Evropa

Bugarski ministar poljoprivrede: Svaka država ima različite interese kada je reč o uvozu iz Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

20:27

Bugarski ministar poljoprivrede: Svaka država ima različite interese kada je reč o uvozu iz Ukrajine
Bugarski ministar poljoprivrede: Svaka država ima različite interese kada je reč o uvozu iz Ukrajine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski ministar poljoprivrede i hrane Kiril Vatev izjavio je danas da se nastavljaju pregovori sa pet zemalja članica EU Bugarskom, Poljskom, Rumunijom, Mađarskom i Slovačkom o uvozu poljoprivrednih dobara iz Ukrajine, ali da svaka od ovih država ima različite interese.

"Poljaci, na primer, žele zabranu uvoza mekog voća, a mi suncokreta. Nećemo da stvaramo zalihe i zato želimo da produžimo zabranu suncokreta, nerafinisanog ulja i mleka u prahu", istakao je ministar, prenose ''Novinite''.

Prema njegovim rečima, cilj je da se traži balans u agro-prehrambenom lancu i da se podrži bugarska proizvodnja u odnosu na sve uvozno, za šta će očigledno biti potrebno više sastanaka.

Vatev je dodao da su ostale zemlje, koje su od ranije u dijalogu sa Evropskom komisijom, dobile ogromne sume za infrastrukturne projekte. 

Naveo je primer Poljaka koji su, kako je rekao, dobili milijardu evra.

„I mi smo na nuli, jer smo kasno ušli u dijalog, ali će i našoj infrastrukturi biti potrebna takva podrška, a mi tek treba da se uključimo u ovaj razgovor“, rekao je ministar i istakao da će se konsultacije sa drugim zemljama nastaviti.

Bugarska će predložiti produženje zabrane uvoza ukrajinskog suncokreta, nerafinisanog ulja i suvog mleka u zemlju do Nove godine, odlučeno je na sastanku ministra poljoprivrede sa proizvođačima i prerađivačima suncokreta u zemlji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa