Evropa

Dvoje od troje bugarskih državljana privedenih u Londonu bili članovi izborne komisije

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

23:02

Dvoje od troje bugarskih državljana privedenih u Londonu bili članovi izborne komisije
Tanjug/AP/Peter Byrne/PA - Copyright Tanjug/AP/Peter Byrne/PA

veličina teksta

Aa Aa

Dvoje od troje bugarskih državljana uhapšenih u utorak u Velikoj Britaniji, zbog sumnje da su špijunirali u korist Rusije, bili su članovi izborne komisije, potvrđeno je za agenciju BTA u bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova (MIP). 

Bugarski državljani Katrin Ivanova i Biser Jambazov su bili predsednici sekcijskih izbornih komisija u Londonu. – Katrin Ivanova u sekciji 2 ambasade u Londonu, a Biser Jambazov u londonskoj opštini Iling, na osnovu odluke Narodne skupštine od 27. marta 2021. 

Njih je nomonovala bugarska zajednica u Londonu i Inicijativni odbor za sekciju u Ilingu, London, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

"Želimo da pojasnimo da je prema čl. 104, st. 6. i 7. Izbornog zakonika, kada stranka ili koalicija nije dala predlog, Centralna izborna komisija (CIK), najkasnije 12 dana pre dana održavanja izbora, na predlog predsednika, ili ministra inostranih poslova ili zamenika ministra koga on ovlasti, imenuje za članove sekcijskih izbornih komisija lica odgovarajućih diplomatskih ili konzularnih predstavništava", navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva.

Portparol CIK-a Rosica Mateva rekla je ranije danas za BTA da čak i da su pritvoreni bugarski državljani učestvovali u CIK-u, to "ni na koji način ne može da se odrazi na rezultate izbora, jer je reč o radu kolektivnog tela". 

U utorak je Bi-Bi-Si javio da su trojica bugarskih državljana privedena u Velikoj Britaniji pod sumnjom za špijunažu za Rusiju, objavivši njihove fotografije i imena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa