja "ogromni propagandni autogol" za Zapad, dodaje Kitindž.

U osnovi ovog pitanja su argumenti o tome kako sankcije funkcionišu i njihova krajnja svrha – bez obzira na to na šta ciljaju ili ne.

"Pogrešno je sugerisati da su sankcije sve ili ništa. Očigledno nije tačno da svuda morate da sankcionišete sve da bi oni imali bilo kakav efekat. Uvedeno je mnogo ograničenja. Ali sistem, ipak, ima pukotine, gde će novac i trgovina, poput vode, pronaći svoj put. Moramo da ograničimo broj pukotina u najvećoj mogućoj meri – i da priznamo da, ako postoje, ostavljaju materijalne praznine u našoj odbrani – ali to ne podriva u potpunosti režim sankcija, one očigledno imaju uticaj", rekao je on.

"To je ekonomski rat"

Pozdravljajući preispitivanje onoga što je nedostajalo režimu sankcija Zapada, Mark Harison, profesor ekonomije na Univerzitetu Vorvik, kaže da je "važna stvar" bila to što je on uopšte postojao.

"Prava svrha ekonomskog ratovanja je da poveća troškove za protivnika tako što će ga naterati da se prilagođava. Nije moguće zatvoriti rusku ekonomiju. Ali ono što možemo da uradimo je da stalno poskupljujemo Rusiji da održava svoje veze sa ostatkom sveta. Moderne ekonomije su veoma teške mete. To ne znači da ih ne vredi napadati. To znači da je zemljama potreban realizam i strpljenje", rekao je on za Euronews.

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, ruski prihodi od fosilnih goriva - od kojih zavisi njena ekonomija - pali su za više od četvrtine u januaru 2023. u odnosu na prethodnu godinu.

Poslednje pitanje sa režimom sankcija Zapada koje eksperti pominju je da treće zemlje nisu pokrivene.

To znači da druge države sa više ambivalentnim stavom prema ukrajinskom ratu, kao što su Turska, Kazahstan i Indija, mogu da deluju kao posrednici gde sankcionisana roba prolazi kroz njihovu teritoriju u ili iz Rusije – zaobilazeći sankcije.

"Mnogi u Evropi su prevideli činjenicu da meta sankcija Rusija ne sedi skrštenih ruku i ne kaže 'u redu'. Oni se restrukturiraju i reorganizuju", kaže Kitindž.

profimedia

 

Indija je povećala kupovinu ruske sirove nafte, za koju neki tvrde da se prodaje kao rafinisani proizvod kako bi pomogla Moskvi da izbegne sankcije, navodi se u izveštaju Euronews-a iz maja.

Nju Delhi se branio tvrdeći da ne može da plati skuplji uvoz energije iz zemalja izvan Rusije u kojima milioni žive u siromaštvu.

"Ako blokirate trgovinu jednom rutom, ona će jednostavno pronaći drugi način", detaljno opisuje Harison, navodeći istorijski primer Prvog svetskog rata gde je izvoz "jednostavno preusmeren" kroz neutralne evropske zemlje nakon što je Britanija uvela pomorsku blokadu Nemačkoj.

"Sankcije su političko oruđe"

Čak i među zapadnim saveznicima Ukrajine, Kitindž sugeriše da sankcijama nedostaje "doslednost", pri čemu neke zemlje kupuju naftne derivate aktivnije od drugih, plus nekoliko ruskih banaka i dalje može da koristi SWIFT sistem plaćanja.

"To ne predstavlja porugu sa sankcijama, ali svakako otežava bilo kakvu sigurnost da su ograničenja pravilno nametnuta", rekao je on za Euronews.

Predvođena Viktorom Orbanom, Mađarska je postala poznata po tome što je nastavila da kupuje ruske energente, dok su neki zabrinuti da Austriju obuzima umor od sankcija, a jedna politička partija je rekla da bi ograničenja u oktobru trebalo da budu stavljena na referendum.

"Sankcije su političko oruđe. Ako rukovodstvo u vašoj zemlji ne šalje snažne poruke o sankcijama, zašto bi onda industrija osećala potrebu da se povinuje", rekao je Kitindž.

EU je u julu signalizirala da će se njene sankcije protiv Rusije vremenom povećavati, pri čemu će blok nastojati da zakrpi rupe i obuzda nove rupe kada se pojave.

To bi se moglo proširiti i na kažnjavanje zemalja koje pomažu Rusiji, mada to nije sigurno.

"To je rat iscrpljivanja. Podvrgavajući Rusiju skupim rešenjima i rastežući njene resurse, slabimo zemlju i kod kuće i na bojnom polju. To je poenta. To je svrha ovde", zaključio je Harison.

Komentari (0)

Evropa