Fokus

SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom, na spisku i jedna sa sedištem u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

22:19

SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom, na spisku i jedna sa sedištem u Beogradu
Ministarstvo finansija SAD - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije, za skoro 120 pojedinaca i kompanija, sa ciljem da blokiraju Rusiji pristup proizvodima koji su joj potrebni za rat protiv Ukrajine, saopštilo je američko ministarstvo finansija. Na spisku se nalazi i jedna kompanija sa sedištem u Beogradu, prenosi Tanjug.

"Ove mere predstavljaju još jedan korak u našim naporima da ograničimo vojne sposobnosti Rusije, njen pristup vojnim zalihama i njene ekonomske kapacitete", poručio je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo.

U saopštenju američkog ministarstva se navodi da je cilj novih mera da se spreči pristup Rusije proizvodima koji su joj potrebni za njene vojne i ratne napore, kao i da se smanje prihodi Rusije od metalnog i rudarskog sektora.

Istovremeno, cilj je da se potkopaju energetski kapaciteti Moskve, kao i da joj se oteža pristup međunarodnom finansijskom sistemu.

Na listi sankcionisanih našli su se jedan Rus i jedan državljanin Severne Koreje zbog navodne povezanosti sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom. Pored toga, restriktivne mere su uvedene protiv šest zamenika ruskih ministara, zamenika direktora FSB-a i guvernera Smolenske oblasti.

Na udaru sankcija su i kompanije koje Rusija navodno koristi za uvoz elektronike i tehnologije stranog porekla.

Pored toga, mere su uvedene protiv onih koji pomažu Moskvi da izbegne sankcije koje su joj već uvedene, a restriktivne mere su uvedene i protiv uvoznika robe dvostruke namene iz Rusije, kao i protiv ruskih fabrika municije i visokotehnološke industrije koje podržavaju ruski odbrambeni sektor.

Među sankcionisanim kompanijama su dve privatne ruske vojne kompanije, uključujući "Ohranu", koje su u vlasništvu energetskog giganta Gasprom. Kompanije koje su sankcionisane uglavnom imaju sedište u Kirgistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali na listi se našla i kompanija "MCI Trading" sa sedištem u Beogradu, koja je, kako se tvrdi, "pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka".

Iz američkog ministarstva finansija navode da će, kao rezultat ove akcije, sva imovina sankcionisanih lica i kompanija u SAD biti zamrznuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet