Evropa

Evropska unija: Nema razgovora sa Londonom o povratku migranata preko Lamanša

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

15:31

Evropska unija: Nema razgovora sa Londonom o povratku migranata preko Lamanša
Evropska unija: Nema razgovora sa Londonom o povratku migranata preko Lamanša - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija odbacila je pokušaje Velike Britanije da otvori novi sporazum o povratku migranata koji prelaze Lamanš u zemlje u kojima su zatražili azil.

Šef kabineta predsednice EK Ursule fon der Lajen, Bjorn Zajbert, rekao je britanskom savetniku za nacionalnu bezbednost Timu Barouu ove godine da EU nije otvorena za novi sporazum o povratku migranata, navodi se u zvaničnim beleškama sa njihovog sastanka u koje je Tajms imao uvid.

I premijer Riši Sunak iz redova konzervativne partije i mnogi Laburisti pokušali su da uspostave pregovore o novom sporazumu sa EU, a francuski predsednik Emanuel Makron više puta je odbacio bilateralni sporazum o povratku, uz insistiranje da se Britanija tim pitanjem pozabavi direktno sa EU.

Kako prenosi Tajms, svaki takav sporazum zahtevao bi od Velike Britanije da podeli teret preseljenja stotina hiljada migranata koji, kako se navodi, nezakonito ulaze u EU, kao što su čamci kojima prelaze Sredozemno more ka Italiji i Grčkoj, ili kao slepi putnici u trajektima ili u kamionima preko zapadnog Balkana.

Sunak je rekao da bi svaki novi sporazum sa EU trajao duže od drugih mera i da "ne postoji jedno rešenje" za krizu malih brodova, odnosno čamaca kojima migranti prelaze Lamanš.

Neimenovani izvori iz EU rekli su da je malo verovatno da će blok imati kapacitet za pregovore sa Londonom u bliskoj budućnosti jer su pregovori među državama članicama o reformi unutrašnje šeme readmisije bili u zastoju.

Predlozi izmene Dablinske konvencije bi zahtevali od svake zemlje članice EU da primi najmanje 30.000 migranata godišnje ili da plati 20.000 evra za svakog migranta kojeg ne prihvati, što su blokirale Mađarska i Poljska.

Britanija je napustila Dablinsku konvenciju 2020. godine u okviru Bregzita, ali je te godine pokušala da prebaci 8.502 ilegalna migranta u zemlje EU, što je otprilike broj onih koji su malim čamcima prešli Lamanš.

''EU ne može čak ni da dogovori sporazum o migraciji između sebe, tako da nije iznenađenje što nisu voljni da razgovaraju o sporazumu o readmisiji sa nama. Potrebno je da se na tome zaista radi. Treba nam sredstvo odvraćanja'', rekao je neimenovani izvor iz britanske vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa