Evropa

Da li je Rusija aktivirala "spavače": Velika Britanija podigla optužnicu protiv troje Bugara s 19 pasoša

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

20:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj Britaniji je protiv troje bugarskih državljana, koji su uhapšeni još u februaru, podignuta optužnica. Mada se to ne pominje direktno, tamošnji mediji prenose da su u pitanju ruski špijuni.

Britanski mediji uz nikad manje detalja navode da su ovi "ruski špijuni" optuženi za posedovanje lažnih dokumenata sa nepropisnom namerom, kako je propisano članom jednog britanskog zakona.

Kako se navodi, posedovali su 19 pasoša, vozačkih dozvola i ličnih karata iz različitih zemalja, od Velike Britanije, preko Francuske i Italije, do Češke i Hrvatske. Predstavljali su se kao novinari, a nađene su im i lažne novinarske legitimacije.

Britanski javni servis prenosi da je ovaj trio godinama živeo u Velikoj Britaniji, i da su se bavili različitim poslovima. Jedan od uhapšenih ima istoriju poslovanja u Rusiji, i nekada je bio savetnik bugarskog ministra energetike.

Drugo dvoje, preneo je BBC, vodili su organizaciju koja pruža usluge Bugarima koji žele da doputuju u Veliku Britaniju.

Mnogo toga je, međutim, i dalje nejasno. Pored ove tri osobe, još dve su pritvorene u februaru ove godine, dok bi suđenje trebalo da se održi u u januaru sledeće. Zbog nedostatka nekih detalja, postoje i oni stručnjaci koji sa dozom podozrenja gledaju na celu stvar.

Među njima je i bivši obaveštajni oficir MI6 Hari Ferguson, koji je rekao da su uhapšeni "špijuni veoma niskog nivoa, ako su uopšte špijuni". Za optužnicu koja je podignuta, on kaže da je "ekvivalent prebrzoj vožnji u zoni ograničenoj na 30 kilometara na sat".

U poslednjih nekoliko meseci, širom Evrope je uhapšeno na desetine ljudi koji su osumnjičeni da su ruski špijuni. Smatra se da je Rusija bila prinuđena da od početka invazije na Ukrajinu aktivira "spavače" koji se nalaze na Starom kontinentu, pa se zato sada više njih i otkriva.

Komentari (0)

Evropa